Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ










Χωρίς να θέλω να γίνω κουραστικός επαναλαμβάνω πάλι, ότι εδώ και πολύ καιρό έχει χαθεί η λογική και το αυτονόητο. Ζούμε σε μια χώρα που βρίσκεται υπό κατοχή, με το τον ίδιο τον πρωθυπουργό να λέει αδιάντροπα ότι έχει χαθεί η εθνική κυριαρχία. Σε μια χώρα που διεθνείς οργανισμοί όπως το ΔΝΤ παραδέχονται ότι εφάρμοσαν λάθος οικονομικά προγράμματα τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα την εξόντωση του Ελληνικού λαού. Έφτασε η χώρα να μη μπορεί να θρέψει τα παιδιά της,  τα οποία φεύγουν στο εξωτερικό για αναζήτηση καλύτερης  μοίρας. Ταυτόχρονα βλέπουμε την  ίδια αυτή χώρα να  μετατρέπεται σε αποθήκη ψυχών από εμπόλεμες περιοχές αλλά και σε καταφύγιο ποινικών οι οποίοι είναι ανεπιθύμητοι σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ζούμε σε μια χώρα που αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «συνοδεύουν» την πτήση του Έλληνα υπουργού της …Εθνικής  Άμυνας και την ομόλογό του Ολλανδή υπουργό πάνω από το Αιγαίο. (http://newpost.gr/politiki/parapolitika/504337/kammenos-eyrwpaioi-omologoi-moy-eidan-zwntana-toyrkikes-parabiaseis-sto-aigaio )

Καμιά αντίδραση και κανένας προβληματισμός από κανέναν. Μέχρι που άρχισε να γίνεται λόγος για το νομοσχέδιο που αφορά το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Ξαφνικά αυτός ο αψυχολόγητος λαός χωρίστηκε σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα και άρχισαν οι κοκορομαχίες.
Νομίζω ότι σε αυτή τη περίπτωση η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.


Παρά ταύτα ακόμα και πίσω από αυτή την ηλίθια  διαμάχη ένας ψύχραιμος παρατηρητής – όσο ψύχραιμος μπορεί να είναι κάποιος που βλέπει να καταστρέφεται η πατρίδα του- μπορεί να εξάγει χρήσιμα ,αλλά δυσάρεστα συμπεράσματα.

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει, σχεδόν, αβίαστα είναι ότι κανείς μα κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα της αντίληψης και της άποψης του συνομιλητή του. Προχωρώντας  ακόμα πιο πέρα όταν ο «διάλογος» φτάνει κοντά σε αδιέξοδο αρχίζει η λεκτική βία, αφού τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών είναι σαθρά. Με άλλα λόγια για κάποιον που έχει στοιχειώδεις γνώσεις περί της λειτουργίας της κοινωνίας και της πολιτικής διαλεκτικής είναι φανερό ότι η δημοκρατία έχει πάει περίπατο και ένας μοντέρνος φασισμός κάνει την εμφάνισή του.

Αλλά ας εξηγήσω σε αυτό το σημείο, γιατί έχει χαθεί η λογική και το αυτονόητο. Όπως όλοι γνωρίζουμε είμαστε δημιουργήματα ενός φυσικού κόσμου ο οποίος διέπεται από απαράβατους φυσικούς νόμους. Αυτοί οι νόμοι  και οι μηχανισμοί τους, που είναι στην πλειοψηφία τους ανεξήγητοι και όχι απόλυτα κατανοητοί από την επιστήμη, φροντίζουν να υπάρχει μια ισορροπία και μια αρμονία σε όλα τα επίπεδα. Τόσο στον κόσμο , όσο και στο μικρόκοσμο και το μακρόκοσμο.
Με όπλο τις μοναδικές ιδιότητες με τις οποίες έχει προικιστεί το ανθρώπινο είδος , την παρατήρηση και την κρίση, κατανοούμε πολύ εύκολα ότι περιβαλλόμαστε από αντιθέσεις και διαφορετικότητες οι οποίες όμως ζουν μεν αρμονικά μεταξύ τους, αλλά έχουν διαφορετικό επίπεδο σπουδαιότητας. Και εδώ είναι το λεπτό σημείο που μπορεί να εξηγήσει πολλά από αυτά που με μια πρώτη ματιά φαίνονται ακαταλαβίστικα ή παράδοξα. Μπορεί όπως προανέφερα να υπάρχει μια πολυεπίπεδη σπουδαιότητα, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και μια ισότιμη πολυτιμότητα!
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν απουσιάσει κάτι που θεωρητικά φαντάζει αμελητέο και παρακατιανό τότε διαταράσσεται αυτή η ισορροπία και αρχίζουν τα προβλήματα. Το ίδιο όμως συμβαίνει αν προσπαθήσει κάποιος να μεταβάλει το επίπεδο σπουδαιότητας κάποιου παράγοντα. Πάλι ταράσσεται η ισορροπία.

Με άλλα λόγια για το συγκεκριμένο σκυλοκαβγά πρέπει να ισχύσει μια θεμελειώδης φυσική αρχή. Ο σεβασμός της διαφορετικότητας. Δεν μπορεί ούτε να αντιστρέψουμε τη φύση και να γίνουμε βασιλικότεροι του βασιλέως ούτε όμως  και να ξεπαστρέψουμε στο όνομα της όποιας ηθικής - που σημειωτέον είναι ένα ανθρώπινο κατασκεύασμα, άρα ατελές- την οποία διαφορετικότητα δεν ταιριάζει στις ανθρώπινες αρχές μας και την αισθητική μας.

Όταν λοιπόν με το καλό ξεπεράσουμε αυτά τα παιδικά προβλήματα και μάθουμε να συμβιώνουμε με τους διπλανούς μας, ίσως καταλάβουμε ότι αυτή η αφασία και η αδυναμία που μας κρατάει γονατιστούς και ανήμπορους να αντιδράσουμε στη καταστροφή που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια οφείλεται στα δεσμά που μας έχουν φορέσει κάποιοι άλλοι που νομίζουν με τη σειρά τους, ότι είναι δυνατότεροι των φυσικών νόμων.
Τότε μόνο θα υπάρξει ελπίδα να πάρουμε τις ζωές μας και την πατρίδα μας πίσω.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου