Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

BLACK SABBATH : ΤΕΛΟΣ...








Οι Black Sabbath ανακοίνωσαν την τελευταία τους περιοδεία πριν από λίγες ώρες. Μετά από 46 χρόνια παρουσίας και έχοντας πουλήσει πάνω από 75 εκατομμύρια δίσκους αποφάσισαν να αποσυρθούν ως συγκρότημα.
Όλα ξεκίνησαν το 1969 όταν το συγκρότημα  από το Μπέρμπιχαμ, που το όνομά του το δανείστηκε από το τίτλο μιας ταινίας τρόμου του 1963, εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη ραδιοφωνική εκπομπή του John Peel και έπαιξαν το ομώνυμο τραγούδι
Black Sabbath , που ξεκίναγε με τον ήχο ενός κεραυνού, το μακρινό κτύπημα μιας καμπάνας και ένα τερατώδες ριφ (riff : μικρή μουσική φράση που επαναλαμβάνεται μέσα σε ένα τραγούδι) τα οποία συγκλόνισαν τον κόσμο. Το Heavy Metal μόλις είχε γεννηθεί.


Ο ιδιαίτερος ήχος του συγκροτήματος που ουσιαστικά προέρχεται από την κιθάρα του Tony Iommy είναι αποτέλεσμα μιας τραγικής στιγμής στη ζωή του κιθαρίστα.
Δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο και χειριζόμενος ένα ψαλίδι από κακό χειρισμό έκοψε τα ακροδάκτυλα του δεξιού του χεριού(ο Iommy είναι αριστερόχειρας). Η θέλησή του για να παίξει μουσική, κατάφερε να ξεπεράσει αυτό το τεράστιο εμπόδιο.
Πρόσθεσε αρχικά μεταλλικά ακροδάκτυλα και αργότερα σιλικόνης. Χρησιμοποίησε πολύ λεπτές χορδές  και κούρδισε την κιθάρα του πολύ χαμηλότερα από το κανονικό για να μη χρειάζεται να ασκεί μεγάλη πίεση στη ταστιέρα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γεννηθεί ο ιδιαίτερος ήχος των Sabbath.
Δείτε το βίντεο της ανακοίνωσης της τελευταίας τουρνέ του συγκροτήματος.


Ας ξαναθυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά κομμάτια τους.










Το φαρμακερό σχόλιο του Keith Richards , ότι οι Sabbath είναι ένα μεγάλο αστείο του ροκ, το αφήνω ασχολίαστο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου