Κυριακή 29 Μαΐου 2016

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ








Μένουν μόλις 2 ημέρες για να μπει ημερολογιακά το καλοκαίρι. Ένα καλοκαίρι που συνοδεύεται από μια καταιγίδα μέτρων που πρόσφατα επέβαλαν οι δανειστές- κατακτητές στους πολίτες αυτής της νέας αποικίας της Ε.Ε.
Ένα είναι το γενικό χαρακτηριστικό όλου του πακέτου. Μείωση μισθών και αύξηση φόρων. Δεν μπορώ να θυμηθώ πλέον πόσες φορές έχει συμβεί αυτό τα τελευταία 6-7 χρόνια.
Θα κάνω σε αυτό το σημείο κάποια  ρητορικά ερωτήματα. Φανταστείτε ότι έχετε μπροστά σας ένα ανοικτό βιβλίο Ιστορίας ή ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μέσα στις σελίδες του περιγράφονται αυτά που μας συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια. 

Δηλαδή στο όνομα μιας ανύπαρκτης Ένωσης και ενός ανύπαρκτου νομίσματος, ο λαός που περιγράφεται στο βιβλίο έχασε την εθνική του ανεξαρτησία, καταστράφηκαν οι κοινωνικές δομές οι κοινωνικές υπηρεσίες και το κράτος Πρόνοιας που υπήρχε, χιλιάδες νέοι επιστήμονες μετανάστευσαν, υποθηκεύτηκε η ακίνητη περιουσία μέσω ενός γκανγκστερικού νομικού μορφώματος  που ενώ συμφωνούν όλοι ότι είναι άδικο,  τελικά το επιβάλλουν. Όλα αυτά στο όνομα ενός επίπλαστου «χρέους» το οποίο παρά τις αιματηρές θυσίες του λαού αντί να μειωθεί σχεδόν διπλασιάστηκε.  
Τι γνώμη θα είχατε για τους ανθρώπους αυτής της χώρας που δοκιμάζονται τόσα χρόνια; Αξίζει τον κόπο η δοκιμασία τους; Αξίζει να χάνει κάποιος τόσα πολλά στο όνομα ενός πλαστού οράματος; 


Για να προλάβω τις όποιες ενστάσεις περί του χαρακτηρισμού «ανύπαρκτο νόμισμα» έχω να πω ότι κάθε μέρα που περνάει οι συναλλαγές με πλαστικές έξυπνες κάρτες αυξάνονται και η χρήση νομισμάτων περιορίζεται. Δεν είναι πολύ μακριά η μέρα που τα νομίσματα θα καταργηθούν τελείως. Άλλωστε το καινούργιο φορολογικό νομοσχέδιο υποστηρίζει τις αχρήματες συναλλαγές αφού πλέον θα λαμβάνονται υπόψη  μόνο οι αποδείξεις που προέρχονται από τις συναλλαγές με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες δηλ. τις έξυπνες κάρτες ή αλλιώς, πλαστικό χρήμα.

Επειδή σήμερα είναι Κυριακή και υπάρχει περισσότερος ελεύθερος θα συνοδεύσω την ανάρτηση με μια ελληνική ταινία μικρού μήκους που μιλά για το άμεσο μέλλον.
Η ταινία έχει τίτλο : Ελεύθερη Βούληση.
Έχει βραβευτεί με τα παρακάτω βραβεία:
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, Ελεύθερο Σχέδιο
Βραβείο Κοινού - Στέγη Γραμμάτων και τεχνών, Ελεύθερο Σχέδιο
Βραβείο Καλύτερης Ταινίας - micro μ Festival

Η ταινία πρέπει να είναι εμπνευσμένη γύρω από την γνώμη του Μάνου Χατζηδάκη για το «τέρας», η οποία ακούγεται προς το τέλος της ταινίας. Παρόλο που είναι λίγο αδύναμη και αποσπασματική, από πλευράς σεναρίου, παραμένει μια καλή προσπάθεια στο να στείλει κάποια μηνύματα προβληματισμού στον θεατή. Είναι ένα μικρό αλλά θετικό βήμα αφύπνισης. Μπορώ να πω ότι στη ταινία, παρά τις όποιες ατέλειες, πέφτουν τα μηνύματα σαν βροχή!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου