Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Η ΑΠΑΤΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΩΝ










Τις τελευταίες μέρες η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται με δεκάδες δημοσκοπήσεις. Παρόλο που στο παρελθόν έχει αποδειχτεί πολλάκις ότι τα δημοσκοπικά ευρήματα απέχουν παρασάγγες από την πραγματικότητα και τα αποτελέσματα της κάλπης, τα ΜΜΕ εξακολουθούν να δημοσιεύουν δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις διενεργούμενες δημοσκοπήσεις. Ο λόγος είναι προφανής. Στοχεύουν στην παραπλάνηση των ψηφοφόρων διαμορφώνοντας μια πλαστή εικόνα που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη βούληση των ψηφοφόρων. Φυσικά κανείς από τους καθ ύλην αρμόδιους δεν συγκινείται μπροστά σε αυτό το φαινόμενο που επαναλαμβάνεται στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων χρόνων.


Σήμερα κυκλοφόρησαν μερικές ακόμη δημοσκοπήσεις που προσωπικά μου προκαλούν γέλιο ως προς την εγκυρότητά τους. Αναφέρω ένα απλό αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα όπου οι άνθρωποι έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ αναξιοπιστίας.  Κυκλοφορεί σε κάποιο από τα μεγάλα ειδησεογραφικά διαδικτυακά site, ένα γράφημα που αφορά τη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές δίνοντας ένα εξωπραγματικό ποσοστό συμμετοχής της τάξης το 91% !!! Δηλαδή αποχή μόλις 9%!
Σε άλλη δημοσκόπηση φαίνεται ότι η αποχή θα είναι μόλις 6,9%!
Ιστορικά όμως,το χαμηλότερο ποσοστό που είχε η αποχή από το 1974 μέχρι σήμερα, ήταν 18,5% το 1981! Ενώ το 2015 στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ξεπέρασε το 43%.
Καταλαβαίνετε λοιπόν την αξιοπιστία της κάθε δημοσκόπησης.

Η πιθανότητα που ερωτηθέντες πολίτες να δίνουν παραπλανητικές απαντήσεις θα πρέπει να έχει εξεταστεί και να αξιολογηθεί  ώστε η δημοσκόπηση να είναι αξιόπιστη και προς δημοσίευση. Υποτίθεται ότι οι έρευνες διεξάγονται από ειδικούς επιστήμονες και όχι από τον καφετζή της γειτονιάς. Άρα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία της δήθεν παραπλάνησης των δημοσκόπων από παραπλανητικές απαντήσεις των πολιτώνκκ.

Μελετήστε τα σχετικά γραφήματα που αποδεικνύουν τα παραπάνω. 







Σ.Σ.
Διαβάστε το ενδιαφέρον άρθρο της Καθημερινής με θέμα την αποχή των πολιτών στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

https://www.kathimerini.gr/831613/article/epikairothta/politikh/h-megalyterh-apoxh-ths-metapoliteyshs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου