Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΠΑΛΜΥΡΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ;











Ενώ εδώ στην Ελλάδα η προσοχή όλων έχει στραφεί στη περίφημη διαπραγμάτευση συμβαίνουν γεγονότα που κατά πάσα πιθανότητα θα στιγματίσουν την ανθρώπινη Ιστορία.
Ένα τέτοιο θεωρώ ότι είναι  η κατάληψη της Συριακής πόλης της Παλμύρας  από αυτά τα ανθρωπόμορφα τέρατα που αποτελούν την αιμοσταγή και μισάνθρωπη συμμορία που ονομάζεται «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε»,αλλά και ότι επακολουθήσει αυτής.


Η Παλμύρα υπήρξε κατά την αρχαιότητα σημαντική πόλη της κεντρικής Συρίας, κτισμένη σε μία όαση 215 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού και 120 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ευφράτη. Για αιώνες ήταν ζωτικός σταθμός για τα καραβάνια που διέσχιζαν τη Συριακή έρημο και ήταν γνωστή ως η «Νύμφη της Ερήμου». Η Παλμύρα έμεινε ονομαστή για τον πλούτο της κατά τη ρωμαϊκή εποχή, οπότε βασίλευσε και η θρυλική βασίλισσα της Ζηνοβία. Είναι από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς τόπους της Μέσης Ανατολής.
Συνοπτικά τα σημαντικότερες αρχαιότητες στην περιοχή  είναι ο Ναός του Ηλίου(Βαάλ), οι τετράγωνοι τάφοι τριών - πέντε ορόφων, το ρωμαϊκό θέατρο, τα θεμέλια των οδών και των κατοικιών, καθώς και πολλά αγάλματα και επιγραφές. Περιλαμβάνετε δε στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς  της  UNESCO.
Αυτή λοιπόν η πόλη έχει πέσει, μαζί με την σύγχρονη ομώνυμή της, στα χέρια των τρομοκρατών.





                                     

Στη νότια- νοτιανατολική πλευρά της λεκάνης της Μεσογείου και στη περιοχή της Μέσης Ανατολής μαίνεται ένας ιδιότυπος πόλεμος για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής. Αυτός ο ματωμένος αγώνας ξεκίνησε με την ψευδεπίγραφη «Αραβική Άνοιξη» που υποτίθεται θα άλλαζε τους συσχετισμούς στην προαναφερόμενη περιοχή με ειρηνικό τρόπο, αλλά τελικά  μετέτρεψε μια έτσι και αλλιώς «εύφλεκτη» ζώνη σε πραγματική κόλαση για τους ανθρώπους που είχαν την ατυχία να γεννηθούν και να ζουν σε μια περιοχή με πλούσια ενεργειακά κοιτάσματα. Οι αντίπαλοι παίκτες  εφαρμόζουν διάφορες τακτικές που ουσιαστικά επιδεινώνουν μια κατάσταση που τείνει να βγει εκτός ελέγχου με μόνο χαμένους και κανένα νικητή.

Η κατάληψη της Παλμύρας (ένα ακόμα σημείο του παιγνιδιού) σηματοδοτεί αυτόματα την κατάληψη της Βόρειας  Συρίας και των σημαντικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αρχαία πόλη.

Ο λόγος όμως , που γράφω αυτές τις γραμμές δεν έχει να κάνει με τα γεωπολιτικά σχέδια ανεγκέφαλων που δεν μπορούν να δουν έξω από το μικρόκοσμό τους, αλλά με την αδυναμία της ανθρωπότητας να σταματήσει τη σφαγή αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων, καθώς και την καταστροφή της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.
Είναι τραγικό για το ανθρώπινο είδος να αφήνει να ξαναζωντανεύουν εικόνες που περιγράφονται στα βιβλία της Ιστορίας του Μεσαίωνα που χαρακτηρίζεται και ως «Τα σκοτεινά χρόνια της Ανθρωπότητας».
Κάθε πολιτισμένος και ελεύθερος άνθρωπος πρέπει να αισθάνεται αποτροπιασμό για τους αποκεφαλισμούς αιχμαλώτων, τους βιασμούς παιδιών και γυναικών αλλά και την καταστροφή των αρχαιοτήτων όπως του Ασσυριακού πολιτισμού πριν λίγο καιρό στο Ιράκ από αυτή την τρομοκρατική συμμορία. Πρέπει αυτός ο εφιάλτης να λάβει άμεσα τέλος πριν είναι αργά.

Ήδη στην πόλη της  Παλμύρας έχουν ξεκινήσει οι φρικαλεότητες εναντίον των αμάχων πολιτών πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσουν και οι καταστροφές των αρχαιοτήτων.

Image result for ΝΑΟΣ ΗΛΙΟΥ ΠΑΛΜΥΡΑ


Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ που επικαλείται τις δηλώσεις του υπεύθυνου της Εφορίας Αρχαιοτήτων της Συρίας, εκατοντάδες αγάλματα έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία για να μην καταστραφούν και πωληθούν στο εξωτερικό από τους τζιχαντιστές. Αλλά εκφράζει φόβους για τα τεράστια μνημεία και αγάλματα που δεν μπορούν να μετακινηθούν.
Είναι πολύ πιθανόν τις σφαγές να τις ακολουθήσουν οι καταστροφές και οι λεηλασίες των μνημείων.

Πάντως σε κάθε περίπτωση πίσω από τους τζιχαντιστές κρύβονται και ηθικοί αυτουργοί που τους χρηματοδοτούν, τους εξοπλίζουν, τους εκπαιδεύουν. Δεν νομίζω να διαφέρουν πολύ από τα αιμοσταγή όργανά τους ανεξάρτητα αν οι ίδιοι θέλουν να αυτοχαρακτηρίζονται ως πολιτισμένοι. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου