Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Η ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ Η ΜΟΥΣΙΚΗ









Η σημερινή μέρα θεωρείται από τους μουσικόφιλους ως η μέρα που πέθανε η μουσική.
Ήταν 3 /2/1959 όταν τρεις αστέρες του νεογέννητου ροκ΄ν΄ρολ έχασαν την ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.
Η είδηση του τραγικού θανάτου των  Buddy Holly,Ritchie Valens (La Bamba), J.P. “The Big BopperRichardson καθώς και του πιλότου Roger Peterson, σόκαρε την αμερικάνικη κοινή γνώμη και ιδιαίτερα την νεολαία. Το rocknroll μετρούσε τους πρώτους νεκρούς του.



                      


Ο Buddy Holly ήταν ένας Τεξανός γεννημένος το 1936, με  παρουσιαστικό που  δεν προϊδέαζε ότι θα γινόταν ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.
Στη σύντομη καριέρα του ,που κράτησε μόλις 1,5 χρόνο κατάφερε με το συγκρότημα του τους Crickets,να ηχογραφήσει τραγούδια που έμειναν κλασικά και επηρέασαν εκατοντάδες μουσικούς , με πρώτους  τα ιερά τέρατα : Beatles , Rolling Stones, Bob Dylan.
Ο Paul Mc Cartney είχε δηλώσει πως αν δεν υπήρχε η μουσική του Buddy Holly οι Beatles, δεν θα υπήρχαν. Οι Rolling Stones έκαναν την πρώτη τους επιτυχία με το τραγούδι του  Not Fade Away.
Η χρονιά του 1958 έκλεινε για τον Buddy Holly με εντυπωσιακό τρόπο. Ήταν πλέον αστέρι, είχε παντρευτεί τον έρωτά του περίμενε να γίνει πατέρας και χάραζε καινούργια πορεία με νέο συγκρότημα. Στα πλαίσια αυτά αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια περιοδεία 3 εβδομάδων με 24 εμφανίσεις σε αντίστοιχες πόλεις των μεσοδυτικών Πολιτειών έχοντας μαζί του δυο ανερχόμενα αστέρια τον Ritchie Valens και των J.P. “The Big BlopperRichardson.





O βαρύς χειμώνας και τα ελλιπή μέσα που διέθεταν τα λεωφορεία μεταφοράς ( ένα μέλος του συγκροτήματος πήγε στο νοσοκομείο με κρυοπαγήματα) , ανάγκασαν τους τρείς στο μέσο της περιοδείας, να νοικιάσουν ένα μικρό ιδιωτικό αεροπλάνο για να τους μεταφέρει στον επόμενο σταθμό που ήταν το Moorhead της Μινεσότα. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της απώλειας προσανατολισμού του πιλότου το αεροπλάνο συνετρίβει λίγο μετά την απογείωση.


Η γυναίκα του έμαθε τα νέα από την τηλεόραση και σε κατάσταση σοκ απέβαλε την επομένη. Δεν παραβρέθηκε στην κηδεία του και δεν επισκέφτηκε ποτέ τον τάφο του.
Πολλά χρόνια αργότερα το 1971, ο Don Mc Lean, έγραψε για την ημέρα εκείνη το γνωστό τραγούδι American Pie όπου στους στίχους αναφέρεται ως «η ημέρα που πέθανε η μουσική».

Για τον Buddy Holly αλλά και τον Ritchie Valens έχουν γυριστεί ταινίες με θέμα τη ζωή τους.
Δισκογραφία:

·        The "Chirping" Crickets (1957)
·        Buddy Holly (1958)
·        That'll Be the Day (1958)

Μερικά φιλμάκια με τον Buddy Holly: Από την ταινία, Buddy Holly Story






Από την ταινία, The Buddy Holly Story



  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου