Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ









Σήμερα το πρωί το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα.Ήταν ένας προαναγγελθέντας θάνατος αφού δεν συντηρούνταν,κατα τα γραφόμενα του παρακάτω σημειώματος;



 

Το Γεφύρι της Πλάκας, ήταν ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα, με επιβλητικό τόξο ανοίγματος 40 μέτρων. Διέθετε, επίσης, εκατέρωθεν δύο μικρά, ανακουφιστικά τόξα, ανοίγματος 6 μέτρων.





 Θεωρούνταν η ωραιότερη και η υψηλότερη μονότοξη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.
Είχε  συνολικό μήκος 61 μέτρα, η κεντρική καμάρα είναι 40 μέτρα, το μέγιστο ύψος 21 μέτρα και το πλάτος στην κορυφή είναι 3,20 μέτρα.
Γεφύρωνε τον Άραχθο ποταμό και βρίσκεται στα  όρια του νομού Άρτας και του νομού Ιωαννίνων, στο συνοικισμό Πλάκας Ραφταναίων.

Με την κατασκευή του, διευκόλυνε σε μεγάλο βαθμό, τις μετακινήσεις των κατοίκων των χωριών της περιοχής που είναι κτισμένα στις πλαγιές των Τζουμέρκων και των μεγάλων κοπαδιών των νομάδων της περιοχής που ήταν αναγκασμένοι να περάσουν τον ορμητικό Άραχθο.

Το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας είναι αριστούργημα λαϊκής αρχιτεκτονικής, έργο Τζουμερκιωτών μαστόρων με εξαιρετική τεχνική άξια θαυμασμού.
Το έχτισε ο πρωτομάστορας Κωνσταντίνος Μπέκας το 1866. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.

Η πρώτη απόπειρα κατασκευής του, πραγματοποιήθηκε το 1863, αλλά την ημέρα των εγκαινίων του κατέρρευσε, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκομένων.
Στη συνέχεια το 1866, κατασκευάστηκε το γεφύρι που υπάρχει μέχρι σήμερα. Τα έξοδα κατασκευής του ανέλαβαν ο Ιωάννης Λούλης από την Αετορράχη, ο Αναγνώστης Λύτρας και ο Ιωάννης Ρήγκας από Πράμαντα, ο Αναγνώστης Μάρος από τους Μελισσουργούς, η κοινότητα Πραμάντων και Μελισσουργών, ενώ η κοινότητα Αγνάντων προσέφερε την ξυλεία για τις σκαλωσιές του οικοδομήματος. Ακόμη γειτονικές κοινότητες διέθεσαν σημαντικά χρηματικά ποσά και προσωπική εργασία.
Για το χτίσιμο του γεφυριού υπάρχει η παράδοση ότι στέριωσαν άνθρωπο στα θεμέλιά του. Άλλοι ισχυρίζονταν ότι έβαλαν έναν Τούρκο κι άλλοι μια επιληπτική κοπέλα από το χωριό Μονολίθι.

Υπέστη σοβαρή ζημιά από απόπειρα καταστροφής της από τμήματα των Γερμανικών κατοχικών δυνάμεων το 1944.
Σε κοντινή απόσταση από το γεφύρι βρίσκεται το παλιό Χάνι που υπεγράφη στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους. περιοχή υπήρξε σύνορο  ΕΛΑΣ - ΕΔΕΣ από το 1943 έως το 1944), για παύση των μεταξύ τους εχθροπραξιών, κατά την διάρκεια της κατοχικής περίοδο
Το παρακάτω σημείωμα συνοδεύει το εξαιρετικό βίντεο που παρουσιάζει την γέφυρα:

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ..!
Το γεφύρι της Πλάκας, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, μαγνητοσκοπήθηκε υπό βροχή Νοέμβριο του 2007. Εκτός τόπου και χρόνου πια -τυπικά κάτω από τους Ραφταναίους σ' ένα αχρησιμοποίητο μονοπάτι- περιμένει το αναπόφευκτο τέλος. Χρειάστηκε ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας πριν μερικά χρόνια για να μην πνιγεί σε μια υδροηλεκτρική λίμνη, μα από την αδιαφορία των "υπευθύνων" δεν το σώζει τίποτα. Κι ας είναι το μεγαλύτερο μονότοξο πετρογέφυρο των Βαλκανίων (40 μ. άνοιγμα, 20 μ. ύψος). Βοηθούν εκατέρωθεν δυο ανακουφιστικά παράθυρα. 
Χτίστηκε το 1866 από τον Πραμαντιώτη πρωτομάστορα Κώστα Μπέκα. Το προηγούμενο, κατασκευή του 1863, γκρεμίστηκε τη μέρα των εγκαινίων. Τότε ο μαστορο-Μπέκας είχε αποκλειστεί επειδή το σχέδιό του είχε κριθεί πολύ τολμηρό και οικονομικά ασύμφορο.
Ας ενώσουμε τις φωνές μας να σωθεί. Ψήφισε ...ΟΧΙ στον πνιγμό του.
Το βίντεο εδώ:


            Ανανέωση : Ένας φίλος του ιστολογίου  μέσω σχολιασμού ,μου έστειλε το παρακάτω βίντεο που περιγράφει την συνοπτική ιστορία του γεφυριού αλλά και τις ευθύνες της Ελληνικής Πολιτείας απέναντι στην εθνική λαϊκή κληρονομιά, η οποία αντιμετωπίζεται όλο και πιο συχνά με αδιαφορία. Κάλλιστα δε, μπορεί να χαρακτηριστεί ως εχθρική συμπεριφορά, ενάντια σε κάθετι που σχετίζεται με τις ρίζες και τις παραδόσεις αυτού του λαού. Ας ελπίσω το άτυχο γεφύρι της Πλάκας να είναι το τελευταίο θύμα αυτής της προκλητικής αδιαφορίας και εύχομαι οι κατά τόπους πολιτιστικοί σύλλογοι, ευαισθητοποιημένοι πολίτες , δημοτικές αρχές και όποιοι άλλοι αγαπούν τον τόπο τους να ενωθούν και να δραστηριοποιούνται ώστε να μη ξανασυμβεί ένα παρόμοιο περιστατικό όπως το σημερινό. Δεν θα πρέπει το ενδιαφέρον για την ιστορία και τις παραδόσεις μας να εξαντλείται στα ευρήματα της Αμφίπολης και της κάθε χολιγουντιανής  αισθητικής, ανασκαφής. Η αγάπη για την κληρονομιά των προγόνων μας πρέπει να είναι συνεχής και να γίνεται αισθητή σε κάθε κληροδότημα ,από το πιο ταπεινό ως το πιο λαμπρό.

Παρακολουθείστε το βίντεο που μου στάλθηκε από τον αναγνώστη τον οποίο και ευχαριστώ για την καλοσύνη που είχε να μου το στείλει και που βοήθησε να ολοκληρωθεί και να βελτιωθεί η ανάρτηση.


1 σχόλιο:

  1. https://www.youtube.com/watch?v=dsJPYokiMNw Τα τελευταία λεπτά στο βίντεο τα εξηγούν ολα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή