Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΤΟ ΜΠΛΟΥΖ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΜΩΡΟ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΝΕ ΡΟΚ΄Ν΄ΡΟΛ #8







Καλοκαίρι του 1954 στο Μέμφις του Τεννεσσή. Σε ένα μικρό στούντιο ηχογραφήσεων τρεις νεαροί κάνουν αποκαμωμένοι ένα μικρό διάλλειμα από την εξαντλητική, αλλά χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα , πρόβα λίγο πριν τα παρατήσουν. Ο τραγουδιστής είναι ένας νεαρός που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στο Τούπελο. Η φτώχεια και η ανέχεια έσπρωξαν τον πατέρα του στην παρανομία. Η παράνομη διακίνηση αλκοόλ και ο ορατός κίνδυνος της σύλληψης ανάγκασαν την οικογένεια να εγκαταλείψει μια νύκτα την πόλη κακήν κακώς, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης στο Μέμφις.
Ο νεαρός λευκός ήρωας αυτής της μικρής ιστορίας έφηβος πλέον τριγύριζε σε μέρη απαγορευμένα για λευκούς. Ήταν οι δρόμοι που ζούσαν οι μαύροι. Η μουσική τους, τα μπλουζ, τον τράβαγε σαν μαγνήτης. Η Beale Street ήταν ο δρόμος που μπορούσες να ακούσεις να παίζεται αυτή η μουσική και μπορούσες να συναντήσεις και τους ανθρώπους που την δημιουργούσαν. Σ΄αυτόν το δρόμο τριγυρνούσε ο μικρός αδιαφορώντας για τα σχόλια των «καθωσπρέπει» λευκών.


Η πορεία του βρισκόταν σε ένα σταυροδρόμι. Μόλις είχε τελειώσει το σχολείο και δούλευε ως οδηγός σε μια εταιρία με ηλεκτρικά. Ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα για να γίνει ηλεκτρολόγος ακολουθώντας την προτροπή του πατέρα του. Η μεγάλη του όμως αγάπη ήταν η μουσική και η κιθάρα του. Έπρεπε λοιπόν να πάρει σύντομα μιαν απόφαση για το ποιο δρόμο θα ακολουθήσει.

Εκείνο λοιπόν το ζεστό απόγευμα της 5ης Ιουλίου του 1954 στο διάλλειμα της πρόβας ο ιδιοκτήτης του στούντιο και ηχολήπτης, ήταν έτοιμος να τους πει να τα μαζεύουν και να φεύγουν γεγονός που θα σηματοδοτούσε και το τέλος της προσπάθειας του νεαρού.
Ξαφνικά ο νεαρός τραγουδιστής αρχίζει να τραγουδάει χοροπηδώντας δεξιά αριστερά σαν τρελαμένος  ένα μπλουζ του Μπιγκ Μπόι Kρούνταπ το κλασικό πλέον Thats allright mama . Ο μπασίστας αρπάζει το μπάσο και τον ακολουθεί το ίδιο και ο κιθαρίστας.
Μια έκρηξη ενέργειας, που είχε συσσωρευτεί πολύ καιρό μέσα τους, ξεχύνεται μέσα στο δωμάτιο.Τίποτα πια δεν θα είναι το ίδιο στη μουσική.
Ο αδιάφορος μέχρι εκείνη τη στιγμή ηχολήπτης  πετάχτηκε από τη θέση του φωνάζοντας τι είναι αυτό που έκαναν προτρέποντας τους να το επαναλάβουν για να το ηχογραφήσει. Άκουγε για πρώτη φορά ένα λευκό να τραγουδάει τα μπλουζ όπως οι μαύροι και μια μουσική που ενώ πατούσε στα μπλουζ είχε πολλά στοιχεία από το Hillbilly(*) .Ήταν η στιγμή που γεννήθηκε το ροκ΄ν΄ρολ και μαζί με αυτό ένας Βασιλιάς.

Elvis Presley, Bill Black(bs), Scotty Moore (gtr) Sam Philips (Sun Records)

 Οι πολλοί καλοί μουσικοί ο κιθαρίστας Scotty Moore και ο μπασίστας Bill Black, κατάφεραν μέσα σε ελάχιστο χρόνο να μετουσιώσουν τα μπλουζ στοιχεία του Ελβις με τις δικές τους μουσικές καταβολές. Το αποτέλεσμα που δημιουργήθηκε από αυτό το εκρηκτικό μείγμα συνταράζει ακόμα τον κόσμο.


Το τραγούδι Thats Allright Mama είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς η μουσική ταξιδεύει στο χρόνο και πως κάθε μουσικός παίρνει στοιχεία από τους προηγούμενους για να δημιουργήσει κάτι καινούργιο.
Το τραγούδι λοιπόν είναι μια σύνθεση  του Arthur Big BoyCrudup που ηχογραφήθηκε από τον ίδιο το 1946 στο Σικάγο.
Ο Crudup χρησιμοποίησε στο τραγούδι του μια στροφή από το μπλουζ στάνταρτ του 1926 Black Snake Moan, του  πρωτοπόρου Blind Lemon Jefferson.


I, I ain't got no mama now

I, I ain't got no mama now

She told me late last night

"You don't need no mama no how"


Mm, mm, black snake crawlin' in my room
Mm, mm, black snake crawlin' in my room
Some pretty mama better come
And get this black snake soon

Ohh, oh, that must have been a bed bug
Baby, a chinch can't bite that hard
Ohh, oh, that must have been a bed bug
Honey, a chinch can't bite that hard

Ask my sugar for fifty cents, she said




"Lemon, ain't a child in the yard"

Mama, that's all right, mama that's all right for you

Mama, that's all right, mama that's all right for you

Mama, that's all right, most seen all you do

Mm, mm, what's the matter now?
Mm, mm, honey what's the matter now?
Sugar, what's the matter
Don't like no black snake no how

Mm, mm, wonder where my black snake gone?
Mm, mm, wonder where this black snake gone?
Black snake mama done run my darlin' home



Το τραγούδι όπως το τραγουδάει ο Crudup


"That's All Right, Mama"

(Arthur Crudup)
Well, that's all right, mama
That's all right for you
That's all right mama, just anyway you do
Well, that's all right, that's all right.
That's all right now mama, anyway you do

Mama she done told me,
Papa done told me too
'Son, that gal your foolin' with,
She ain't no good for you'
But, that's all right, that's all right.
That's all right now mama, anyway you do

I'm leaving town, baby
I'm leaving town for sure
Well, then you won't be bothered with
Me hanging 'round your door
Well, that's all right, that's all right.
That's all right now mama, anyway you do




 O τίτλος του άρθρου προέρχεται από το ομώνυμο τραγούδι του Muddy Waters

https://youtu.be/ZveMYqEqJyI 


 (*) Hillbilly: Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται γενικά η μουσική κάντρι. Αυτό φυσικά συνέβη από τις δισκογραφικές προκειμένου να υπάρχει μια πρακτική κατάταξη των ειδών ως προς την εμπορική πλευρά. Έτσι στον γενικό όρο Hillbilly περιλαμβάνονται τα είδη : bluegrass,  country and western, παραδοσιακή μουσική των Αππαλαχίων κλπ. Τέλος χρησιμοποιείται σαν συνθετικό για να προσδιορίσει πιο εξειδικευμένα το μουσικό μείγμα  της μαύρης μουσικής και της χιλμπίλυ που γέννησε το ροκ΄ν΄ρολ : rock and hillbilly = rockabilly.

Κλείνω αυτό το άρθρο με μια θρυλική εμφάνιση του Ελβις όπου μαζί με τον Σκότι Μουρ θυμούνται τα παλιά και ξαναπαίζουν  το Thats all allright mama το 1969 στη μεγάλη επιστροφή του Βασιλιά.




                                                                                                                    (συνεχείζεται)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου