Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ : ΜΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ












    Τυχαία διάβασα μια συνέντευξη του Περικλή Κοροβέση σε ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που με εντυπωσίασε. Ο Περικλής Κοροβέσης είναι μεταξύ άλλων  ο συγγραφέας του βιβλίου ΑΝΘΡΩΠΟΦΥΛΑΚΕΣ (Σουηδία 1969),που είναι η συγκλονιστική κατάθεση του συγγραφέα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στη Διεθνή Αμνηστία, που γνωστοποίησε για πρώτη φορά στην διεθνή κοινότητα τα φρικτά βασανιστήρια που υφίσταντο οι πολιτικοί κρατούμενοι της χούντας των συνταγματαρχών. Εκτός της συγγραφικής δραστηριότητας,  έχει αρθρογραφήσει  επί σειρά ετών στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» από τη στήλη του "Το ψευδοκράτος των Αθηνών",στην κυριακάτικη "ΕΠΟΧΗ"από την στήλη "Αριστερή Ανακύκλωση", καθώς και στο περιοδικό "ΓΑΛΕΡΑ". Έχει διατελέσει βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό του Λέοντα Αυδή.
Το 1989 με αφορμή ενός άρθρου της Αγγελικής Νικολούλη στην εφημερίδα «Έθνος» , κατηγορήθηκε ως μέλος της 17 Νοέμβρη. Φυσικά όλη η υπόθεση αποδείχτηκε φιάσκο. Στη πρόσφατη συνέντευξη λέει για άλλη μια φορά τα πράγματα «έξω από τα δόντια» και θεωρώ ότι θα ήταν χρήσιμο να τη διαβάσετε.


Έχετε υπάρξει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πώς σχολιάζετε τις πρώτες μέρες του ως κυβέρνηση;
Καταρχήν, είμαι υπέρ της κυβέρνησης της αριστεράς, αλλά από εκεί και πέρα κοιτώ τι κάνουν. Νομίζω ότι ξεκίνησαν λάθος. Όταν αρχίζεις διαπραγματεύσεις, προτάσσεις πρώτα το δικό σου το αίτημα. Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι να βελτιώσουμε το Μνημόνιο ή να πάρουμε την δόση, αλλά να πει από την αρχή στους εταίρους ότι το χρέος δεν ξέρουμε κύριοι τι είναι, αλλά θα το ψάξουμε. Επίσης, οι γερμανικές αποζημιώσεις να μπουν στην ατζέντα, να έχουμε παύση πληρωμών, το έλεγε και ο Βαρουφάκης το 2010 και τα χρήματα από τις δόσεις να τα ρίξει  στην αγορά, όπως έκαναν στον Ισημερινό. Αν αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ η αριστερά θα εξαφανιστεί και η επόμενη λύση θα είναι η ακροδεξιά. Ζούμε σε μια εποχή οικονομικού ναζισμού που την απόλυτη εξουσία την έχουν οι εταιρείες και οι πολιτικοί είναι το γραφείο δημοσίων σχέσεων. Χρησιμοποιούν την πολιτική εξουσία για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Από την εικόνα της σημερινής Βουλής είστε ευχαριστημένος;
Η Βουλή έχει γίνει μαυσωλείο νεκρού πολιτικού λόγου. Τα πράγματα είναι στημένα, εμείς θα πούμε ναι, οι άλλοι θα πουν όχι και  παρατηρούμε όλοι ότι συχνά μιλούν σε άδεια καθίσματα. Πάντως όσον αφορά την Ζωή Κωνσταντοπούλου, πιστεύω ότι κάνει καλά την δουλειά της, από την άποψη ότι ως νομικός γνωρίζει το μηχανισμό του Κοινοβουλίου. Είναι αυστηρή και έχουν πέσει να την φάνε γιατί είναι γυναίκα. Το ίδιο συμβαίνει και με την Τασία Χριστοδουλουπούλου. Δεν έχουμε μάθει ότι υπάρχουν και γυναίκες με ευθύνες και μυαλό, οι περισσότεροι από αυτούς που τις βρίζουν θεωρούν ότι πρέπει να τις έχουν για τα πιάτα. Ακούω κουτσομπολιά για το τι έκανε στην Αιδηψό ή τι φόρεσε και όλα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένας ρατσισμός ο οποίος είναι γνώρισμα της ελληνικής κοινωνίας που δεν έχει μάθει να δέχεται τον άλλο ως ίσο. Ας υποθέσουμε ότι είχαμε Πρόεδρο της Βουλής έναν gay, δεν θα γινόταν της κακομοίρας;
Τι σημαίνει αριστερός σήμερα;
Αυτά πια είναι νεκρές λέξεις, δεν έχουν κανένα απολύτως περιεχόμενο. Αν μπορέσουμε, να ορίσουμε σήμερα την αριστερά, είναι αυτός που μετέχει σε μια συλλογικότητα. Αυτός που δουλεύει για την κοινωνία και όχι για το προσωπικό του κέρδος και ο οποίος έχει μια σωστή ανάγνωση του κόσμου. Δηλαδή να ξέρει ότι πατάει στην πραγματικότητα και ότι αυτή την πραγματικότητα, θέλει να την αλλάξει.
Τι θεωρείτε επαναστατικό σήμερα;
Να έχεις βρει τον εαυτό σου, πάνω στην αλήθεια του εαυτού σου να χτίζεις την σχέση σου και να παρεμβαίνεις στην κοινωνία για το κοινό καλό.

Έχετε δηλώσει ότι είστε υπέρ της αριστεράς των κινημάτων και όχι της αριστεράς της γραφειοκρατίας, πιστεύετε ότι σήμερα υπάρχει αριστερά των κινημάτων;
«Στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες κινήματα που δεν τα ξέρουμε, όπως πολιτιστικά στέκια, αγροτικοί συνεταιρισμοί, κοινωνικά ιατρεία και παντοπωλεία, ομάδες αλληλεγγύης, τα οποία έχουν γίνει από την κοινωνία. Επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα και νομίζω σε όλο τον κόσμο, έχουμε συνεταιριστική εφημερίδα, πράγμα αδιανόητο, εφημερίδα χωρίς κεφάλαιο. Διαμορφώνονται λοιπόν πράγματα τα οποία όμως δεν ακούγονται και δεν προβάλλονται, καθώς είναι αυτά που έχουν την κατεξοχήν πολιτική έκφραση, όχι την ‘εκλογοκεντρική’».
Σε άρθρο σας με τίτλο, από τον «Χίτλερ στην Μέρκελ» σημειώνατε «ότι διέφεραν στα ‘μέσα’, ό,τι δεν έκανε ο Χίτλερ με τα τανκς, το έκανε η Μέρκελ με αναίμακτο οικονομικό πόλεμο. Χώρες εξαφανίζονται με κοιμισμένους λαούς που ψηφίζουν την καταστροφή τους».
Ο Γκάντι είχε πει ότι ο οικονομικός πόλεμος δεν διαφέρει από τον πραγματικό πόλεμο, με την μόνη διαφορά ότι δεν γίνεται επέμβαση. Η χώρα υποθηκεύεται και πληρώνοντας την δόση το χρέος αυξάνεται, ως ένα τέρας που αναγεννιέται. Κρατάς την χώρα σε φτώχεια, δηλαδή άπειρο φθηνό εργατικό δυναμικό και μετατρέπεσαι μετά σε αποικία χωρίς στρατεύματα. Αν ο λαός μείνει, λοιπόν, απαθής, τότε συνεισφέρει και συμμαχεί με αυτή την καταστροφή.

Η συνέχεια της συνέντευξης εδώ: http://grekamag.gr/56592/#.VUXMISgKmKc.facebook





Παρακολουθήστε άλλη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Π. Κοροβέση : https://youtu.be/3m2pLOTf7CA




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου