Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ

Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ 







Ο Βασίλης Τσιτσάνης (Τρίκαλα Θεσσαλίας, 18 Ιανουαρίου 1915 - Λονδίνο, 18 Ιανουαρίου 1984) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες λαϊκούς συνθέτες, στιχουργούς και τραγουδιστές του 20ού αιώνα (του οποίου τραγούδια ακούγονται μέχρι και σήμερα). Ήταν μία από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.
Έχει γράψει ,κατά την γνώμη μου, το καλύτερο λαϊκό τραγούδι όλων των εποχών.
Την ΣΥΝΕΦΙΑΣΜΕΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ. Κάποια στιγμή θέλω να γράψω για αυτό το τραγούδι, που έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και μια δύναμη πολύ μεγαλύτερη από τα ανθρώπινα.






Το 1980, με πρωτοβουλία της UNESCO, ηχογραφείται ένας διπλός δίσκος με τίτλο «Χάραμα», όπως λεγόταν το μαγαζί στο οποίο ο Τσιτσάνης εμφανιζόταν τα τελευταία 14 χρόνια της καριέρας και της ζωής του. Σ' αυτό το δίσκο παίζει μια σειρά από κλασικά του τραγούδια, αλλά και πολλά αυτοσχεδιαστικά κομμάτια στο μπουζούκι. Με την έκδοσή του στη Γαλλία, το 1985, παίρνει το βραβείο της Μουσικής Ακαδημίας Charles Gross. Όμως, στο μεταξύ, ο κορυφαίος δημιουργός έχει φύγει για πάντα...


Παρακολουθήστε στο παρακάτω βίντεο,τον μεγάλο συνθέτη και τραγουδοποιό να μιλάει για την ζωή του αλλά προπαντός για τα «παιδιά»του ,τα αθάνατα τραγούδια του.





Επίσης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα μπορούν να δουν και αυτό για το Τσιτσάνη το εξαιρετικό αφιέρωμα 


μερικές φωτογραφίες από τα γραπτά  του Τσιτσάνη








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου