Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΩΠΑ: JACO PASTORIUS

 






     Με την ευκαιρία της σημερινής προβολής της ταινίας  Jaco , που έχει αντικείμενο τη ζωή και το έργο του βιρτουόζου μπασίστα  Jaco Pastorious, στο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Νυχτες Πρεμιέρας» αποφάσισα να γράψω δύο λόγια για αυτόν το ιδιοφυή μουσικό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του στη μουσική τζαζ και επηρέασε τόσο τους σύγχρονους του όσο και τους μεταγενέστερους ομότεχνούς του όσο ελάχιστοι.
Ο Jaco γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια το 1951 και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία που προήλθε από ξυλοδαρμό το 1986 στη Φλόριδα σε ηλικία μόλις 35 ετών.


    Έγινε διάσημος από την συμμετοχή του στο κορυφαίο τζαζ, τζαζ ροκ συγκρότημα, τους  Weather Report (1976-1981) . Μετά το 1981 και μέχρι το θάνατό του, δημιούργησε μια «μεγάλη μπάντα»(jazz big bandWorld of Mouth, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε ηχογραφήσεις μιας πλειάδας καλλιτεχνών. Ενδεικτικά αναφέρω τους Pat Metheny, Joni Mitchell, Herbie Hancock, Al Di Meola, Mike Stern, Airto Moreira.
To μουσικό του ύφος χαρακτηρίζεται από ένα συνδυασμό Αφρο-κουβανέζικων ρυθμών, ρυθμ’ν’ μπλουζ και φανκ. Η χρήση άταστου μπάσου σε συνδυασμό με την απαράμιλλη τεχνική του έδωσαν ήχους και συνθέσεις που επηρέασαν δεκάδες μεγάλους μουσικούς.


  Ο  Pastorius αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας που στάθηκαν η αιτία της έκρηξης της δημιουργικότητας που είχε (υπομανία*) αλλά και του θανάτου του (μανιοκατάθλιψη). Το τελευταίο χρόνο της ζωής του έμενε μεγάλα χρονικά διαστήματα στους δρόμους ως περιπλανώμενος. Ύστερα από μια συναυλία του Carlos Santana πήγε σε ένα μπαρ όπου του απαγορεύτηκε η είσοδος. Άρχισε να διαμαρτύρεται και να κλοτσά την γυάλινη πόρτα της εισόδου. Ο μπράβος του μπαρ τον ξυλοκόπησε άγρια και κατέληξε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο. Έπεσε σε κώμα που κατέληξε σε βαριά εγκεφαλική αιμορραγία.

Δείτε και ακούστε μερικά δείγματα από τη δουλειά του:





(*)Υπομανία: Ένα ήπιο ή μέτριας βαρύτητας επεισόδιο μανίας ονομάζεται υπομανία. Πρόκειται για μια αίσθηση ευφορίας, η οποία είναι δυνατό να συνδέεται με ικανοποιητική λειτουργικότητα και αυξημένη παραγωγικότητα. Έτσι, ακόμη κι αν το στενό περιβάλλον του ατόμου μάθει να αναγνωρίζει αυτή τη μεταβολή της διάθεση ως πιθανή διπολική διαταραχή, το ίδιο το άτομο μπορεί να συνεχίσει να αρνείται αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, χωρίς τους κατάλληλους θεραπευτικούς χειρισμούς, η υπομανία είναι πιθανό να εξελιχθεί σε σοβαρή μανία ή να μετατραπεί σε κατάθλιψη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου