Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ Η ΡΩΣΙΚΗ ΝΑΥΑΡΧΙΔΑ ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ;

 








Σημαντικότατο πλήγμα κατάφεραν οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στο ρωσικό πολεμικό ναυτικό. Τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο. Σύμφωνα με πληροφορίες πολλών ειδησεογραφικών πρακτορείων, η ρωσική ναυαρχίδα της Μαύρης Θάλασσας ,το καταδρομικό MOSKVA κτυπήθηκε από 2 πυραύλους,είτε ουκρανικής κατασκευής τύπου Neptune είτε από πυραυλους αμερικανικής κατασκευής τύπου Harpoon, και βγήκε εκτός μάχης. Οι πληροφορίες της κατάστασής του και τι ακριβώς συνέβη είναι ακόμα συγκεχυμένες και τα σενάρια μιλούν ακόμα και για εμπλοκή του ΝΑΤΟ. Γίνεται λόγος είτε για σοβαρότατες ζημιές λόγω εκρήξεων στις αποθήκες πυρομαχικών του πλοίου με αποτέλεσμα το πλοιο να πάρει κλιση και να κινδυνεύει να βυθιστεί(INTERFAX) είτε για βύθισή του (Ουκρανικές πηγές), επίσης γίνεται λόγος για την εγκατάλειψή του από το πλήρωμα. Το γεγονός είναι οτι το περιστατικό αλλάζει δραματικά την εξέλιξη του πολέμου.
Το σχέδιο κατάληψης της Οδησσού από ρωσικά στρατεύματα μέσω απόβασης μάλλον θα εγκαταλειφθεί.

Το Moskva πρώην κλάσης Slava, ανήκει στα καταδρομικά κλάσης 1164 Atlant κατευθυνόμενων βλημάτων του Ρωσικού Ναυτικού.Έχει εκτόπισμα 11,490τ. μήκος 186μ. και πλήρωμα 480 ατόμων.Ο οπλισμός του αποτελείται από 16x P-500 Bazalt πυραύλους Ε/Ε, 8×8 (64) S-300PMU Favorit πυραύλους Ε/Α, 2×20 (40) OSA-MA επίσης Ε/Α, 1x διπλό πυροβόλο AK-130 των 130mm/L70, 6x CIWS AK-630 και 2x ανθυποβρυχιακούς εκτοξευτές RBU-6000.To καταδρομικό μπορεί να φέρει και πυρηνικούς πυραύλους…

Τα καταδρομικά αυτά θεωρούνται “φονιάδες αεροπλανοφόρων” καθώς διαθέτουν ισχυρούς αντιπλοικους πυραύλους 16 × P-1000 Vulkan (SS-N-12 Sandbox) εμβέλειας 700 χλμ  (αντικατέστησαν τους P-500 Bazalt).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου