Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΓΟΠΟΥΛΟΣ : ΑΝΤΙΟ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ










Την περασμένη Παρασκευή  ένας ιδιαίτερος άνθρωπος έφυγε από την ζωή ηττημένος στη άνιση μάχη που έδωσε με τον καρκίνο. Πρόκειται για τον Νίκο Καργόπουλο που σήμερα κηδεύεται στο Νεκροταφείο της Ηλιούπολης.
Ο Νίκος Καργόπουλος υπήρξε ένας ασυμβίβαστος αγωνιστής. Ο αγώνας του για να παραμείνει άνθρωπος και οραματιστής για μια δημοκρατική κοινωνία για όλους τους πολίτες τον οδήγησε σε διετή φυλάκιση από την χούντα (1968-1970) την διαγραφή του από το Πανεπιστήμιο το 1972 λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης και την υποχρεωτική στράτευση  κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες. 


Με την επαναφορά της δημοκρατίας ο Καργόπουλος επανέρχεται στις σπουδές του και ταυτόχρονα γίνεται από τα ιδρυτικά μέλη του ΠΑΣΟΚ, το  1975, όπου αναδείχθηκε γρήγορα στην ιεραρχία του Κινήματος, φθάνοντας μέχρι τη θέση του Γραμματέα της πανίσχυρης, τότε, Επιτροπής Οργανωτικού.Διαφώνησε σε πολλές επιλογές του ΠΑΣΟΚ και είναι χαρακτηριστικό οτι αποχώρησε,λόγω διαφωνιών,από το Κίνημα το 1981, όταν όλοι εγγράφονταν μαζικά.
Αποχωρώντας από το ΠΑΣΟΚ, μαζί με άλλους συναγωνιστές του ίδρυσαν το Αγωνιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας (ΑΣΚΕ), από τις γραμμές του οποίου ο Νίκος Καργόπουλος αγωνίστηκε μέχρι την τελευταία στιγμή με το σθένος και την επιμονή που τον χαρακτήριζαν πάντα.
Είναι από τους λίγους που δεν εξαργύρωσε ποτέ τον αντιδικτατορικό παρελθόν του.
Υπήρξε δραστήριο μέλος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών 1967-1974 (ΣΦΕΑ) από την ίδρυσή του, και συμμετείχε ενεργά και επίμονα στο ΔΣ του μέχρι την ώρα του αποχωρισμού.
Δίδαξε για χρόνια ως καθηγητής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  της Ηλιούπολης αφήνοντας ανεξίτηλο το ίχνος του στις ψυχές των μαθητών του δίνοντας πάνω απ’ όλα μαθήματα ζωής. Ο Νίκος Καργόπουλος θεωρώ ότι είναι από τους ελάχιστους ανθρώπους που φέρει επάξια το τίτλο του Δάσκαλου.

Ο Νίκος Καργόπουλος ήταν άγνωστος στο ευρύ κοινό , όπως επίσης και το κόμμα του το ΑΣΚΕ, παρόλο που κατέβαινε στις εκλογές από το 1983 ανελλιπώς. Τηλεοπτικό βήμα δεν είχε ποτέ παρά μόνο σε μικρά περιφερειακά κανάλια πολύ χαμηλής ακροαματικότητας όπως αυτό απ’ όπου είναι και το βίντεο που αναρτώ. Είναι ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη του 2011.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου