Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ






Οι Μούσες είναι κόρες του Δία και της Μνημοσύνης. Σαφής ο συμβολισμός. Οι θεοί, ζήτησαν από τον Δία να δημιουργήσει θεότητες που να εξυμνούν με κατάλληλους στίχους και με την συνοδεία απαράμιλλης μουσικής τον ίδιο και τον «κόσμο» που δημιούργησε. Λύρα μπορούν να παίζουν μόνον αυτές και ο Θεός Απόλλωνας. Στο άκουσμά των τραγουδιών τους  σβήνουν οι φλόγες των κεραυνών, ο Αετός αποκοιμίζεται στο σκήπτρο του Δία, ο Άρης , ο σκληρός θεός του πολέμου, γαληνεύει και όλοι οι Θεοί μαγεύονται. Καθετί που αντιστρατεύεται στη θέληση του Δία τρομάζει στο άκουσμα της φωνής των Μουσών.


«Η Μνημοσύνη κοιμήθηκε στην Πιερία με το γιο του Κρόνου και γέννησε αυτές τις παρθένες που μας κάνουν να ξεχνάμε τα βάσανά μας και απαλύνουν τους πόνους μας. Εννιά νύχτες συνέχεια ο συνετός Δίας ανεβαίνοντας στο ιερό κρεβάτι του, κοιμότανε δίπλα στη Μνημοσύνη, μακριά απ’ όλους τους αθανάτους. Ύστερα από ένα χρόνο, όταν οι εποχές και οι μήνες είχαν συμπληρώσει τον κύκλο τους κι όταν πέρασαν πολλές μέρες η Μνημοσύνη γέννησε εννιά κόρες…, που όλες τις μάγευε η μουσική…». (Ησίοδος, Θεογονία)


Οι Μούσες  με τον Απόλλωνα και την Αθηνά


 Οι Μούσες είναι που θυμίζουν στους επικούς ποιητές το παρελθόν  και τα έργα των θεών και των ανθρώπων, για να τα περιγράψουν στα αθάνατα έπη.  Οι Μούσες λοιπόν εκπροσωπούν την ομορφιά της Τέχνης, η οποία δεν είναι μόνο αισθητική, αλλά και ομορφιά περιεχομένου. Στην αρχαιότητα οι Μούσες λατρεύονταν σε ιερά που ονομάζονταν Μουσεία. Τα Μουσεία ήταν χώροι που  λατρεύονταν η μουσική η ποίηση  η φιλοσοφία ο χορός. Ήταν τόποι διαφύλαξης της Μνήμης του Παρελθόντος. Με την ίδια περίπου φιλοσοφία γεννήθηκαν και τα σύγχρονα Μουσεία που είναι  «ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, στην υπηρεσία της κοινωνίας και της ανάπτυξής της, ανοικτό στο κοινό, που έχει ως έργο του τη συλλογή, τη μελέτη, τη διατήρηση, τη γνωστοποίηση και την έκθεση τεκμηρίων του ανθρώπινου πολιτισμού και περιβάλλοντος, με στόχο τη μελέτη, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία» [ επίσημος ορισμός της ICOM(International Council Of Museums)]



Θεωρώ ότι επειδή ο σύγχρονος άνθρωπος έχει παραμερίσει και έχει θέσει σε δεύτερη και Τρίτη προτεραιότητα πολλά ζωτικά για την ποιότητα της βιολογικής αλλά και πνευματικής ζωής θέματα, έχει εφευρέσει ένα σύγχρονο «συγχωροχάρτι» αυτοσυγχώρεσης που λέγεται «επέτειος», «Ημέρα για το τάδε». Έτσι νομίζει ότι πετυχαίνει την εξιλέωση του έναντι σε πράγματα που έπρεπε να τα θυμάται καθημερινά και όχι μια φορά το χρόνο. Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη που φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συμφωνείτε με αυτή. Παρόλα αυτά  επειδή ορισμένα πράγματα τα θεωρώ πολύ σημαντικά, θα  ήθελα να σας κάνω γνωστό ότι η 18η Μαΐου είναι η Διεθνής Μέρα Μουσείων. Τα Μουσεία θα είναι ανοικτά με δωρεάν είσοδο. Κάθε χρόνο σε κάθε χώρα ένα Μουσείο της χώρας έχει την τιμητική του. Φέτος στην Ελλάδα τιμάται Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από τις 15-24 Μαΐου.

Ακολουθεί η Ανακοίνωση του Ελληνικού τμήματος του ICOM:


Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών "με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ των λαών".
Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ' όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ένα ειδικό θέμα που συνδέεται με τα μουσεία και τον πολιτισμό. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Τη 18η Μαΐου, ημέρα του εορτασμού, η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλα τα μουσεία.





ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2015:                                                          
Η 18η Μαΐου είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα«Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Τιμώμενο από το Ελληνικό Τμήμα του ICOM μουσείο για φέτος είναι το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι (Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων) , όπου θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις από  15 έως  24 Μαΐου.

Ο εορτασμός θα ξεκινήσει στις 15/ 5 με ημερίδα που θα έχει θέμα«Eκπαιδευτικές δράσεις για τον βιομηχανικό πολιτισμό».

Η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 18 Μαΐου και ώρα 7μμ. με  σύντομες ομιλίες, περιήγηση στους χώρους του Μουσείου, προβολές ταινιών και συναυλία σύγχρονης μουσικής. Ομιλητές θα είναι η κ. Αλεξάνδρα Μπούνια, Αν. Καθηγήτρια Μουσειολογίας  του Παν/μίου Αιγαίου, η κ. Χριστίνα Αγριαντώνη, Ομ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Παν/μίου Θεσσαλίας και ο κ. Κωστής Μπιτζάνης, Διευθ. Σύμβουλος της Τεχνόπολης.

Από 18 έως 24 Μαΐου θα λειτουργούν  στους χώρους της Τεχνόπολης οι εκθέσεις:
* Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου της πόλης τους
   ( Παλαιοί Φούρνοι, σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης)
*  Σωλήνες, πόδια και χρώματα 
   με την επιμέλεια των εθελοντών του Μουσείου.

Στις 22 και 23 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επιστημονική Διημερίδα με θέμα 
« Ψηφιακή αειφορία. Νέες προοπτικές για  μουσεία και πολιτιστικούς οργανισμούς»
( Αεριοφυλάκιο 2).
Διοργάνωση: Post Scriptum ΕΠΕ, Innovathens του Δήμου Αθηναίων και Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα ( ΕΛ/ ΛΑΚ), με την αιγίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

Στις 23 και 24 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διαγωνισμός δραματοποίησης παραμυθιών για παιδιά 5 έως 12 ετών  με θέμα το παλαιό Εργοστάσιο Φωταερίου.

Στις 23/ 5 το Μουσείο σε συνεργασία με τους Αtenistas οργανώνει ξενάγηση για άτομα με τύφλωση και μειωμένη όραση.

Στις 24/ 5 θα πραγματοποιηθεί υπαίθριο εικαστικό εργαστήρι για οικογένειες με παιδιά 5-13 ετών από το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης.

Παράλληλα σε όλη την Ελλάδα από 3 Μαΐου έως 4 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν από μουσεία και άλλους πολιτιστικούς φορείς εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες εκδηλώσεις που θα περιληφθούν σε ειδικό έντυπο που θα εκδώσει το Ελληνικό Τμήμα του ICOM. 

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας είναι η μετεξέλιξη της κοινωνίας μας σε μία κοινωνία με όραμα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Σε αυτή τη διαδικασία τα μουσεία πρέπει και μπορούν να  έχουν έναν καθοριστικό ρόλο. Έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Πληροφορίες για τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων είναι διαθέσιμες και στην ιστοσελίδα: network.icom.museum/international-museum-day



Ένας πολύτιμος σύνδεσμος που αφορά Αρχαιολογικούς χώρους, Μουσεία (που διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού), Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς, με αναλυτικές πληροφορίες για τα ωράρια λειτουργίας , τις τιμές των εισιτηρίων, τις ημέρες του χρόνου που η είσοδος είναι ελεύθερη, τηλ. Επικοινωνίας για περισσότερες πληροφορίες, αφιερώματα, φωτογραφικό υλικό και συνοπτικές περιγραφές είναι αυτός που έχει δημιουργήσει το Υπουργείο Πολιτισμού και είναι  ο Οδυσσέαςhttp://odysseus.culture.gr/index_gr.html


πηγή :Ι. Κακριδης : ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ Εκδοτική Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου