Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ











Η γενιά των baby boomers (είναι αυτή που περιλαμβάνει τους γεννημένους από το 1946-1965) ετοιμάζεται να πάει ένα ταξίδι στην έρημο. Το προσεχή Οκτώβριο θα εμφανιστούν στην έρημο της Καλιφόρνια, για 2 Σαββατοκύριακα τα μεγαθήρια της ιστορία του ροκ. Δηλαδή οι Rolling Stones, ο Bob Dylan, o Neil Young , ο Paul McCartney, οι Who και ο Roger Waters.
Το συγκεκριμένο γεγονός- φεστιβάλ έχει χαρακτηριστεί και όχι άδικα ως ένα γεγονός που μπορεί να γίνει μια φορά στη ζωή, αφού τα μέλη των συγκροτημάτων που συμμετέχουν έχουν περάσει  τα 70 και πολλοί προσεγγίζουν τα 80.
Νομίζω ότι οι συνεχείς θάνατοι από την αρχή του έτους εμβληματικών καλλιτεχνών , με αποκορύφωμα  των Bowie και  Prince, που συντάραξαν τους λάτρεις  της μουσικής σε παγκόσμια κλίμακα, έδωσε το ερέθισμα στους διοργανωτές να βγάλουν λεφτά από το τίποτα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Billboard που επικαλείται ο   Guardian, οι εισπράξεις μόνο από τις πωλήσεις των εισιτηρίων αναμένεται να φτάσουν το ποσό των 150 εκ. δολαρίων! Ποσό ρεκόρ.


Στις 9 Μαΐου κυκλοφόρησαν τα  70.000 εισιτήρια με τιμές που κυμαίνονταν από 200$ μέχρι 1600$ για την κάθε μια μέρα ξεχωριστά. Τα 35000 εισιτήρια που προορίζονταν για αυτούς που έχουν ένα καλό εισόδημα κόστιζαν από 700-1600$ την ημέρα.
Πριν από προλάβετε να κάνετε οποιοδήποτε σχόλιο ανακοινώθηκε ότι όλα τα εισιτήρια πουλήθηκαν μέσα σε 3 ώρες!!!

Αλλά ας έρθω στην ουσία. Οι διοργανωτές είναι αυτοί που διοργανώνουν στο ίδιο σημείο (Empire Polo Club στην Indio της Καλιφόρνια) το Coachella. Το καλύτερο φεστιβάλ ροκ μουσικής στην Αμερική. Φυσικά στο προαναφερόμενο φεστιβάλ το κοινό είναι νεανικό και δεν έχει θέση σε αυτό η γενιά των baby boomers.
Κάνοντας αυτή την ευφυέστατη εμπορική κίνηση οι διοργανωτές, πέτυχαν να δώσουν την ευκαιρία στους γέροντες να δουν τα αγαπημένα τους εφηβικά συγκροτήματα σε μια μόνο συναυλία κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε την εποχή που οι εμφανιζόμενοι καλλιτέχνες ήταν σε πλήρη ακμή δηλ την δεκαετία του 60 και του 70.
Η κατηγορία των πενήντα φεύγα που στοχεύουν οι διοργανωτές, ίσως να μην είχαν παρακολουθήσει την εποχή που έπρεπε τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν στη σκηνή του Desert Trip αφού εκείνη την εποχή μάλλον έχτιζαν τις επαγγελματικές τους καριέρες οι οποίες  σήμερα τους επιτρέπουν να ξοδέψουν ένα πολύ μεγάλο ποσό για να παρακολουθήσουν τα ημιθανή γερόντια.
Αν κάποιος υπολογίσει τις μετακινήσεις αλλά και προσέξει καλύτερα το πακέτο που προσφέρεται μαζί με την συναυλία θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου. Το πακέτο λοιπόν περιλαμβάνει διαμονή σε πολυτελή ξενοδοχεία (που να μείνεις στο λιοπύρι της ερήμου γέρος άνθρωπος) που ξεκινάει από τα 3000$ ή σε κάμπινγκ με τιμές που κυμαίνονται από 50 $ μέχρι 10.000$ την ημέρα, φαγητό που ετοιμάζεται από 30 κορυφαίους σε παγκόσμιο επίπεδο σεφ και κοστίζει από 130- 180 $ (συν τους φόρους) το άτομο την ημέρα και πολλά άλλα που όποιος έχει πάει σε φεστιβάλ καταλαβαίνει.
Παρακολουθώντας τους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν σε αυτό, μπορώ να πω ότι έχουν καταντήσει καρικατούρες του εαυτού τους και αμφιβάλλω αν θα μπορούσαν να παίξουν ένα τραγούδι αν δεν πλαισιώνονταν από μια ομάδα κορυφαίων μουσικών που επωμίζονται διακριτικά και στη σκιά όλο το μουσικό μέρος της παράστασης. Κρατώ μόνο  μια μικρή επιφύλαξη  για τον Neil Young για τον οποίο δεν έχω καθαρή εικόνα για το πώς πορεύεται μουσικά και συναυλιακά τα τελευταία χρόνια.
Στο τέλος του ταξιδιού φαντάζομαι ότι όσοι συμμετάσχουν θα είναι ευτυχισμένοι. Οι διοργανωτές γιατί θα έχουν γεμίσει τις τσέπες τους με χρήμα, οι καλλιτέχνες για τον ίδιο λόγο και οι θεατές που θα μπορούν να καυχώνται για το υπόλοιπο της ζωής τους ότι είδαν ζωντανούς τους θρύλους του ροκ ΄ν΄ρολ . Τώρα τι θα ακούσουν και τι θα αισθανθούν μέσα από αυτό, είναι μια μικρή λεπτομέρεια που λίγη σημασία έχει.
Πλέον το τσίρκο του ροκ΄ν΄ρολ έχει μεταλλαχθεί σε ζωολογικό κήπο όπου τα σπάνια εκθέματα φυλάσσονται με απίστευτη προσοχή αφού η κάθε ανάσα τους, η κάθε τους κίνηση αποφέρει χιλιάδες δολάρια.
Οι διοργανωτές είναι μάλλον πολλοί ευφυείς άνθρωποι αν τους κρίνω μέσα από τα λογότυπα και τα σλόγκαν που συνοδεύουν το όλο εγχείρημα. Το μήνυμα που  περνούν είναι  διττό και τους φαντάζομαι να κρυφογελούν.
Ένα ταξίδι στην έρημο για μια και μοναδική φορά στη ζωή.



Όσο για αυτούς που αναζητούν μια όαση στην έρημο, ξέρουν που μπορούν να τη βρουν. Συνήθως βρίσκεται σε μικρά κλαμπάκια όπου οι μουσικοί καταθέτουν την ψυχούλα τους ερχόμενοι σε επαφή με το κοινό που δεν παραμυθιάζεται από φωτιστικά και οπτικά εφέ αλλά περιμένει να ρουφήξει την ενέργεια από την σκηνή που φλέγεται , για να την επιστρέψει πίσω ακόμα μεγαλύτερη και το αέναο πέρα δώθε να ξεδιψάσει τις ψυχές έστω και για μερικές ώρες.

Αυτό είναι το ροκ΄ν΄ρολ και μ΄αρέσει.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου