Τις τελευταίες ημέρες βιώσαμε όλοι μας μια πρωτοφανή τραγωδία εξαιτίας μια ανεξέλεκτης πυρκαγιάς που κατέκαψε ότι βρήκε στο διάβα της και έβησε μόνη της όταν έφτασε στη θάλασσα.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ύστερα από την αφόρητη πίεση και κατακραυγή που δέχτηκε από την πλειοψηφία των πολιτών για τους ανύπαρκτους ουσιαστικά χειρισμούς της Κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι φέρει στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη ως Πρόεδρος της Κυβέρνησης.
"Οι νεκροί δεν μπορούν να μιλήσουν. Tο λιγότερο που οφείλουμε στη μνήμη τους είναι σεβασμός ως προς την αλήθεια. Θέλω να αναλάβω ακέραια, ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και ενώπιον του ελληνικού λαού, την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Θεωρώ ότι κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό της χώρας"
Με αυτή τη δήλωση αναγνώρισε την ευθύνη του ατομικά και συλλογικά ως Κυβέρνηση για τα τραγικά συμβάντα με τους δεκάδες νεκρούς αθώους πολίτες. Ταυτόχρονα ενεργοποίησε και άρθρα του Συντάγματος που αφορούν την ευθύνη αυτή (84,85). Σύμφωνα με τα άρθρα αυτά και με τις ερμηνίες διακεκριμένων Συνταγματολόγων τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για την γενική πολιτική της Κυβέρνησης. Η κοινοβουλευτική ευθύνη έχει κυρίως όχι ατομικό χαρακτήρα αλλά συλλογικό, του οποίου κύρια πτυχή αποτελεί η υποχρέωση της Κυβέρνησης να παραιτηθεί συλλογικά, είτε χωρίς είτε με τη μεσολάβηση της υπερψήφισης σχετικής πρότασης δυσπιστίας, όπως προβλέπεται στο άρ.84 παρ.2- 7
Εδώ λοιπόν έχουμε την άμεση παραδοχή της ανάληψης της πολιτικής ευθύνης από τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης χωρίς καν να προηγηθεί πρόταση δυσπιστίας από την Βουλή των Ελλήνων. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και διακεκριμένος συνταγματολόγος, θα πρέπει να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες που επιβάλλονται από το Σύνταγμα. Η Κυβέρνηση με τά την παραδοχή του Πρωθυπουργού ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί και να ακολουθούσαν άμεσα οι ενέργειες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.
Καθετί διαφορετικό από αυτόν το συνταγματικό δρόμο αποτελεί Συνταγματική εκτροπή και κατάληση της Δημοκρατίας.
Ποιά δημοκρατία;
ΑπάντησηΔιαγραφή