Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

ΟΣΟΙ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΙ



ο Ελ. Βενιζέλος νεκρός (αρχείο ΥΠ.ΕΞ.)





    Κάνοντας τον καθημερινό μου πρωινό περίπατο, πέρασα από ένα εκλογικό κέντρο που βρίσκεται πολύ κοντά από το σπίτι μου. Στο πεζοδρόμιο έξω από το κέντρο διασταυρώθηκαν δύο ηλικιωμένες κυρίες που γνωρίζονταν μεταξύ τους. Η μία μόλις είχε ψηφίσει και έφευγε και η άλλη πήγαινε για να ψηφίσει. Αφού καλημερίστηκαν η μία από τις δύο πέταξε την πιο εύστοχη ατάκα που χαρακτηρίζει τις σημερινές εκλογές η οποία βρήκε σύμφωνη και την άλλη κυρία : «Πάμε να ψηφίσουμε, αλλά να δούμε σε πόσους μήνες θα ξαναψηφίσουμε.»

    Η εποχή των μνημονίων παρουσιάζει μια ιδιαίτερη προτίμηση που τείνει να γίνει βουλιμία. Της αρέσει να «τρώει» Πρωθυπουργούς και Κυβερνήσεις. Ήδη από το 2009 και μετά έχουν περάσει 5 εκλεγμένοι πρωθυπουργοί και 2 υπηρεσιακοί.
Αυτό το φαινόμενο μου θύμισε ένα τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη, με τίτλο : «Ο Μάρκος υπουργός» (ο τίτλος οι Πρωθυπουργοί είναι μεταγενέστερος), γραμμένο το 1936. Μια χρονιά καθόλου καλή για πρωθυπουργούς  και τη Δημοκρατία, αφού κατά τη διάρκεια της …πέθαναν συνολικά 6 πρωθυπουργοί και έγινε δικτατορία.
Ας διαβάσουμε την ιστορία του τραγουδιού όπως περιγράφεται στο site η μηχανή του χρόνου:

«Το τραγούδι του Μάρκου Βαμβακάρη «Οι πρωθυπουργοί» γράφτηκε και κυκλοφόρησε την άνοιξη της φοβερής χρονιάς του 1936, λίγο μετά το θάνατο, στις 13 Απριλίου, του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Δεμερτζή από ανακοπή καρδιάς. Είχαν προηγηθεί δυο ακόμη θάνατοι πρωθυπουργών. Με χρονολογική σειρά, αναφέρω: Την 1η Φεβρουαρίου του 1936, του Γεωργίου Κονδύλη από καρδιά, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός το 1935 και στις 18 Μαρτίου του 1936 του Ελευθέριου Βενιζέλου, επίσης από καρδιά, ενώ είχε προηγηθεί βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο.
Ο Μάρκος στην αυτοβιογραφία του αναφέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους τραγούδησε σε δίσκο πριν αναλάβει ο Μεταξάς και ότι πρόλαβε και το είπε γιατί μετά δεν θα περνούσε από την λογοκρισία. Ακόμη, ο Μάρκος αναρωτιόταν πως έγινε και αυτό και πέθαναν τέσσερις πέντε πρωθυπουργοί την ίδια χρονιά. Ο Μάρκος μιλάει για τέσσερις πέντε*, αλλά το τραγούδι γράφτηκε όπως είπαμε την άνοιξη του 1936, λίγο μετά τον θάνατο του Κωνσταντίνου Δεμερτζή κι ενώ είχαν προηγηθεί, όπως προανέφερα, οι θάνατοι του Κονδύλη και του Βενιζέλου. Οι υπόλοιποι, πέθαναν μετά το τραγούδι, όπως θα δούμε στη συνέχεια.
Στις 17 Μαΐου του 1936 πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης από ανακοπή καρδιάς, πρωθυπουργός κατά περιόδους από το 1932 έως το 1935 (με μικρές διακοπές). Ακολουθεί στις 4 Αυγούστου του 1936 η δικτατορία του Μεταξά και μετά από ενάμιση μήνα, στις 16 Σεπτεμβρίου, πεθαίνει ο Αλέξανδρος Ζαΐμης, που διετέλεσε πρωθυπουργός το 1897 και κατά διαστήματα μεταξύ του 1915 – 1917 και 1926 – 1928, ενώ για πολλά χρόνια διετέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στις 17 Νοεμβρίου του 1936 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ο οποίος είχε διατελέσει για ένα δεκαήμερο πρωθυπουργός το 1932. Τη φοβερή χρονιά του 1936 λοιπόν, σημειώθηκαν συνολικά 6 θάνατοι διατελεσάντων πρωθυπουργών και μια δικτατορία.»

Το τραγούδι (Οι στοίχοι) λογοκρίθηκε από τη δικτατορία του Μεταξά. Εδώ θα το ακούσετε ολόκληρο, χωρίς λογοκρισία, σε μια πολύ μεταγενέστερη αλλά εξαιρετική εκτέλεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου