Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΜΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ










Αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο με την ευκαιρία των σημερινών δηλώσεων των Σόιμπλε- Βαρουφάκη,που στάθηκαν η αφορμή ώστε κάποιοι που δεν μπορούν να χωνέψουν ότι οι Έλληνες  αποφάσισαν ότι πρέπει να σταματήσουν να ταπεινώνονται, άρχισαν να μιλούν για κωλοτούμπες , και άλλα τινά ωραία...
Θέλω να τονίσω ότι πουθενά στο διαδίκτυο δεν υπάρχει ολόκληρη η συνέντευξη των δύο υπουργών, τουλάχιστον μέχρι στιγμής. Έτσι ο καθένας βάζει όποιο κομμάτι  θεωρεί αυτός ενδιαφέρον.Μέσα λοιπόν από αυτά τα λειψά δημοσιεύματα επέλεξα ως αναφορά το δημοσίευμα  από την ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας το Βήμα  για να κάνω μια μικρή  ανάλυση αυτών που ειπώθηκαν προκειμένου να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα.

Κατά αρχήν το δημοσίευμα όπως παρουσιάζεται στο διαδίκτυο.

Από το συγκεκριμένο δημοσίευμα επέλεξα 10 σημεία που τα θεώρησα τα πιο σημαντικά και τα σχολίασα. Παραθέτω αρχικά τα σημεία του δημοσιεύματος και μετά το σχολιασμό.



... «πρέπει να σεβαστούμε τις υπάρχουσες συμφωνίες αλλά να μην συνθλίψουμε με ένα σφυρί το ευαίσθητο άνθος της δημοκρατίας»1*. .............
Εντύπωση προκάλεσε η αποστροφή του κ . Βαρουφάκη ότι ένα ποσοστό 60% ως 70% των ρυθμίσεων που υπάρχουν στο προηγούμενο πρόγραμμα (το μνημόνιο) αφορά αλλαγές που «θα έπρεπε να τις εφαρμόσουμε και μόνοι μας». Πρόσθεσε ωστόσο ότι λείπουν πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως αυτές της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.(*)2...........
«Ο κ. Βαρουφάκης μου ζήτησε να σεβαστούμε τους έλληνες ψηφοφόρους και το κατανοώ»(*)3 δήλωσε ο κ. Σόιμπλε ωστόσο υπενθύμισε ότι «αν και εχουμε ένα κοινό νόμισμα, έχουμε διαφορετικές οικονομικές πολιτικές»...........
«Οι κυβερνήσεις είναι δεσμευμένες όσον αφορά τους προϋπολογισμούς, να έχουν επιβεβαίωση και πιστοποίηση από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι συμφωνίες. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα σταθερότητας η προσφορά μας έφτασε ως εκεί που δεν πάει άλλο. Τα προβλήματα σε τελική ανάλυση πρέπει να λυθούν εκεί όπου δημιουργούνται. Για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται μια συμφωνία» σημείωσε.
«Χωρίς αυτό το πρόγραμμα το ερώτημα είναι πως θα έχει η Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές»πρόσθεσε και τόνισε ότι «το θέμα κούρεμα δεν τίθεται αυτή τη στιγμή στην ατζέντα».(*)4
Καταλήγοντας ο κ. Σόιμπε ανέφερε ότι είναι «κοινή ευθύνη των ευρωπαίων να κρατήσουν ενωμένη την Ευρώπη. Να πείσουν τις νέες γενιές για το πρόγραμμα ενωμένη Ευρώπη».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πως μπορεί να μιλάει για διαφθορά όταν στο 90% των περιπτώσεων είναι πίσω μια γερμανική εταιρεία και για ποιόν λόγο ο Χριστοφοράκος κυκλοφορεί ελεύθερος ο Σόιμπλε απάντησε  
«Και στην γερμανία υπάρχει διαφθορά και φοροδιαφυγή. Ο καθένας να κοιτάξει την πόρτα του!! Εγώ ασχολούμαι με την χώρα μου. Η συμφωνίες όμως πρέπει να τηρούνται»
«Αυτό εννοούσα ότι θέλουμε την βοήθεια σας για να καταπολεμήσουμε την διαφθορά! Δεν μπορεί ο Χριστοφοράκος να βρίσκει καταφύγιο στην Γερμανία και να γλιτώνει από την Ελλάδα! είπε ο Γ. Βαρουφάκης.(*)5.........


........«Είχα την χαρά να παρουσιάσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την Ελλάδα, για ευμάρεια οικονομική και κοινωνική», ανέφερε από την πλευρά του ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.
«Συμφωνήσαμε να εισέλθουμε σε διαβουλεύσεις για κοινή λύση στα ευρωπαϊκά προβλήματα, μια λύση που θα διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά συμφέροντα» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν συζητήσαμε για το χρέος, δεν συζητήσαμε για κούρεμα αλλά συζητήσαμε για την προσέγγιση που πρέπει να έχουμε προκειμένου για να τελειώσει η κρίση».(*)6
«Οι Έλληνες θέλουν να τελειώσει η ταπείνωση και να σταματήσουν οι ανησυχίες της Γερμανίας. Μερικοί νομίζουν ότι η λύση έγκειται στο διαχωρισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Χαίρομαι που ο συνομιλητής μου δεν το πιστεύει αυτό. Καιρός να τελειώνουμε με αυτές τις κακοήθειες για την Ελλάδα» πρόσθεσε.(*)7.
«Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε την τεχνική στήριξη των εταίρων μας. Το ευάλωτο μοντέλο επιχειρεί κατέρρευσε, χάθηκαν χρόνια και χρήματα. Αντιμετωπίσαμε την χρεοκοπία σαν θέμα ρευστότητας και μας έδωσαν ένα πολύ μεγάλο δάνειο. Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε και μια λίστα μεταρρυθμίσεων τα οποία ήταν φύλλα συκής. Αυτό δεν λειτούργησε» δήλωσε.(*)8.
«Το μήνυμα μας είναι να περιμένετε μια κυβέρνηση που λέει τα πράγματα όπως είναι, μια κυβέρνηση έτοιμη να εφαρμόσει μακροοικονομικές ρυθμίσεις. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι χρόνος που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας σε ΔΝΤ και Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να βρει ισορροπία μεταξύ των ευρωπαϊκών συμφωνημένων και της ανάγκης να μετεξελιχθούν οι κανόνες» υπογράμμισε.(*)9.
Τέλος ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε στο φαινόμενο του ναζισμού. «Καλούμαι να αντιμετωπίσω από την αρχή την κρίση και νομίζω ότι μόνο ο γερμανικός λαός μπορεί να μας καταλάβει καθώς αντιμετώπισε μια αντίστοιχη κρίση. Ο ναζισμός έχει ξεριζωθεί από την Γερμανία. Χρειαζόμαστε τους Γερμανούς να μας βοηθήσουν να υπερασπιστούμε το ιερό οικοδόμημα της Ευρώπης» (*)10.κατέληξε.

Ας ξεκινήσουμε:
1.      Εδώ ο Βαρουφάκης κάνει μια σαφή αναφορά στην ετυμηγορία του Ελληνικού Λαού και το σεβασμό της Δημοκρατίας που είναι πλέον εύθραυστη σαν λουλούδι αλλά πιο ισχυρή από τις προϋπάρχουσες συμφωνίες(μνημόνια)

2.Η περίφημη ποσόστωση 60-70%. α) δεν υπάρχει η ακριβής δήλωση  β) υπάρχει όμως ένα μέρος της πραγματικής δήλωσης που λέει για αλλαγές τις οποίες θα μπορούσαμε και έπρεπε να τις κάνουμε μόνοι μας. ΔΗΛ. ΈΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ. Κάτι αντίστοιχο ειπώθηκε και στη συνέντευξη με τον Νταιζενμπλούμ.
Που είναι η  λοιπόν κωλοτούμπα;  Εδώ όμως ετοιμάζεται για να εξαπολύσει άλλη μια βόμβα προς τον Σόιμπλε, μιλώντας για φοροδιαφυγή και μεταρρυθμίσεις.Θα δούμε παρακάτω.

3.Ο Σόιμπλε δηλώνει ότι κατανοεί την επιλογή –λαϊκή εντολή του Ελληνικού Λαού. Σε άλλη περίπτωση αυτή και μόνο η δήλωση θα έπαιζε πανηγυρικά για μέρες…

4. Ο Σόιμπλε αναπτύσσει με λίγα λόγια την θέση της Γερμανίας απέναντι στο Ελληνικό πρόβλημα και ξεκαθαρίζει ,απειλώντας ότι εκτός προγράμματος η Ελλάδα θα ξεμείνει από λεφτά. Επίσης δεν τίθεται κανένα ζήτημα κουρέματος του χρέους.

5. Έλληνας δημοσιογράφος ρωτά για την φοροδιαφυγή αλλά και τον Χριστοφοράκο. Εδώ ο Βαρουφάκης ρίχνει την βόμβα που είχε προηγούμενα ετοιμάσει. ΖΗΤΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Φυσικά αυτό που είδα στο διαδίκτυο είναι μονό η απάντηση του Σόιμπλε πριν από την αίτηση βόμβα του Βαρουφάκη.

6. Ξεκινώντας την συνέντευξη ο «κωλοτούμπας» Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν μίλησαν καθόλου για το χρέος αλλά για την κρίση που εξαιτίας της διαχείρισης του προβλήματος της Ελλάδας απλώνεται σε όλη την Ευρώπη(βλ. αρνητικός πληθωρισμός).

7. Ο κατά τα παπαγαλάκια, κωλοτούμπας, Βαρουφάκης ζητά να σταματήσει η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ των Ελλήνων. Κάθε άλλο σχόλιο είναι περιττό…

8. Σε τέσσερις γραμμές περιγράφει την θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης και χαρακτηρίζει τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου ως φύλλο συκής που έκρυψε την αποτυχημένη οικονομική συνταγή. Η παρομοίωση ουσιαστικά δείχνει ότι ο βασιλιά ήταν γυμνός.

9.Αναφορά στο πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης (μακροοικονομικές  μεταρρυθμίσεις) και πίστωση χρόνου και επιμένει οτι πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των συμφωνηθέντων (μνημόνια) και τις ανάγκης της τροποποίησης του. Δηλ. οτι έλεγε από την πρώτη στιγμή.

10.Τέλος ο Βαρουφάκης ρίχνει δεύτερη βόμβα προς τον Σόιμπλε αναφερόμενος στην άνοδο του ναζισμού στην Ευρώπη –αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης- ζητά από την… Γερμανία που έχει εμπειρία από αυτά να …βοηθήσει ώστε να κρατηθεί όρθιο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Έχω την αίσθηση οτι πρώτη φορά Έλληνας υπουργός στάθηκε απέναντι στο Γερμανό ομόλογο του κοιτάζοντάς τον στα μάτια και λέγοντάς του τα αυτονόητα. Τα περί κυβιστήσεων και άλλων τοινών γυμναστικών ασκήσεων εδάφους είναι τουλάχιστον για γέλια.


1 σχόλιο: