Σάββατο, 5 Ιουλίου 2014

ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑ

ΥΒΡΙΣ -ΑΤΗ-ΝΕΜΕΣΙΣ-ΤΗΣΙΣ


Με αφορμή του ξεπουλήματος της χώρας , όπως αυτό  περιγράφεται από τα μνημόνια που έχουν επιβληθεί από τους «δανειστές» και συμφωνηθεί ,από μια μερίδα, ενός συνόλου 300 ανθρώπων, που αυτοαποκαλούνται «πολιτικοί», μπορώ να πω , με βεβαιότητα, οτι έχουν  υπερβεί τα «εσκαμένα» . Εδώ και αρκετό καιρό διαπράττουν ΥΒΡΙΝ. Τι είναι ύβρις; Πως αντιμετωπίζεται;
Μεταφέρω  από την el-wikipedia:
«Η ύβρις ήταν βασική αντίληψη της κοσμοθεωρίας των αρχαίων Ελλήνων. Όταν κάποιος, υπερεκτιμώντας τις ικανότητες και τη δύναμή του (σωματική, αλλά κυρίως πολιτική, στρατιωτική και οικονομική), συμπεριφερόταν με βίαιο,
αλαζονικό και προσβλητικό τρόπο απέναντι στους άλλους, στους νόμους της πολιτείας και κυρίως απέναντι στον άγραφο θεϊκό νόμο -που επέβαλλαν όρια στην ανθρώπινη δράση-, θεωρούνταν ότι διέπραττε «βριν», δηλ. παρουσίαζε συμπεριφορά με την οποία επιχειρούσε να υπερβεί τη θνητή φύση του και να εξομοιωθεί με τους θεούς, με συνέπεια την προσβολή και τον εξοργισμό τους.
Η βίαια, αυθάδης και αλαζονική αυτή στάση/συμπεριφορά, που αποτελούσε για τον αρχαίο ελληνικό κόσμο παραβίαση της ηθικής τάξης και απόπειρα ανατροπής της κοινωνικής ισορροπίας και γενικότερα της τάξης του κόσμου, πιστευόταν ότι (επαναλαμβανόμενη, και μάλιστα μετά από προειδοποιήσεις των ίδιων των θεών οδηγούσε τελικά στην πτώση και καταστροφή του «βριστο» (βρις > βρίζω > βριστής).
Αποδίδοντας την αντίληψη σχετικά με την ύβρη και τις συνέπειές της, όπως τουλάχιστον παρουσιάζεται στην αρχαιότερή της μορφή, με το σχήμα βρις→ἂτηνέμεσιςτίσις μπορούμε να πούμε ότι οι αρχαίοι πίστευαν πως μια «βρις» συνήθως προκαλούσε την επέμβαση των θεών, και κυρίως του Δία, που έστελνε στον υβριστή την «την», δηλαδή το θόλωμα, την τύφλωση του νου. Αυτή με τη σειρά της οδηγούσε τον υβριστή σε νέες ύβρεις, ώσπου να διαπράξει μια πολύ μεγάλη α-νοησία, να υποπέσει σε ένα πολύ σοβαρό σφάλμα, το οποίο προκαλούσε την «νέμεσιν», την οργή και εκδίκηση δηλαδή των θεών, που επέφερε την «τίσιν», δηλ. την τιμωρία και τη συντριβή/καταστροφή του.
Από την κλασική εποχή και μετά, σε πολλές περιπτώσεις οι έννοιες Άτη, Δίκη και Νέμεσις φαίνεται να αποκτούν στη συνείδηση των ανθρώπων ισοδύναμη σημασία, αυτήν της θείας τιμωρίας.»
Νομίζω ότι η τραγωδία του Ελληνικού Λαού και της Ελλάδας, οδεύει νομοτελιακά προς την Κάθαρση….
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου