Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015

ΠΡΟΣΩΠΑ: ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ















Η Ήπειρος είναι η πιο φτωχή γωνιά της Ευρώπης. Διάσπαρτη από δυσπρόσιτα βουνά που δύσκολα ανατρέφει τα παιδιά της. Σ΄αυτό το κακοτράχαλο τόπο το ανθρώπινο στοιχείο μεγαλουργεί. Εδώ βρίσκονται τα χωριά του Σουλίου, τα Ζαγοροχώρια,οι Καλαρρύτες,το Συρράκο,το Μέτσοβο. Από εδώ κατάγονται οι μεγάλοι εθνικοί ήρωες,Τζαβελαίοι , Μποτσαραίοι, και οι εθνικοί ευεργέτες. Εδώ μεγαλούργησαν και μεγαλουργούν οι μεγάλες μουσικές οικογένειες που δημιούργησαν το περίφημο ηπειρώτικο μουσικό ιδίωμα. Οι μουσικές κομπανίες (τακίμια) είναι δεκάδες. Το ίδιο και οι θρυλικοί οργανοπαίκτες. Εδώ θα αναφερθώ στο μεγαλύτερο  μουσικό που γέννησε αυτός ο τόπος τον Τάσο Χαλκιά της μεγάλης οικογένειας των Χαλκιάδων.
Στη ταινία που ακολουθεί παρακολουθήστε την μουσική πορεία του θρυλικού κλαριντζή.





Ακούστε μερικά χαρακτηριστικά μουσικά δείγματα εδώ:





Ο Ρίτσος για τον Τάσο Χαλκιά




Ενδεικτική δισκογραφία:

«Το κλαρίνο του Χαλκιά» (1967)
«Ηπειρώτικος γάμος» (1973)
«Τούρκοι βαστάτε τ’ άλογα» (1975)
«Ηπειρώτικο γλέντι» (1976)
«Ήπειρος» (1976)
Τάσος Χαλκιάς: «Great Solos 4: Κλαρίνο» (1977)
«Τα Ηπειρώτικα» (1982)
«Ο Τ. Χαλκιάς και το κλαρίνο του, Νο 3» (1984)
«Αθάνατα κλαρίνα» (1984)
«Τ. Χαλκιάς» (1992)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου