Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΣΩΠΑ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ








   Σερφάριζα στο διαδίκτυο όταν έπεσα πάνω σε ένα βίντεο όπου ένας οργισμένος γιατρός τα έβαζε με τους πάντες και τα πάντα με ένα τρόπο που τίναζε το λεγόμενο «πολιτικά ορθό» στον αέρα.
    Στην αρχή νόμισα πως επρόκειτο για κάποιο γραφικό αθυρόστομο από αυτούς που καλούν τα κανάλια για να αυξήσουν την τηλεθέαση. Προχωρώντας όμως το βίντεο η αρχική μου εντύπωση άρχισε να αλλάζει. Άρχισα να νομίζω ότι αυτός ο άνθρωπος διέθετε ποιοτικά  χαρακτηριστικά που μπορεί κάποιος να συναντήσει σε έναν Αριστοφανικό ήρωα. Όσο όμως προχωρούσε το βίντεο διαπίστωνα τελικά ότι επρόκειτο για έναν  δικαίως αγανακτισμένο, αλλά εκτός ορίων και μέτρου άνθρωπο, ο οποίος , όπως ο ίδιος ανέφερε, «δεν μπορούσε να είναι επιεικής με την ηλιθιότητα».

    Ξαναγύρισα το βίντεο από την αρχή και άρχισα να το παρακολουθώ με μεγάλη προσοχή προσπαθώντας να ανιχνεύσω ποιος τελικά είναι αυτός ο ασπρομάλλης γιατρός. Άρχισα να βλέπω ένα ποιοτικό άνθρωπο που είχε αγανακτήσει με τα σκουπίδια που τον και μας περιτριγυρίζουν. Έναν πρόδρομο των καιρών που έρχονται και ζητούν όπως πολύ σωστά αναφέρει και ο ίδιος, κάποιους τρελούς και μερικούς νεαρούς αλήτες να αλλάξουν τον ρου των πραγμάτων που τολμούν να θίξουν τα κακώς κείμενα. Όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα θα συμπλήρωνα εγώ.

    Το ενδιαφέρον μου με ώθησε να ψάξω περισσότερα για αυτόν τον άνθρωπο. Αυτά που ανακάλυψα σε συνδυασμό με το βίντεο στάθηκαν οι αιτίες για αυτό το μικρό σημείωμα. Ας τον συστήσω λοιπόν σε όσους δεν τον γνωρίζουν.

    Ο γιατρός Ελευθέριος Ανευλαβής γεννήθηκε στη Βοιωτία το 1943. Η καταγωγή του είναι από την Νάξο (πατέρας) και τη Σαντορίνη (μητέρα). Στο σχολείο ήταν απείθαρχος και όπως δηλώνει σήμερα δεν του άρεσε κανένα μάθημα. Όλα αυτά δεν του στέρησαν τελικά την εισαγωγή στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. Έτσι, ο Ελευθέριος Ανευλαβής έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη στην Ελλάδα του «γύψου». Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγροτικού του απολύθηκε από το Γενικό Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ως μη νομιμόφρων.
Στη συνέχεια ακολούθησε την πορεία ενός αφοσιωμένου ιατρού ο οποίος πολέμησε με κάθε τρόπο τα «φακελάκια». 
Μετεκπαίδευση στο Λονδίνο και μεταπτυχιακά στην Αμερική. Το 1977 διορίστηκε επιμελητής Παθολογίας στον «Ευαγγελισμό», ενώ το 1985 τον βρήκε διευθυντή του ΕΣΥ στην Α΄ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Η Αγία Όλγα». Ήταν το νοσοκομείο στο οποίο αφιέρωσε τα 20 από τα 40 χρόνια της ιατρικής του καριέρας και από το οποίο τελικά συνταξιοδοτήθηκε.
Αξιόλογο είναι και το συγγραφικό του έργο πάνω σε ιατρικά θέματα (λοιμωξιολογία, πνευμονία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, φυματίωση,κ.α.)

    Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η μετάφραση που έκανε στο βιβλίο του Τζέιμς Τζόις «Η αγρύπνια των Φίννεγκανς». Ένα έργο που θεωρείται το μαύρο διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας και που η μετάφρασή του στα ελληνικά είχε χαρακτηριστεί από πολλούς ακατόρθωτη.

    Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι το βιβλίο είναι γραμμένο σε μια ιδιότυπη, επινοημένη ουσιαστικά από τον Τζόις, γλώσσα, τα φινεγκανικά (finneganish). Ο κ. Ανευλαβής, ο οποίος δηλώνει «ερασιτέχνης (εραστής της τέχνης) μεταφραστής», «πάλεψε» με τον Τζόις επί επτά έτη. Όπως υπογραμμίζει, δεν κατέφυγε σε μια δική του παράφραση του νοήματος, αλλά κατασκεύασε τις αντίστοιχες ετεροσύνθετες λέξεις, θεσμοθετώντας μια ιδιόλεκτο: τα «ελληνοφινεγκανικά». 

«Διαβάζοντάς το, βρίσκεσαι μπροστά στο πιο βαθύχρωμο, σατυρικό, παιγνιώδες, ελευθεριάζον, ανατρεπτικό, αινιγματικό, ειρωνικό, εκκεντρικό, αλληγορικό, ακατανόητο και αταξινόμητο βιβλίο του σύμπαντος κόσμου της γραφής. Είναι βιβλίο μυθοπλασίας - αλλά όχι μόνο μυθοπλασίας.
Είναι μελέτημα θεολογίας αλλά όχι μόνο θεολογίας. Είναι εγχειρίδιο φιλοσοφίας-αλλά όχι μόνο φιλοσοφίας. Είναι επιτομή της ιστορίας αλλά όχι μόνο της ιστορίας. Είναι δοκίμιο κοινωνιολογίας- αλλά όχι μόνο κοινωνιολογίας. Είναι όλα αυτά μαζί. Και παραλλήλως είναι αστρολογία, αλχημεία, μυστήριο, σεξουαλικότητα, ανθρωπολογία.» γράφει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα της Καθημερινής, επικαλούμενο το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος  όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο δεν άντεξε την ηλιθιότητα και τη σήψη. Την κτύπησε με όποιο τρόπο μπόρεσε φτάνοντας στα όρια του γραφικού. Ακόμα και όταν καταδικάστηκε (4-3)από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου για ανάρμοστη, για την ιδιότητα του ιατρού, συμπεριφορά, παρά του ότι του αναγνωρίστηκε το δίκαιο των απόψεων του οι καλές προθέσεις του και η τιμητικοί του τίτλοι, ύστερα από καταγγελία του … Άδωνη Γεωργιάδη.

   Όπως όμως λέει και ο γιατρός: «Όταν τα πράγματα είναι ακραία χρησιμοποιεί κανείς ακραίες φράσεις. Το να τρώμε τα σκατά κάθε μέρα δεν μας πειράζει. Μας πειράζουν οι ακραίες φράσεις».

Δείτε το βίντεο:

πηγες: anevlavis.gr ,to vima, kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου