Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ












Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε βλέπουμε να αποκαλύπτουν τη γύμνια τους πολιτικοί φορείς, θεσμοί, πνευματικοί άνθρωποι και καθετί που αποτελούσε δομικό στοιχείο μια πολιτικής ,κοινωνικής και οικονομικής φούσκας. Οι καιροί που ζούμε μπορεί να είναι σκληροί αλλά ταυτόχρονα είναι αποκαλυπτικοί και θεραπευτικοί για όσους μπορούν να το αντιληφθούν.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά σε αυτή την προεκλογική περίοδο-παρωδία την τιμητική τους έχουν για άλλη μια φορά οι εταιρείες δημοσκοπήσεων οι οποίες συμπτωματικά(;) εμφανίστηκαν και αναπτύχθηκαν παράλληλα και μέσα στη μεταπολιτευτική φούσκα.

Οι εταιρείες αν κριθούν από τα συνεχόμενα εσφαλμένα προγνωστικά τους είναι τόσο αξιόπιστες όσο και το πολιτικό μας σύστημα.

Σε αυτές λοιπόν, τις μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων κατάφεραν να βάλουν τα γυαλιά τρεις μεταπτυχιακοί φοιτητές(ο Ανδρέας Βασιλείου, ο Σταμάτης Γκιλφέσης και η Λαμπρίνα Βετσοπούλου ) που εφάρμοσαν στην πράξη αυτά που διδάσκονται στο μεταπτυχιακό τους. Μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, κατάρτισαν το ερωτηματολόγιο, το διακίνησαν μέσω διαδικτύου και συγκέντρωσαν πάνω από 170.000 απαντήσεις για το δημοψήφισμα, την κρίση, τα κόμματα και την Ευρώπη. Ήταν ένας αγώνας δρόμου, με εμπόδια που ανέκυπταν συνέχεια (σημαντικότερο όλων, η αδυναμία πληρωμής της πλατφόρμας με ελληνικές πιστωτικές κάρτες, λόγω επιβολής capital controls...), αλλά στο τέλος συνάντησαν την απόλυτη επιτυχία.
Οι τρεις νέοι επιστήμονες  άφησαν πίσω τους εταιρείες και επαγγελματίες δημοσκόπους στο δημοψήφισμα, αποτυπώνοντας τη συντριπτική νίκη του «όχι», την ώρα που οι επαΐοντες προέβλεπαν ντέρμπι (τα παιδιά έδωσαν 63% και οι κάλπες έβγαλαν 61,3%). 

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ- αφιέρωμα της εφημερίδας των συντακτών που κάνει το γύρω σε πολλά social media,  το φοβερό τρίο επανέρχεται με νέα έρευνα ενόψει εκλογών.Tα παιδιά ετοιμάζουν την καινούργια τους δημοσκόπηση που θα τρέξει σε διαδοχικά κύματα και με διαφορετικές ερωτήσεις.

Μπορείτε να τους βρείτε μέσω της σελίδα τους στο Facebook (https://www.facebook.com/refsurvey )και -φυσικά- να συμμετάσχετε και να διαδώστε την έρευνά τους. Κι ίσως να μας... τρελάνουν ξανά όλους με τα ευρήματά της.

Όλο το άρθρο της εφημερίδας εδώ: http://www.efsyn.gr/arthro/i-foititiki-troika-poy-trelane-toys-dimoskopoys


Βέβαια αν κάποιος είναι προσεκτικός παρατηρητής και εξετάσει τις εικόνες από τις προεκλογικές συγκεντρώσεις, μιλήσει με διάφορους πολίτες , διαβάσει το τι φοροκαταιγίδα έρχεται μέσα στο φθινόπωρο καθώς και τις αντιδράσεις της πολιτικής σκηνής μπροστά στο τεράστιο κύμα των προσφύγων και μεταναστών που έχει αρχίσει να σκάει στην πόρτα μας, δε χρειάζεται ιδιαίτερη βοήθεια για να βγάλει τα συμπεράσματά του για τη σημασία των εκλογών και την προοπτική λύσης των προβλημάτων του από τις υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις. Είπαμε οι καιροί είναι αποκαλυπτικοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου