Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

CHRISTOPHER LEE : ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΑΝ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ









     Αν κάποιος αναφερθεί στο κινηματογραφικό κόμη Δράκουλα, ο νους των περισσοτέρων θα πάει σε ένα πρόσωπο. Τον Κρίστοφερ Λη. Ο ρόλος του Λη ως κόμης Δράκουλας τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο και τον ακολούθησε σε όλη του τη ζωή. Αλλά ο 93χρονος Κρίστοφερ Λη, τον θάνατο του οποίου ανακοίνωσε χθες η επί 50 χρόνια σύζυγός του, ήταν μια εμβληματική για την Αγγλία προσωπικότητα που αδικείται αν μνημονεύεται μόνο για τους ρόλους του ως Βαμπίρ. Έφυγε πλήρης ημερών και έζησε μια ζωή γεμάτη εμπειρίες που δύσκολα μπορεί κάποιος να ζήσει έχοντας σχεδόν μια 70χρονη καριέρα.   


     Γεννημένος στο Λονδίνο το 1922, ήταν γιος του αντισυνταγματάρχη Goffrey Lee και της Κόμισσας  Estelle Marie του γένους Carandini di Sarzano.  Είχε με άλλα λόγια βασιλική καταγωγή αφού η οικογένεια της μητέρας του κατάγονταν κατ ευθείαν από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ,Αυτοκράτορα Φρειδερίκο τον Α΄ Τον Κοκκινογένη και είχε το δικαίωμα να φέρει το οικόσημο της αυτοκρατορικής οικογένειας. Από την πλευρά του πατέρα του είχε συγγένεια με τον αρχηγό του στρατού των Νοτίων κατά τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο , στρατηγό Λη.
    Ήταν ξάδερφος με τον δημιουργό του Τζέημς Μπόντ, συγγραφέα Ιαν Φλέμινγκ. Εκτός από ηθοποιός υπήρξε συγγραφέας αλλά και τραγουδιστής …μέταλ μουσικής.
    Ως μαθητής φοίτησε σε σχολείο προπαρασκευής για την εισαγωγή του στο γνωστό κολέγιο του Ήττον. Οι χαμηλές αποδόσεις του στα μαθηματικά του στέρησαν την πολυπόθητη υποτροφία στο Κολέγιο που την έχασε για μια θέση. Στράφηκε σε κατώτερο κολέγιο όπου κέρδισε την υποτροφία στις σπουδές των Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών. Ήταν μικρός όταν στο πατρικό του σπίτι συνάντησε τους δολοφόνους του περίφημου καλόγερου Ρασπούτιν.Πολλά χρόνια μετά θα τον ενσαρκώσει στον κινηματογράφο.
Το 1939 πολέμησε ως εθελοντής στο πλευρό των Φιλανδών στο πόλεμο κατά των Ρώσων. Με την έναρξη το Β΄Π.Π. κατετάγει στην ΡΑΦ ως Ίκαρος αλλά πριν την σόλο πτήση κόπηκε γιατί του διαγνώστηκε βλάβη στο οπτικό νεύρο. Παρά τις επανειλημμένες του προσπάθειες δεν κατόρθωσε να γίνει ιπτάμενος. Έτσι εντάχθηκε στην Αντικατασκοπεία όπου έφτασε στο βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Το 1943 εντάχθηκε στους Αλεξιπτωτιστές και ήταν από τους πρώτους που εντάχθηκε στο νεοϊδρυθέν σώμα των Ειδικών Δυνάμεων που αργότερα έγινε γνωστό με το όνομα SAS. Για αυτή την περίοδο δεν αναφερόταν ποτέ στις μετέπειτα συνεντεύξεις του.
Μετά τη λήξη του πολέμου δεν ξαναγύρισε στα καθήκοντα του στις μυστικές υπηρεσίες όπου του ανοίγονταν ένα λαμπρό μέλλον και απέρριψε την προσφορά του στρατού να διδάξει Λατινικά σε διάφορα Πανεπιστήμια. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του σμηναγού.
 Κατά την διάρκεια ενός γεύματος με τον ξάδερφό του πρέσβη της Ιταλίας  στην Αγγλία το 1947, αυτός τον προέτρεψε να ασχοληθεί με την Ηθοποιία κάτι που τελικά έκανε παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας του.
Ύστερα από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς και δυσκολιών που του προξενούσε το ύψος του (1,95) κατάφερε να πάρει τον πρώτο του μεγάλο ρόλο στον οποίο δεν μίλαγε καθόλου αφού υποδυόταν το τέρας του Φρανκενστάιν.
    Το 1958 παίζει για πρώτη φορά το ρόλο του κόμη Δράκουλα που θα τον καθιερώσει ως την πιο αναγνωρίσιμη μορφή των ταινιών τρόμου. Αν και με αυτό το ρόλο έγινε ο γνωστότερος κακός του παγκόσμιου κινηματογράφου προσπάθησε να απαλλαγεί από το ασφυκτικό κλισέ του ρόλου. Έτσι αποφάσισε να πάει στην Αμερική το 1977 για να πειραματιστεί με νέους ρόλους. Ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια συνέντευξή του :
«Από τις 250 ταινίες της καριέρας μου, οι 15 ήταν με ήρωα τον Δράκουλα. Το 1958 ήταν η πρώτη και το 1972 η τελευταία. Δεν μιλώ πια γι' αυτόν τον χαρακτήρα. Πράγματι τυποποιήθηκα για λίγο, αλλά αυτό άλλαξε στη συνέχεια. Δούλεψα με τον Μπίλι Γουάιλντερ, τον Τζον Λάντις, τον Στίβεν Σπίλμπεργκ, τον Τιμ Μπάρτον, έκανα ταινίες του φανταστικού, κωμωδίες, ανόητες κωμωδίες. Ο Δράκουλας είναι πια αρχαιολογία»…




Ανήσυχο πνεύμα και δραστήριος άνθρωπος παρά το προχωρημένο της ηλικίας του συνέχισε να συμμετέχει και στη πρώτη δεκαετία του 2000 σε μνημειώδεις ταινίες όπως στον Πόλεμο των Άστρων και στον Άρχοντα των Δακτυλιδιών, κάνοντας μια δεύτερη μεγάλη καριέρα.



     Λάτρης του Heavy Metal  ηχογραφεί με τον φίλο του και κιθαρίστα των Judas Priest δύο δίσκους και μπαίνει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως ο γηραιότερος άνθρωπος που έχει ηχογραφήσει ποτέ μουσική, αφού το δεύτερο δίσκο του τον ηχογράφησε σε ηλικία 91 ετών.


 

Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό ρεκόρ που κατέχει. Ένα άλλο ρεκόρ που μάλλον θα παραμείνει για πολλά χρόνια ακατάρριπτο είναι αυτό του διεθνούς αστέρα με τους περισσότερους κινηματογραφικούς ρόλους.
Σαν συγγραφέας είχε γράψει εκτός από την αυτοβιογραφία του ( με το χαρακτηριστικό τίτλο : «Ψηλός, Σκοτεινός και Φρικτός») και αρκετά βιβλία για την Ιστορία του Κινηματογράφου αλλά και για τους διάφορους ρόλους που έχει παίξει.
Γνώριζε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και γερμανικά, ενώ τα κατάφερνε ικανοποιητικά στα σουηδικά, τα ρωσικά και τα  αρχαία ελληνικά.
Λάτρης του αθλητισμού ήταν ένας από τους κορυφαίους ερασιτέχνες γκόλφερς του κόσμου , ενώ κατά τα νεανικά του χρόνια είχε διακριθεί στο χόκεϋ, το τένις, στο ράγκμπι, το σκουός.
Συγκαταλέγονταν στους πιο καλοντυμένους άντρες του πλανήτη άνω των πενήντα ετών σύμφωνα με τον Guardian
Ο Κρίστοφερ Λη έχει λάβει αναρίθμητα βραβεία και διακρίσεις για τη συνεισφορά του στο σινεμά, τόσο στις ΗΠΑ όσο και τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Το 2002, του απονεμήθηκε το σπουδαίο βραβείο Lifetime World Actor Award στη Βιέννη, ενώ το 2009 έγινε ιππότης από τον πρίγκιπα Κάρολο.

Προηγουμένως είχε παρασημοφορηθεί δύο φορές το 1997 και 2001.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου