Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΛΙΟ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΑ ΒΛΕΠΩ











Σαν σήμερα την 1η Ιουνίου 1998 το πρωί ο καθηγητής φιλολογίας, Δημήτρης Λιαντίνης φεύγει από το σπίτι του στη Ν.Κηφισιά. Στο γραφείο του έχει αφήσει ένα γράμμα για την κόρη του Διοτίμα στο οποίο γράφει:
«Διοτίμα μου,
 Φεύγω αυτοθέλητα. Αφανίζομαι όρθιος, στιβαρός και περήφανος. Ετοίμασα τούτη την ώρα βήμα- βήμα ολόκληρη τη ζωή μου, που υπήρξε πολλά πράγματα, αλλά πάνω από όλα εστάθηκε μια προσεκτική μελέτη θανάτου. Τώρα που ανοίγω τα χέρια μου και μέσα τους συντρίβω τον κόσμο, είμαι κατάφορτος με αισθήματα επιδοκιμασίας και κατάφασης. Πεθαίνω υγιής στο σώμα και στο μυαλό, όσο καθαρό είναι το νωπό χιόνι στα όρη και το επεξεργασμένο γαλάζιο διαμάντι. Να ζήσεις απλά, σεμνόπρεπα, και τίμια, όπως σε δίδαξα. Να θυμάσαι ότι έρχουνται χαλεποί καιροί για τις νέες γενεές. Και είναι άδικο και μεγάλο παράξενο να χαρίζεται τέτοιο το δώρο της ζωής στους ανθρώπους, και οι πλείστοι να ζούνε μέσα στη ζάλη αυτού του αστείου παραλογισμού. Η τελευταία μου πράξη έχει το νόημα της διαμαρτύρησης για το κακό που ετοιμάζουμε εμείς οι ενήλικοι στις αθώες νέες γενεές που έρχουνται. Ζούμε τη ζωή μας τρώγοντας τις σάρκες τους. Ένα κακό αβυσσαλέο στη φρίκη του. Η λύπη μου γι” αυτό το έγκλημα με σκοτώνει…. Έζησα έρημος και ισχυρός.
Λιαντίνης


Τη μέρα που θα πέσω έδωσα εντολή να στεφανωθούν οι μορφές** Σολωμού στη Ζάκυνθο κ” Λυκούργου στη Σπάρτη.»... 

Ο Λιαντίνης βρέθηκε στην Σπάρτη. Άφησε το αυτοκίνητο του μπροστά στη βιβλιοθήκη της πόλης και ανηφόρισε με ταξί προς το Ταϋγετο. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδε κάποιος ζωντανό. Δύο μέρες αργότερα μαθητές του στεφάνωσαν τα αγάλματα του Σολωμού και του Λυκούργου σύμφωνα με την επιθυμία του δασκάλου τους.
Εφτά χρόνια αργότερα το 2005 τα οστά του Λιαντίνη βρέθηκαν σε μια σπηλιά που ο ίδιος είχε φράξει την είσοδό της με πέτρες,κοντά στην κορφή του Ταϋγέτου, τον Προφήτη Ηλία.
Η μικρή σπηλιά βρισκόταν σε υψόμετρο 2300 μέτρων στην περιοχή που λέγεται Αθάνατη Ράχη.Η είσοδος της κοιτάζει προς την Ανατολή. Στο νου έρχονται τα λόγια του καθηγητή: "Ελλάδα και Ήλιο ο πρώτος να βλέπω" 

Image result for λιαντίνης





Την σπηλιά την αποκάλυψε ένας συγγενής του ο οποίος ήταν και ο μοναδικός που γνώριζε το σημείο που ο καθηγητής Λιαντίνης άφησε την τελευταία του πνοή. Είχε υποσχεθεί δε στον καθηγητή ότι δεν θα το αποκάλυπτε αν δεν περνούσαν πρώτα 7 χρόνια από την ημέρα που αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του.

Αντί άλλου σχολίου θα αναρτήσω μια εξαιρετική ξενάγηση στην Ακρόπολη. Όπου ο καθηγητής αναμειγνύει με μοναδικό τρόπο στοιχεία φιλοσοφίας και ιστορίας. Μια πραγματική όαση στην απέραντη έρημο των ημερών μας. Νομίζω ότι αξίζει κάποιος να διαθέσει 1 ώρα και κάτι να τον παρακολουθήσει.
Για να σας δώσω ένα ερέθισμα παραπάνω. Είναι η Ακρόπολη έργο του Διαβόλου; Τι είναι η ευθεία γραμμή; Τι είναι η ελληνική ευθεία;  Είναι η Ακρόπολη των Αθηνών το αποτύπωμα της ανθρωπότητα; Γιατί στην Ακρόπολη υπερισχύει ο Δωρικός ρυθμός και ποιο είναι το μήνυμα που θέλουν να δώσουν οι Αρχιτέκτονες; Οι   απαντήσεις στο παρακάτω βίντεο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου