Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

CHARLES MINGUS :MINGUS AH UM A MASTERPIECE

 







Το "Mingus Ah Um" είναι ένας από τους πιο γνωστούς και επιδραστικούς δίσκους του αμερικανού τζαζ μπασίστα και συνθέτη Charles Mingus. Κυκλοφόρησε το 1959 και θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της τζαζ των big bands της post bebop εποχής.

Στο άλμπουμ "Mingus Ah Um", ο Charles Mingus συνεργάζεται με ένα εξαιρετικό σύνολο μουσικών από το μουσικό εργαστήρι του, που περιλαμβάνει τους σαξοφωνίστες: John Handy, Booker Ervin, Shafi Hadi, και Yusef Lateef, τον πιανίστα Horace Parlan, τον τρομπετίστα Jimmy Knepper, τον τρομπονίστα Willie Dennis, τον ντράμερ Dannie Richmond, και πολλούς άλλους. Η σύνθεση αυτής της ομάδας μουσικών προσφέρει μια εξαιρετική τεχνική και αισθητική ποικιλία.





Ο Mingus δεν φοβάται να εξερευνήσει πειραματικά ήχους και δομές. Το άλμπουμ περιλαμβάνει ανεπανάληπτες μουσικές εναλλαγές, πολυφωνίες, αυξομειώσεις της έντασης και εκφραστικά σόλο. Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Mingus ήταν η ένταση και η εκρηκτικότητα που εκφραζόταν μέσα από τη μουσική του. Το άλμπουμ είναι γεμάτο δυναμισμό και πάθος, με απρόβλεπτες εκρήξεις και ανεξέλεγκτες εναλλαγές από ήρεμα μέρη σε πιο εκρηκτικά περάσματα. Ο Mingus μπορούσε να μεταβεί από αιθέριες μπαλάντες σε πυρετώδεις ρυθμούς με μεγάλη ευκολία.

Επιπλέον, ο Mingus ήταν γνωστός για την επιδεξιότητά του στο μπάσο, και το άλμπουμ αποτελεί επίδειξη της τεχνικής του. Ο τρόπος που παίζει το μπάσο, με την ευρηματική χρήση των μουσικών κλιμάκων, των σλαπ και των συγχορδιών, δίνει στο άλμπουμ μια ιδιαίτερη ποικιλία και πλούτο στον ήχο. Ο Mingus είχε μια ασυνήθιστα μελωδική και ρυθμική προσέγγιση στο μπάσο, χρησιμοποιώντας την τεχνική του  για να παίζει γρήγορες και περίπλοκες φράσεις με ακρίβεια και αρμονία. 


https://youtu.be/Q2BGgRez7Zk


Το Penguin Guide to Jazz αποκαλεί αυτό το άλμπουμ "ένα εκτεταμένο φόρο τιμής στους προγόνους",  και οι μουσικοί πρόγονοι του Μίνγκους φιγουράρουν σε μεγάλο βαθμό παντού.

Το άλμπουμ ξεκινά με την σύνθεση "Better Git It In Your Soul" που είναι εμπνευσμένη από τα γκόσπελ (εκκλησιαστικά τραγούδια) και το κήρυγμα των ευαγγελίων που ο Μίνγκους θα είχε ακούσει ως παιδί μεγαλώνοντας στο Watts, στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια.

Η σύνθεση αρχίζει με έναν ενθουσιώδη ρυθμό μπλουζ, ο οποίος δημιουργεί μια αμέσως αναγνωρίσιμη ατμόσφαιρα.

Ο χαρακτηριστικός ρυθμός και η δυναμική του κομματιού αντιπροσωπεύουν την προσωπικότητα του Mingus και την ενέργεια που ανέδειξε στη μουσική του. Το "Better Git It in Your Soul" αποτελεί ένα κάλεσμα για την αφομοίωση της μουσικής, του πάθους και της ελευθερίας μέσα από την ψυχή του ακροατή.

 

Ο Mingus χρησιμοποιεί στο κομμάτι διάφορα μουσικά στοιχεία και επιρροές, από το μπλουζ και το γκόσπελ μέχρι τις αφροαμερικανικές εκκλησιαστικές μπάντες πνευστων. Αυτό δημιουργεί έναν εκρηκτικό και πολυδιάστατο ήχο, που αγγίζει την καρδιά και την ψυχή των ακροατών.

Άλλες συνθέσεις του άλμπουμ είναι αφιερωμένες στον Lester Young, τον Charlie Parker (Bird Calls) , τον Duke Ellington("Open Letter to Duke") Ενώ άλλες καταγγέλλουν τον ρατσισμό ("Fables of Faubus").

Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε δυο κλασικά κομμάτια του άλμπουμ, ξεκινώντας από το "Goodbye Pork Pie Hat" , ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και συναισθηματικά κομμάτια του Charles Mingus. Ο τίτλος αναφέρεται στο περίφημο τύπο καπέλου που φορούσε συχνά o Lester Young. Ο Mingus γράφει αυτό το κομμάτι ως έναν μουσικό αποχαιρετισμό στον Lester Young, ο οποίος είχε πεθάνει λίγο καιρό πριν ξεκινήσουν οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ, και ήταν ένας από τους σημαντικότερους και πιο αναγνωρίσιμους σαξοφωνίστες της jazz. Η μελωδία του κομματιού εκφράζει μια αίσθηση νοσταλγίας και μελαγχολίας, παρουσιάζοντας την αναγνώριση της σπουδαιότητας και της κληρονομιάς του Young στον κόσμο της τζαζ. 

Τέλος, το "Fables of Faubus" είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά κομμάτια του Charles Mingus. Αρχικά, αυτό το κομμάτι γράφτηκε το 1957 ως ένα διαμαρτυρία κατά του Κυβερνήτη του Αρκάνσας, Orval Faubus, ο οποίος αντιτάχθηκε στην ενσωμάτωση των μαύρων μαθητών στα λευκά σχολεία.

 

Το "Fables of Faubus" έχει δύο εκδοχές: μια αρχική ηχογράφηση του 1959 με τους στίχους που κατηγορούν απευθείας τον Faubus, να λογοκρίνονται από την δισκογραφική εταιρεία  και αντικαθιστώνται από μια μελωδική γραμμή που επαναλαμβάνεται πολλές φορές και μια δεύτερη εκδοχή το 1960, στην οποία υπάρχουν οι στίχοι.

https://youtu.be/02bkuS9VaSY 


Το κομμάτι περιλαμβάνει μια εκρηκτική ατμόσφαιρα, με έντονους ρυθμούς και έντονα πολιτικοποιημένη. Οι μουσικοί εκφράζουν την αγανάκτησή τους και την απόρριψη του ρατσισμού μέσω της εκρηκτικής εκτέλεσης του κομματιού.

 

Το "Fables of Faubus" αντιπροσωπεύει την πολιτική δέσμευση και τον κοινωνικό ακτιβισμό του Mingus. Μέσω της μουσικής του, ο Mingus εκφράζει την αγανάκτησή του για τις κοινωνικές αδικίες και προβάλλει τη φωνή του κατά της ανισότητας και του ρατσισμού.

 

Το "Fables of Faubus" παραμένει ένα σημαντικό κομμάτι της jazz ιστορίας, που αντιπροσωπεύει τη δύναμη και την επιρροή της μουσικής ως μέσον πολιτικής διαμαρτυρίας και κοινωνικής αλλαγής.

 

Το εξώφυλλο του άλμπουμ "Mingus Ah Um" είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα και εμβληματικά σχέδια του S. Neil Fujita και ενσαρκώνει την αισθητική και την πνευματική προσέγγιση του άλμπουμ. Με τον συνδυασμό του απλού σχεδιασμού και της έντονης αισθητικής, το εξώφυλλο συμβάλλει στο να καθιερωθεί το "Mingus Ah Um" ως ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα άλμπουμ της jazz μουσικής.  

To Ah Um είναι ένα ιδανικό άλμπουμ  για να εισάγει έναν πρωτάρη στον κόσμο της Jazz. Αριστούργημα, αλλά όχι το μοναδικό που έχει συνθέσει ο Mingus. Κάποια στιγμή θα ανφερθώ και στο The Black Saint And The Sinner Lady

https://youtu.be/z0A_Ik6TTn0

 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου