Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΑΝΑΤΕΛΕΙ Η ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ;













Ενώ οι περισσότεροι των Ελλήνων έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον προς την διαδικασία της διαπραγμάτευσης εγώ θα πάω λίγο ενάντια στο πνεύμα των ημερών και θα σας ρωτήσω αν γνωρίζετε τι είναι το T.T.P.I.  και το I.S.D.S.
Αυτά τα δύο ακρώνυμα αφορούν  ένα θέμα που έχει βάλει φωτιές σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, αφού έχει να κάνει με την επικυριαρχία των πολυεθνικών επί των εθνικών νομοθεσιών!!! Με άλλα λόγια ανατέλλει η εποχή της μεταδημοκρατίας και με νομική πλέον σφραγίδα. Ένα βήμα πιο κοντά στο καθεστώς της παγκόσμιας κυβέρνησης των Αγορών.



Tens of thousands of protesters march against GMO's in Berlin.





Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Το TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) Η Διατλαντική Εταιρική Σχέση(Συμφωνία) Εμπορίου και Επενδύσεων είναι μια σειρά από εμπορικές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ως επί το πλείστον στα κρυφά μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Ως διμερή εμπορική συμφωνία, η ΤΤΙΡ είναι σχετική με τη μείωση των νομικών εμποδίων που υπάρχουν στον τομέα του εμπορίου, για τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως του νόμου περί ασφάλειας των τροφίμων, η περιβαλλοντική νομοθεσία,  τραπεζικές ρυθμίσεις και οι κυρίαρχες εξουσίες των μεμονωμένων εθνών. Είναι, όπως ο John Hilary, εκτελεστικός διευθυντής της ομάδας εκστρατείας War on Want(*), είπε: «Η επίθεση στις κοινωνίες της Ευρώπης και της Αμερικής από τις πολυεθνικές εταιρείες»
Οι διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί η ΤΤΙΡ έχουν ξεκινήσει από το Φεβρουάριο και διεξάγονται μεταξύ Αμερικής και Ε.Ε. με μυστικότητα όπως το ίδιο συνέβη και με τις προεργασίες για την ετοιμασία της διαπραγμάτευσης. Ελάχιστα στοιχεία βγαίνουν προς τα έξω και αυτά τα ελάχιστα έχουν αναστατώσει τους πολίτες των δύο Ηπείρων.
Θα αναφέρω 4+1 σημεία που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

1. Η Δημόσια Υγεία και οι Υπηρεσίες


Οι δημόσιες υπηρεσίες, ιδιαίτερα αυτή της Υγείας είναι στο στόχαστρο. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι να ανοίξουν τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας, της εκπαίδευσης και των υδάτων της Ευρώπης για τις αμερικανικές εταιρείες. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση όλων αυτών.
Σας θυμίζει κάτι;


Image result for TTIP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποστηρίξει ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα μείνουν εκτός της ΤΤΙΡ. Ωστόσο, σύμφωνα με τη Huffington Post, ο Υπουργός Εμπορίου Ηνωμένο Βασίλειο Λόρδος Livingston παραδέχθηκε ότι συζήτηση για τις δημόσιες υπηρεσίες της Υγείας ήταν ακόμα πάνω στο τραπέζι.

 
2 Τρόφιμα και περιβαλλοντική ασφάλεια

Οι κανονισμοί της ατζέντας  του ΤΤΙΡ  θα επιδιώξουν να φέρουν τα πρότυπα της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των τροφίμων και το περιβάλλον πιο κοντά σε εκείνους των ΗΠΑ. Αλλά οι κανονισμοί των ΗΠΑ είναι πολύ λιγότερο αυστηροί, αφού το 70 % όλων των  τροφίμων που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ των ΗΠΑ  περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά. Αντίθετα, η ΕΕ  δεν επιτρέπει σχεδόν καμιά γενετικά τροποποιημένη τροφή. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πολύ χαλαρότερους περιορισμούς σχετικά με τη χρήση των φυτοφαρμάκων. Χρησιμοποιεί επίσης τις ορμόνες ανάπτυξης στον τομέα του βοείου της, η οποία περιορίζεται στην Ευρώπη, λόγω των σχέσεων με τον καρκίνο. Αγρότες των ΗΠΑ έχουν προσπαθήσει κατ 'επανάληψη στο παρελθόν, να αρθούν οι περιορισμοί, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και είναι πιθανό ότι θα χρησιμοποιήσουν ΤΤΙΡ να το πράξει ξανά.

Το ίδιο ισχύει και για το περιβάλλον, όπου οι κανονισμοί REACH της ΕΕ είναι πολύ πιο σκληρή σε δυνητικά τοξικές ουσίες. Στην Ευρώπη, μια εταιρεία πρέπει να αποδείξει οτι μια ουσία είναι ασφαλής πριν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί.Στις ΗΠΑ, συμβαίνει το αντίθετο: κάθε ουσία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι να αποδειχθεί ανασφαλής. Για παράδειγμα, η ΕΕ απαγορεύει τη στιγμή 1.200 ουσίες από χρήση σε καλλυντικά? οι ΗΠΑ μόλις 12.

3 Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Θυμάστε την  ACTA (την Εμπορική Συμφωνία Καταπολέμησης της Παραποίησης); Που καταψηφίστηκε  με συντριπτική πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2012 μετά από μια τεράστια δημόσια αντίδραση ενάντια σε αυτό που δικαίως θεωρείται ως μια επίθεση στην ιδιωτική ζωή των ατόμων  αφού θα απαιτούνταν  από πάροχους υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν online δραστηριότητα των ανθρώπων; Λοιπόν, υπάρχει ο φόβος ότι η ΤΤΙΡ θα μπορούσε να φέρει πίσω βασικά σημεία της ACTA, αποδεικνύοντας ότι αν η δημοκρατική προσέγγιση δεν λειτουργεί, υπάρχει πάντα η πίσω πόρτα.

4  Θέσεις εργασίας

Η ΕΕ έχει παραδεχθεί ότι ΤΤΙΡ θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα αύξηση της ανεργίας αφού οι εταιρίες θα στραφούν προς τις ΗΠΑ, όπου τα πρότυπα εργασίας και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι ελλατωμένα. Συνέστησε δε, στα μέλη της ΕΕ να αντλήσουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία στήριξης για να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη ανεργία.

Και τώρα το τελευταίο και πιο καυτό σημείο που αφορά το ακρώνυμο I.S.D.S. και την Δημοκρατία.
 Ο κίνδυνος για την Δημοκρατία
Τα I.S.D.S. (Investor-State Dispute Settlement) Διευθέτηση Διαφορών Επενδυτή-Κράτους, είναι η μεγαλύτερη απειλή του ΤΤΙΡ στην κοινωνία. Είναι μια εγγενής επίθεσή  στη δημοκρατία. Ένας από τους κύριους στόχους της ΤΤΙΡ είναι η εισαγωγή του (ISDS), η οποία επιτρέπει στις εταιρείες να μηνύσει τις κυβερνήσεις, αν οι πολιτικές αυτών των κυβερνήσεων να προκαλέσει απώλεια των κερδών. Στην πράξη αυτό σημαίνει μη εκλεγμένες  υπερεθνικές εταιρείες μπορούν να υπαγορεύουν και να ελέγχουν τις πολιτικές των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων.
Οι δημοκρατικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων παρακάμπτονται βίαια μέσω της προβλεπόμενης διεθνούς διαιτησίας. Τα κατηγορούμενα κράτη έχουν μόνο δύο επιλογές: είτε να αποσύρουν τις αποφάσεις που έχουν λάβει, ή να πληρώσουν τεράστια ποσά ως αποζημίωση στον επενδυτή. Όσο κανείς ψάχνει τις λεπτομέρειες, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση. Οι κυβερνήσεις συχνά καθυστερούν την έγκριση κανονισμών αποκλειστικά και μόνο υπό την απειλή αγωγών. Πρόκειται για το λεγόμενο “chilling effect”. Αν εκκρεμεί κάποια προσφυγή, οι χώρες συχνά δρουν σύμφωνα με προηγούμενες υποθέσεις, κάτι το οποίο περιλαμβάνει την απόσυρση ρυθμίσεων υπό το φόβο της καταβολής υψηλότατων αποζημιώσεων στο μέλλον.

 

Τα ISDS είναι ήδη σε ισχύ και σε άλλες διμερείς εμπορικές συμφωνίες σε όλο τον κόσμο και έχουν οδηγήσει σε αδικίες όπως στη Γερμανία, όπου σουηδική εταιρεία ενέργειας Vattenfall μηνύει την γερμανική κυβέρνηση για δισεκατομμύρια δολάρια πάνω από την απόφασή της για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής της Φουκουσίμα στην Ιαπωνία. Εδώ βλέπουμε μια πολιτική για τη δημόσια υγεία που έχει τεθεί σε εφαρμογή από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση και απειλείται από ένα ενεργειακό κολοσσό λόγω της ενδεχόμενης απώλειας κέρδους. Τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι πιο κυνικό τρόπο αντιδημοκρατικό.

Υπάρχουν περίπου 500 παρόμοιες υποθέσεις αγωγών των επιχειρήσεων έναντι των εθνών σε όλο τον κόσμο.

Πρόσφατα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, συζητήθηκε η Συμφωνία
για το Διατλαντικό Εμπόριο και τις Επενδύσεις (ΤΤΙΡ). Εκεί ειπώθηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα που αξίζει κάποιος να τα αναζητήσει. Φυσικά αυτά που ειπώθηκαν που επιβεβαίωσαν τα παραπάνω δεν αποτέλεσαν είδηση για τα «ΜΜΕ». Σε όλα αυτά έχουν γίνει αναφορές και από το Σαμαρά και από τον Τσίπρα στις αρχές του Δεκέμβρη που από τότε έχουν μιλήσει έμμεσα ή άμεσα για το πείραμα της ΜΕΤΑΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,που όπως φαίνεται προχωρά γοργά στο δεύτερο στάδιο, πριν ολοκληρωθεί καν το πρώτο, που κατά τη γνώμη μου είναι η Ελλάδα των μνημονίων.

Αυτό το μικρό και άσημο ιστολόγιο είχε φροντίσει τότε να σας ενημερώσει έγκαιρα: http://kontrastokyma.blogspot.gr/2014/12/blog-post_8.html

όπως άλλωστε έκανε και σήμερα αλλά και κάθε φορά που δημοσιεύει κάτι καινούργιο.  







(*)War on Want :Οργάνωση καταπολεμά τη φτώχεια στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε συνεργασία με τους ανθρώπους που πλήττονται από την παγκοσμιοποίηση. Αγωνίζονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ενάντια στις ουσιαστικές αιτίες της παγκόσμιας φτώχειας, της ανισότητας και της αδικίας.
πηγή: κάποιες αναφορές από το άρθρο του Lee Williams στην εφημερίδα Independent 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου