Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΣΙΠΡΑΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΣΥΝΟΡΑ










Μια δήλωση του Α. Τσίπρα για τα θαλάσσια σύνορα προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται τις διεθνείς συνθήκες,την εξωτερική πολιτική ,την έννοια της πατρίδας και της εθνικής κυριαρχίας. 
Το γεγονός ότι παρόμοια δήλωση είχε κάνει και εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών πριν μια εβδομάδα και ο οποίος πήρε την δέουσα απάντηση από το Ελληνικό υπουργείο εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του, κάνει τον προβληματισμό ακόμα ποιο έντονο.
 Αν πρόκειται για συνειδητή δήλωση αυτή που έκανε ο Α.Τσίπρας, σημαίνει ότι αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν ορίζει το Αιγαίο ούτε και τις άλλες θάλασσές της. Με άλλα λόγια η Ελλάδα δεν υπάρχει πλέον ως κράτος άρα κατ’ επέκταση δεν υπάρχουν και Έλληνες πολίτες αλλά απλά ιθαγενείς όπου διαβιούν σε κάποια γεωγραφική τοποθεσία του πλανήτη που ιστορικά και εθιμικά ονομάζεται Ελλάδα, η οποία όμως δεν έχει κυριαρχικά δικαιώματα. Αν πάλι έκανε γκάφα κάνοντας μια τέτοια δήλωση, φανταστείτε τι άλλες γκάφες έκανε στο περίφημο 17ωρο των διαπραγματεύσεων όταν κάτω από απίστευτη, κατά τα λεγόμενά του, πίεση και απομόνωση, κλήθηκε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Ελλήνων και της Ελλάδας.

Μήπως το επιεικέστερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτόν είναι να τον στείλουμε σπίτι του;


Παραθέτω αυτούσιες τις επίμαχες δηλώσεις, καθώς και ένα άρθρο της Συνθήκης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας το οποίο ουδέποτε εφαρμόστηκε .

«Και βρήκαμε ένα θέμα που θα έλεγε κανείς έχει παγκόσμιες διαστάσεις, αφορά την Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό είναι παγκόσμιο και αντί να κάτσουν να απολογηθούν για το τι έκαναν, ενώ έβλεπαν ότι θα έρχονταν τα κύματα των προσφύγων, μας έκαναν κριτική ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ξέραμε»; 
Αλέξης Τσίπρας. (7/9/2015)

«Μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας υπάρχει σειρά αλληλένδετων προβλημάτων στο Αιγαίο. Το γεγονός ότι μεταξύ μας δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα που να έχουν οριοθετηθεί με ισχύουσα διεθνή συμφωνία συμπεριλαμβάνεται στα προβλήματα. Διατηρούμε τη στάση μας αναφορικά με τα θέματα αυτά»!

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Τανγιού Μπιλγκίτς (1/9/2015)



 «Δεν είναι κατανοητή η πρόσφατη τοποθέτηση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ. Τα σύνορα είναι σαφώς καθορισμένα επί τη βάσει ισχυουσών διεθνών συμφωνιών (Συνθήκη Λωζάννης/1923, Πρωτόκολλο Αθηνών/1926, Ιταλοτουρκική Συμφωνία-Πρωτόκολλο/1932)» 
 «Οι συμφωνίες αυτές είναι απολύτως ισχυρές, δεσμεύουν την Τουρκία και επομένως οι όποιες αμφισβητήσεις είναι νομικά αβάσιμες - αντικείμενες στο διεθνές δίκαιο».
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Κ. Κούτρας, (1/9/2015)

 ΑΡΘΡΟ 33 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας (σύμβαση Μοντέγκο Μπέυ)

Άρθρο 33 Συνορεύουσα ζώνη

1. Σε ζώνη που συνορεύει με τη χωρική του θάλασσα, η οποία ορίζεται ως συνορεύουσα ζώνη, το παράκτιο κράτος μπορεί να ασκεί τον έλεγχο που είναι απαραίτητος για να:

α) εμποδίζει παραβίαση των τελωνειακών, δημοσιονομικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών του νόμων και κανονισμών στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα 7
β) τιμωρεί παραβιάσεις των παραπάνω νόμων και κανονισμών που διαπράχθηκαν στο έδαφός του ή στη χωρική του θάλασσα.
2. Η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέρα από τα 24 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας.
     




 Για όποιον έχει το χρόνο και την ψυχραιμία μπορεί να διαβάσει εδώ ολόκληρη τη Συνθήκη  καθώς και τους νόμους του Ελληνικού κράτους μέσω των οποίων η Ελλάδα την έχει αποδεχτεί και επικυρώσει και τους οποίους ο Α. Τσίπρας φαίνεται ότι αγνοεί ή δε θέλει να τους εφαρμόσει.

Φυσικά τα παραπάνω ισχύουν και για όλους αυτούς που παίζουν με την νοημοσύνη μας και το θυμικό μας, όπως ο Τσίπρας.


ο νόμος 2321/1995
 ο νόμος 3071/2002






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου