Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

ΕΡΤ Ή NOVA;
















Μια από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έχει κλείσει  με πραξικοπηματικό τρόπο από την προηγούμενη κυβέρνηση. Ως Έλληνας πολίτης που πληρώνει μάλιστα για τις τηλεοπτικές υπηρεσίες που απολαμβάνει, άσχετα αν προσωπικά δεν κάνω παρά ελάχιστη χρήση, έχω νομίζω το έννομο δικαίωμα να κάνω κρίση για το εγχείρημα και  να καταθέσω τους προβληματισμούς μου.
Νομίζω ότι το πρώτο σοβαρό τεστ της Κυβέρνησης θα είναι ο τρόπος που θα ξαναλειτουργήσει η ΕΡΤ. Όλοι γνωρίζουμε ότι εκτός από την μεγάλη πολιτιστική αλλά και εθνική προσφορά της κουβάλησε μαζί της και την παθογένεια ενός μοντέλου διοίκησης που χαρακτηρίζεται επιγραμματικά ως αποτυχημένο.


Σήμερα λοιπόν παρακολούθησα για λίγο τις εργασίες της Επιτροπής της Βουλής που θα εγκρίνει ή όχι το νέο Δ.Σ. της νέας ΕΡΤ το οποίο μάλιστα απαντούσε σε ερωτήσεις της Επιτροπής.
Με έκπληξη διαπίστωσα ότι υποψήφιος για την θέση του Διευθύνοντος συμβούλου είναι ο…Λάμπης Ταγματάρχης!!!
Θυμάμαι τον Λάμπη Ταγματάρχη να κάνει απίστευτες τηλεφωνικές φάρσες ε μαζί με τον Θανάση Λάλα από το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ κάπου εκεί στη δεκαετία του 90. Από τότε πέρασε πολύς χρόνος και ο κ. Ταγματάρχης  πέρασε από πολλά κανάλια δίδαξε στο Πανεπιστήμιο αλλά διετέλεσε και διευθύνων σύμβουλος στην…ΕΡΤ την διετία 2010-2012 διορισμένος από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου.




Απορία πρώτη: 

Σε όλη την ραδιοτηλεοπτική αγορά δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τον κ. Ταγματάρχη ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με μια από τις κακές περιόδους της ΕΡΤ; Έτσι αντιλαμβάνεται την εξυγίανση ο ΣΥΡΙΖΑ;
Σε αυτό το σημείο θα αναφέρω ότι σε πολλούς ιστότοπους και σελίδες αναφέρεται ως «Τσιτσιμπίκος». Αιτία είναι η Ρένια Τσιτσιμπίκου, η συμπαρουσιάστρια του Γ. Αμυρά (τωρινό βουλευτή του Ποταμιού)στην εκπομπή «μένουμε Ελλάδα» . Η όμορφη πρώην αθλήτρια του βόλεϊ συμπτωματικά είναι ανιψιά του κ. Ταγματάρχη (κόρη της αδερφής του). Τότε ,το 2011, είχαν ακουστεί πολλά για την αμοιβή τους και την εν γένει αντιμετώπισή τους.


Σήμερα άκουσα τον κ. Ταγματάρχη να απαντά σε σχετική ερώτηση και να υποστηρίζει ότι επί θητείας του δεν απολύθηκε κανείς από την ΕΡΤ. Δεν ξέρω τι εννοεί με την λέξη «κανείς». Πάντως το σίγουρο είναι ότι δεν εννοεί τον μακαρίτη Μανώλη Ρασούλη που πετάχτηκε στο δρόμο σαν σκυλί και πέθανε μόνος και αβοήθητος μετά από λίγο καιρό. Σε επιστολή του προς το Λευτέρη Παπαδόπουλο αναφέρει το δράμα του και το τίμημα που πληρώνει για να παραμείνει ανεξάρτητος. Τον ασυμβίβαστο Ρασούλη τον κυνηγάνε ακόμα και μετά θάνατο…


Η επιστολή:

«Άρτι αφιχθείς από την Αυστραλία, όπου πήγα για έναν µήνα ν’ αλλάξω παραστάσεις, να πάρω µια ανάσα γιατί µμοιάζω µε µωρό στη φωτιά και αρχαία σκουριά, µε όλα τούτα τα τεκταινόμενα εγχωρίως, πληροφορήθηκα ότι οι ιθύνοντες µου έκοψαν την εκποµπή που είχα στο Α’ πρόγραµµα του ραδιοφώνου (105,8) επί 6 χρόνια, κρατώντας τα µπόσικα στην κατιούσα.
Η αλήθεια είναι ότι στενοχωρήθηκα µε τον τρόπο που µε πέταξαν στον κάδο, γιατί βασικά είµαι ένας απ’ αυτούς που υποστηρίζουν τις αξίες. Είµαι άνεργος και αχρήµατος και ηλικιωµένος. Σύνταξη δεν έχω πάρει ακόµα. Ευελπιστώ. Κι όπως ξέρεις, η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. ∆εν έχω, πάντως, να πληρώνω ούτε και το νοίκι µου. Εδιωξε και την κόρη µου, από το δηµοτικό Κανάλι 1 του Πειραιά, αµέσως µόλις βγήκε δήµαρχος ο µπασκετµπολίστας Φασούλας. Κι ας έκανε το χαρισµατικό και µορφωµένο κορίτσι επί 4 χρόνια εκποµπές πρότυπα. Είµαι στο κουρµπέτι και το ραδιοφωνικό 50 χρόνια και ξέρω τι είναι τι και ποιος είναι ποιος. Η αυτογνωσία µου είναι πολύ ενισχυµένη. Αντί ν’ ακούν εµάς, που περάσαµε από 40 κύµατα και να µαθαίνουν, µόλις πήραν το σκήπτρο άρχισαν µε τη γνωστή εµπάθεια, απάθεια και αµάθεια τις εκκαθαρίσεις.
Νοµίζω ότι µέσα στο γενικό και αποδεδειγµένο µπάχαλο, τέτοιες ανόητες εξουσιαστικότητες είναι καταδικασµένες και τιµωρητέες. Οποιος φοβάται τη γνώµη µου ή όποιος νοµίζει ότι είναι ανώτερος, ας βγει να µετρηθούµε στα φανερά. Η χώρα δεν αντέχει άλλο κυνισµό, σαχλαµάρα, µπαλαφάρα, αµάθεια και αρχοντοχωριατισµό. Το µικρό µου έργο δείχνει ότι είµαι πειθαρχηµένος στα κοινωνικά ιδεώδη και στην παραγωγή κοινωνικής και εθνικής συνείδησης. Ο υπουργός Πολιτισµού Τηλέµαχος Χυτήρης, ο Παπαδηµητρίου και ο Ταγµατάρχης µε ξέρουν χρόνια πολλά. Ποιος ιθύνων έβγαλε την απόφαση να µε διώξουν; Ας βγει να µας πει το σκεπτικό. Με το ίδιο σκεπτικό µε έδιωξαν το ‘84 και από την τότε ΥΕΝΕ∆, όταν είπα µια µαντινάδα που αφορούσε τον Κοσκωτά…».
 (Η επιστολή  προς τον Λευτέρη Παπαδόπουλο ο οποίος την δημοσίευσε σε άρθρο του στα ΝΕΑ.)

Ο θάνατος του Ρασούλη εξόργισε πολλούς από τους γνωρίζοντες το χώρο της μουσικής και της ραδιοτηλεόρασης. Ας δούμε ένα δημοσίευμα  από τότε που αφήνει πάρα πολλές αιχμές για τα έργα και τις ημέρες του κ.Ταγματάρχη στην ΕΡΤ.

Ειλικρινά δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει μέσα στο Σύριζα, και ποιο επιτελείο παίρνει τις αποφάσεις αλλά με προβλημάτισε η τοποθέτηση του κ. Φίλη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ που ούτε λίγο ούτε πολύ αισθανόμενος φανερά πολύ άβολα υπερψήφισε τους υποψήφιους για το Δ.Σ. … με πολλές υποσημειώσεις και λέγοντας ότι ψηφίζει υπό την αίρεση να ξαναελεχθούν οι υποψήφιοι για το έργο τους μετά από ένα τρίμηνο επειδή δεν έχουν καταθέσει κανένα πλάνο για το τι σκέπτονται να κάνουν στην ΕΡΤ!!!

Απορία δεύτερη: 

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, την οποία την είχε κάνει και προεκλογική του σημαία, μήπως θα έπρεπε να ανησυχούμε και για την στρατηγική που υποτίθεται ότι έχει χαράξει στην διαδικασία της διαπραγμάτευσης;

Απορία Τρίτη: 

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ έχει ρόλο διακοσμητικό; Γιατί ο κ. Τσακνής πέρα από το ότι είναι μουσικοσυνθέτης και έχει αρθρογραφήσει στην Ελευθεροτυπία δεν νομίζω να έχει επιδείξει κάποια ουσιώδη εμπειρία στο περιβάλλον της ραδιοτηλεόρασης. Οι προθέσεις του είμαι βέβαιος ότι είναι καλές αλλά φτάνουν μόνο αυτές;







ΠΗΓΕΣ:www.tlife.gr,nonewsnews.blogspot.gr, rebetcafe.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου