Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ











    Πρόσφατα, παρέα με καλούς φίλους , επισκέφτηκα ένα μοναδικό και άγνωστο στο πολύ κόσμο, μνημείο που βρίσκεται στην γη της Αργολίδας και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου.
Πρόκειται για την πιο καλά διατηρημένη πυραμίδα που βρίσκεται επί Ελληνικού εδάφους και η οποία «κρύβεται» στον οικισμό του Ελληνικού, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το χωριό Κεφαλάρι και μόλις 35 λεπτά από την Ακρόπολη των Μυκηνών.

    Θα περίμενε κανείς να αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών αλλά για κάποιο λόγο που δεν μου είναι γνωστός παραμένει στην αφάνεια. Θα προσπαθήσω να σας την παρουσιάσω, ώστε να την γνωρίσετε και διαβάζοντας τις γραμμές που ακολουθούν  να βγάλετε τα δικά σας  συμπεράσματα.


    Βρίσκεται κοντά στο χωριό του Κεφαλαρίου που είναι γνωστό για τις πηγές του ποταμού Ερασινού  που  αποτελούν γνωστό τόπο αναψυχής, αλλά ελάχιστοι εκδρομείς προσέχουν την πινακίδα που την αναφέρει. Προτιμούν να τιμήσουν στις μεγάλες ταβέρνες που βρίσκονται δίπλα στις πηγές τα κοψίδια παρά να μπουν στον κόπο να ανακαλύψουν τον δρόμο προς την πυραμίδα που βρίσκεται μόλις 2 χλμ μακριά. Όσοι αποφασίσουν να την επισκεφτούν για πρώτη φορά, θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και πολύ προσεκτικοί γιατί η σήμανση που δείχνει το δρόμο είναι μια πρόχειρη μπλε πινακίδα που την έχει κατασκευάσει κάποιος πολίτης και δεν θυμίζει σε τίποτα τις επίσημες πινακίδες Πληροφορίας για τοποθεσία με μεγάλο τουριστικό ή αρχαιολογικό ενδιαφέρον του Κ.Ο.Κ. Είναι δε, μέσα σε περικοκλάδες και θέλει να περνάς πολύ σιγά με το αυτοκίνητο για να την δεις και να την διαβάσεις. Ο δρόμος  αν και ασφάλτινος είναι ένας κλασικός στενός αγροτικός δρόμος που περνά μέσα από χωράφια και έχει πολλές διακλαδώσεις χωρίς καμιά σήμανση.
    Φτάνοντας στο χώρο που βρίσκεται η πυραμίδα υπάρχει μπροστά από μια νεόκτιστη εκκλησία η γνωστή  καφέ πληροφοριακή πινακίδα του Κ.Ο.Κ για περιοχές μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.Με έκπληξη διαπιστώνει κάποιος ότι η περιγραφή   προσπαθεί να πείσει ότι αυτό που θα δεις είναι…πύργος!!! Και όχι πυραμίδα που μάλλον μόνο κάποιοι γραφικοί και άσχετοι ονομάζουν.


Η έκπληξη μετατρέπεται σε δυσαρέσκεια όταν προσπερνώντας την νεόκτιστη εκκλησία παρουσιάζεται μπροστά σου, πάνω σε μικρό ύψωμα η πυραμίδα πνιγμένη μέσα στα γνωστά αγριόχορτα της Ελληνικής γης. 




Προφανώς και δεν πατάει κανείς υπεύθυνος του υπουργείου Πολιτισμού από αυτό το μέρος. Ο κίνδυνος να έχει κάποιος μια απρόσμενη συνάντηση με φίδι είναι ορατός.Είναι περιφραγμένη- πάλι καλά- με την πόρτα της εισόδου να κλείνει αλλά να μην ασφαλίζει με κάποιο λουκέτο. Πρακτικό για να μπορεί κάποιος να προσεγγίσει το κτίσμα, μιας και δεν υπάρχει ψυχή στο χώρο, μόνο που πρέπει να έχει το φιλότιμο να ξανακλείσει την πόρτα για να αποτραπούν  στα κατά τα άλλα συμπαθή πρόβατα και κατσίκια να βοσκήσουν.

Τέλος δεν υπάρχει ένας ενημερωτικός πίνακας ,που συνήθως βρίσκεται σε αρχαιολογικούς χώρους,ώστε να δίδονται κάποιες  στοιχειώδης πληροφορίες για αυτό το μοναδικό μνημείο που παρουσιάζεται μπροστά σου. Αποτέλεσμα να φεύγει κάποιος με τις χειρότερες εντυπώσεις και  γρήγορα θα ξεχάσει την πυραμίδα, που το επίσημο κράτος την παρουσιάζει ως …κάστρο, ειδικά άμα έχει χαθεί σε κάποια διασταύρωση μέσα στα χωράφια.
Αν όλα τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά δεν έχετε παρά να μπείτε στο google maps και να δείτε την διαδρομή Κεφαλάρι Αργολίδας - Ελληνικό και θα διαπιστώσετε αν έχω δίκιο ή άδικο.


Η Ιστορία

    Η πρώτη αναφορά σε πυραμίδες  στον Ελλαδικό χώρο γίνεται από τον περιηγητή Παυσανία το δεύτερο αιώνα π.Χ. Μεσολαβούν 17 αιώνες μέχρι να ξαναγίνει μνεία γι αυτές από τον Άγγλο περιηγητή Leake το 1806, ο οποίος επισκέφτηκε το Ελληνικό και ενσωματώνει στο βιβλίο του  δύο σχέδια της πυραμίδας. Στα 1830 η Γαλλική Επιστημονική Αποστολή στο Μοριά μελετά τις πυραμίδες του Ελληνικού και του Λυγουριού και το 1833 δημοσιεύει τρεις ογκώδεις τόμους με τα αποτελέσματα των ερευνών της πλαισιωμένα με θαυμάσια χαρακτικά. Το 1937-38  η Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών της Αθήνας διενεργεί τις πρώτες ανασκαφές στις προαναφερόμενες πυραμίδες. Το μέλος της αποστολής L.E. Lord χρονολογεί τις πυραμίδες , βασιζόμενος στα πήλινα αγγεία που βρέθηκαν πέριξ αυτών και τις κατατάσει στο 4ο και 5ο π.Χ. αιώνα. Αξίζει να αναφερθεί στο σημείο αυτό η παντελής απουσία του Ελληνικού κράτους που φαίνεται ότι αγνοούσε την ύπαρξη των πυραμίδων.


Πυραμίδα του Ελληνικού.


Η χρήση των Πυραμίδων είναι ουσιαστικά άγνωστη και μόνο εικάζεται ότι μπορεί να ήταν ταφικά μνημεία, μικρά οχυρά, φρυκτωρίες, αστρονομικά παρατηρητήρια ή ναοί

Η χρονολόγηση που άναψε φωτιές

Το 1995 η Ακαδημία Αθηνών με μια λιτή ανακοίνωση δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε επιστημονική ομάδα υπό τον Περικλή Θεοχάρη σχετικά με την χρονολόγηση των κτισμάτων του Ελληνικού και Λιγουριού. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι χρονολογούνται το 2750π.Χ και 2100 π.Χ. Ταυτόχρονα η ομάδα χρονολόγησε με την ίδια μέθοδο τα τείχη της Ακρόπολης των Μυκηνών (ως σημείο αναφοράς αφού είναι γνωστή η χρονολόγησή τους) στα 1280 π.Χ.
Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυτή της θερμοφωταύγειας και τα δείγματα που ελήφθησαν προς εξέταση στάλθηκαν για να μετρηθούν  σε δύο  εργαστήρια: στο εργαστήριο Πυρηνικής Χρονολογήσεως του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου με την συνεργασία του καθηγητή  Galloway, καθώς και στο εργαστήριο αρχαιομετρίας του «ΕΚΕΦΕ- ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» υπό του συνεργάτη Ι.Λυριτζή.

Τα παραπάνω αποτελέσματα φέρουν την πυραμίδα του Ελληνικού να είναι παλαιότερη αυτών της Αιγύπτου!!! Κάτι που ανατρέπει πολλά δεδομένα στην Αρχαιολογία. Μετά από αυτό υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την κοινή γνώμη αλλά και πανικός στο κατεστημένο της Αρχαιολογίας που μέσω ενός ειρωνικού δημοσιεύματος του αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων του Ναυπλίου  κατηγορούσε τους επιστήμονες που έκαναν την έρευνα ως …άσχετους!!! Λέγοντας: «Δεν θα είμαστε μακριά από την πραγματικότητα αν αναφέραμε ότι ή όλη διαδικασία προσέγγισης των μνημείων αυτών από τους ερευνητές της Ακαδημίας είναι αντιεπιστημονική, διότι δε λαμβάνει υπόψη της τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία, κρίνοντας από την ανακοίνωση, φαίνεται ότι τα αγνοούν ως μη αρχαιολόγοι» ( Απόσπασμα από το άρθρο Χρήστος Ι. Πιτερός : «Οι ονομαζόμενες «πυραμίδες» της Αργολίδας. Μύθοι και πραγματικότητα», Αναγέννηση τεύχος 327 ) Το 1995 ο τότε υπουργός Πολιτισμού απαγορεύει με νόμο κάθε άλλη απόπειρα χρονολόγησης των πυραμίδων και έκτοτε οι πυραμίδες ξεχάστηκαν. Κατά τα άλλα είμαστε περήφανοι για την ιστορία μας και σεβόμαστε την πολιτιστική μας κληρονομιά...

 Δείτε ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την πυραμίδα του Ελληνικού που μπορεί να σας λύσει αρκετές απορίες γιατί είναι πολλαπλών αναγνώσεων:




Φυσικά για το επίσημο ιστότοπο του Υπουργείου Πολιτισμού που περιέχει όλες τις Αρχαιότητες της Ελλάδας (www.odysseus.culture.gr)οι Πυραμίδες δεν υπάρχουν . Είναι άγνωστες για το υπουργείο. Τα παρακάτω εμφανίζονται στη μηχανή αναζήτησης του "Οδυσσεύς":(Στο Λυγουριό π.χ. το μόνο που υπάρχει για το υπουργείο είναι ο Ιερός Ναός του Αγ. Ιωάννη του Ελεήμονα)

Δε βρέθηκαν αποτελέσματα με αυτά τα κριτήρια: "πυραμιδα[είδος:Χώροι εκτός κατάταξης][διαμέρισμα:Πελοπόννησος] [νομός:Αργολίδας]



πηγή: Χρήστος Δ. Λάζος : Οι πυραμίδες στην Ελλάδα εκδ. Αιολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου