Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

GOT MY MOJO WORKING #9




 





Οι ακτές της Δυτικής Αφρικής ήταν οι σημαντικότερες πηγές τροφοδότησης του δουλεμπορίου που άνθισε στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τις αποικίες της Καραϊβικής στον 17ο και 18ο αιώνα. Εκατομμύρια Αφρικανοί πουλήθηκαν ως σκλάβοι και επάνδρωσαν τις φυτείες του Νότου. Αυτή η βίαιη μετακίνηση πληθυσμού στάθηκε η αιτία να μεταφερθούν στην αμερικανική ήπειρο σημαντικά στοιχεία από τον πολιτισμό της αφρικανικής ηπείρου καθώς και ήθη ,έθιμα αλλά και θρησκευτικές τελετές και δοξασίες. Ο βίαιος εκχριστιανισμός των σκλάβων δε στάθηκε ικανός να σβήσει από τη μνήμη τους τις ρίζες τους. Έτσι κατάφεραν να περάσουν πολλά στοιχεία από τις χαμένες πατρίδες τους στο νέο τους τόπο. Έτσι δημιουργήθηκε ο αφρικανο-αμερικάνικος πολιτισμός που μέρος του είναι και η μουσική μπλουζ.
Πάνω σε αυτές τις παλιές θύμησες από τις πατρογονικές θρησκείες βασίζονται τα διάφορα ξόρκια και φυλακτά που κουβαλούν μαζί τους οι απόγονοι των σκλάβων. Από αυτή τη συνήθεια δεν θα μπορούσαν να ξεφύγουν οι μπλουζμεν.

Έτσι έχουμε τα mojo bag μικρά πάνινα πουγκιά που περιέχουν διάφορα καλούδια που προστατεύουν τον κάτοχο από την κακοτυχία και τα μάγια αλλά του προσδίδουν ταυτόχρονα μια γοητεία έναντι του αντιθέτου φύλου. Αυτή είναι η δουλειά που κάνει το Mojo. Αυτά τα φυλακτά που συνήθως τα κρεμάνε στο λαιμό τους ή στην τσέπη του πανταλονιού τους και δεν είναι ορατά έχουν τις ρίζες τους σε παγανιστικές τελετές και σε τελετές  voodoo ή  hoodoo. Εναλλακτικές ονομασίες του φυλακτού υπάρχουν πολλές όπως το Mojo hand conjure hand, lucky hand, conjure bag, trick bag, root bag κλπ.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το περιεχόμενο του πουγκιού. Μέσα σε αυτό υπάρχουν, ανάλογα με τη χρήση, οστάρια από ανθρώπινο χέρι, από νυχτερίδα ή μαύρη γάτα (black cat bone) κομμάτια από τραπουλόχαρτα, βότανα, ρίζες φυτών, λαγοπόδαρα κλπ. Για να ενεργοποιηθεί το πνεύμα του Mojo  γίνεται σχετική τελετή με πολλά παγανιστικά στοιχεία.





Σε πολλά μπλουζ τραγούδια γίνονται αναφορές σε αυτά τα φυλακτά αλλά και γενικότερα στη παράδοση του hoodoo η οποία είναι πολύ διαδεδομένη στην περιοχή του Δέλτα.
Ο Muddy Waters μιλάει για ένα mojo, στο ομώνυμο κλασικό μπλουζ τραγούδι.(Got my Mojo Working), το οποία δεν βοηθάει στο να κατακτήσει μια γυναίκα.

Got my mojo working, but it just won't work on you
Got my mojo working, but it just won't work on you
I wanna love you so bad till I don't know what to do

I'm going down to Louisiana to get me a mojo hand
I'm going down to Louisiana to get me a mojo hand
I'm gonna have all you women right here at my command




Ο Muddy πέραν του ότι ήταν ο Πατριάρχης του Σικάγο μπλουζ υπήρξε και τρομερός γυναικάς. Σε ένα άλλο κλασικό μπλουζ (Im your Hoochie- Coochie man (*)τραγούδι γραμμένο από τον μεγάλο Willie Dixon ) που το πρωτοτραγούδησε ο Muddy, αφιερώνεται μια ολόκληρη στροφή για το mojo και ότι αυτό μπορεί να περιέχει προκειμένου ο κάτοχος του να έχει επιτυχία με τις γυναίκες.

I got a black cat bone
I got a mojo too
I got the Johnny Concheroo(**)
I'm gonna mess with you
I'm gonna make you girls
Lead me by my hand
Then the world will know
The hoochie coochie man
But you know I'm him
Everybody knows I'm him



Υπάρχει,όπως είναι φυσικό, μια μακρά λίστα τραγουδιών που γίνονται αναφορές σε αυτά τα στοιχεία που μεταφέρθηκαν από την Αφρική και κατάφεραν να επιζήσουν κάτω από τον σκληρό προτεσταντισμό της Αμερικής.
 Ας ακούσουμε κάποια:






 (*)HoochieCoochie man: Το Hoochie-Coochie ήταν ένας προκλητικός χορός με έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα που έγινε διάσημος στην παγκόσμια Έκθεση του Σικάγο το 1893. Με τον όρο αυτό υπονοείται ο σεξουαλικά αχόρταγος άντρας.

(**) Johnny Concheroo: πρόκειται για την ρίζα του φυτού John the Conqueror (Ιωάννης ο Πορθητής).Η ρίζα πήρε το ονομά της από ένα μυθικό πρόσωπο που ήταν ο γιος του Βασιλιά της Αφρικής και αρπάχτηκε για να πουληθεί ως σκλάβος από λευκούς δουλέμπορους. Ποτέ δεν υποτάχτηκε και έγινε πηγή έμπνευσης σε  όλους του σκλάβους που επαναστατούσαν εναντίον των αφεντικών τους.
Η ρίζα χρησιμοποιείται για την ενίσχυση της αντρικής φύσης αλλά και την απόκτηση τύχης  







                                                             
            
                                                                                              (συνεχίζεται..)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου