Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2015

Η ΠΡΩΤΗ ΠΤΗΣΗ




Embedded image permalink



Τέτοιες μέρες (17 Δεκέμβρη) πριν από 102 χρόνια οι αμερικανοί αδερφοί Ράιτ, κατασκευαστές ποδηλάτων πέταξαν το πρώτο αεροπλάνο, αλλάζοντας τον κόσμο για πάντα. Η πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ διάρκεσε μόλις 12 δευτερόλεπτα και διάνυσε απόσταση 37 μέτρων (120 πόδια), λιγότερο από το μήκος ενός σημερινού Airbus Α320 ή ενός Boeing 747. Ήταν η πρώτη φορά που ο άνθρωπος πραγματοποίησε μια απολύτως ελεγχόμενη μηχανοκίνητη πτήση με ένα αεροπλάνο βαρύτερο από τον αέρα.

Η NASA  σε ανάμνηση του γεγονότος εξέδωσε την πιο πάνω φωτογραφία που κάνει μια γλαφυρή σύγκριση του μήκους που διένυσε το πρώτο αεροπλάνο με το μήκος ενός Boeing 747.


Μια που γίνεται λόγος για αεροπλάνα και πτητικές μηχανές καλό θα ήταν να γνωρίζουμε ότι η πρώτη αυτοποροωθούμενη πτητική μηχανή ανακαλύφθηκε γύρω στο 420 π.Χ. από τον Ταραντινό Πυθαγόρειο και μαθηματικό,  Αρχύτα.

Η «Περιστερά» ,-όπως την είχε ονομάσει ο κατασκευαστής της- αποτελούνταν από ένα ελαφρύ αλλά ισχυρό κέλυφος, που είχε τη μορφή περιστεριού και έφερε εσωτερικά τη κύστη ενός μεγάλου ζώου. Η αεροδυναμική περιστερά ήταν τοποθετημένη με το άνοιγμα της κύστης προσαρμοσμένο στο ανοικτό άκρο ενός θερμαινόμενου στεγανού λέβητα (ή μιας ισχυρής εμβολοφόρου αεραντλίας).
Όταν η πίεση του ατμού ή του αέρα υπερέβαινε τη μηχανική αντοχή της σύνδεσης, η περιστερά εκτοξευόταν και συνέχιζε την πτήση της για 200 μέτρα (!) με τη βοήθεια της ορμής του εξερχόμενου πεπιεσμένου αέρα της κύστης σύμφωνα με τις αρχές της αεροδυναμικής. Επρόκειτο ουσιαστικά για το πρώτο αεριωθούμενο.
Φυσικά τον Αρχύτα δεν θα το βρείτε να μνημονεύεται σε κανένα σχολικό βιβλίο.

 peristera1


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου