Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟ ΘΥΜΑ ΤΟΥ 3ΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ : ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ










Έρχεται το πρώτο κτύπημα τις νέας κυβέρνησης. Πρώτο θύμα οι συνταξιούχοι. Χθες ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός κ. Κατρούγκαλος δήλωσε κατά τη τελετή παραλαβή παράδοσης ότι θα αναζητήσει τα ισοδύναμα εκείνα μέτρα, που θα εξισορροπήσουν τα υφεσιακά μέτρα με αναπτυξιακά. (ωραίο το ανέκδοτο) προκειμένου να μη γίνουν περικοπές συντάξεων, αφού υποχρηματοδότηση των ταμείων αλλά και οι δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από το 3ο μνημόνιο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια χειρισμών. Σε προηγούμενη εκπομπή του ΑΝΤ1 είχε επίσης δηλώσει « ίσως να μην μπορέσουμε να αποφύγουμε τις μειώσεις κάποιων συντάξεων όσο υπάρχει αυτή η υποχρηματοδότηση των ταμείων. Εμείς, πάντως, θα προστατεύσουμε απολύτως τις μικρές και τις μεσαίες συντάξεις. Αυτές δεν υπάρχει περίπτωση να πειραχτούν».


Ως όριο μεταξύ των υψηλών και μεσαίων συντάξεων ,σύμφωνα με δημοσιεύματα, ίσως είναι συνολικά(κύρια και επικουρική)τα 1000 ευρώ μεικτά. Οι μειώσεις υπολογίζονται να φτάνουν μέχρι το 11%.
Αν παρακολούθησε κάποιος προεκλογικά τα δημοσιεύματα της ΕΦ. Των Συντακτών σχετικά  με την εισηγητική έκθεση της επιτροπής σοφών που με βδελυγμίας απέρριπτε ο κ. Κατρούγκαλος λέγοντας μάλιστα «είμαι τρελός να δώσω 600 ευρώ σύνταξη;». Αυτά που ακούγονται μετεκλογικά (δηλ. κατόπιν εορτής) είναι πραγματικά και μάλλον δεν αποκαλύπτουν προς το παρόν το πραγματικό εύρος των μειώσεων. (Δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η βασική σύνταξη που μπορεί να εγγυηθεί το κράτος, σύμφωνα με ότι έχει αποδεχτεί με τα μνημόνια, είναι τα 360 ευρώ).
Το δημοσίευμα εδώ ίσως δίνει μια πληρέστερη εικόνα:
Αν θυμάστε μετά το παραπάνω δημοσίευμα, ακολούθησε μια κόντρα μεταξύ της εφημερίδας και του υπουργού που έκλεισε έτσι:

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση επιλέγει να εξοντώσει μια αδύναμη κοινωνική ομάδα που δεν μπορεί να αντισταθεί λόγω βιολογικής αδυναμίας. Φυσικά αυτή η ομάδα δεν είναι άμοιρη ευθυνών, αφού με τις επιλογές της εμπιστεύτηκε το μέλλον της σε ανθρώπους που αντιπροσωπεύουν τις συγκεκριμένες πολιτικές. Πέρα όμως από συμπέρασμα ότι «τα λάθη πληρώνονται» πρέπει να σταθούμε και σε μια αθέατη όψη του προβλήματος που θα απασχολήσει πάνω από 3000000 ανθρώπους.
Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι οι συνταξιούχοι ζουν με το εισόδημά τους τα άνεργα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός που όπως φαίνεται θα κάνει την καρδιά του πέτρα και θα φέρει τα νέα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή. Εκεί όλοι οι βουλευτές θα κλάψουν αλλά θα υπερψηφίσουν με μεγάλη πλειοψηφία. Μένει μόνο ένα μικρό αγκαθάκι που εμποδίζει (;) τη διαδικασία. Η τελεσίδικη απόφαση ότι κάθε μείωση συντάξεων από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματική. Για να δούμε τι θα κάνει η «δεύτερης ευκαιρίας» κυβέρνηση…


Φυσικά το κακό δε σταματάει εδώ. Μετά παίρνουν σειρά οι όποιοι εργαζόμενοι έχουν μείνει. Για να δούμε τι λέει για αυτούς το 3ο μνημόνιο που με τόση θέρμη ψήφισαν 229 βουλευτές:

«έως τον Οκτώβριο του 2015 η κυβέρνηση θα δρομολογήσει διαδικασία διαβούλευσης με επικεφαλής μια ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με σκοπό την επανεξέταση ορισμένων υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ομαδικών απολύσεων, της συλλογικής δράσης και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη των βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Περαιτέρω συμβολή στη διαδικασία διαβούλευσης που περιγράφεται ανωτέρω θα παρασχεθεί από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΔΟΕ. Η οργάνωση, οι όροι εντολής και τα χρονοδιαγράμματα θα συμφωνηθούν με τα θεσμικά όργανα.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επανεξέτασης, οι αρχές θα ευθυγραμμίσουν τα πλαίσια για τις ομαδικές απολύσεις, τη συλλογική δράση και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις με τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ.

Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων πριν από την ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Οι αλλαγές στις πολιτικές για την αγορά εργασίας δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή σε παλαιότερα πλαίσια πολιτικής, ασύμβατα με τους στόχους της προώθησης μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης».

Λύση υπάρχει αφού οι εμείς οι Έλληνες είμαστε ευρηματικοί και μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις όποιες δυσκολίες.

Μπορεί η κυβέρνηση να φτιάξει… γεμιστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου