Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΝΙΓΗΚΕ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ




Αποφασισμένος ο Ζάεφ «διαβάζει» το «ναι» στο δημοψήφισμα στα Σκόπια





Χθες  έγινε στα Σκόπια Δημοψήφισμα προκειμένου οι Σκοπιανοί πολίτες να επικυρώσουν ή όχι την Συμφωνία των Πρεσπών και να δηλώσουν αν είναι υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Το ερώτημα που καλούνταν να απαντήσουν με ένα ΝΑΙ ή ΟΧΙ ήταν το εξής: «Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία ανάμεσα στη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» και την Ελληνική Δημοκρατία;». 

Οι Σκοπιανοί σε ποσοστό περίπου 64% απείχαν από αυτό, ακυρώνοντας την διαδικασία και φέρνοντας σε δύσκολη θέση τόσο την κυβέρνηση τους όσο και αυτή της Ελλάδας και φυσικά των Αμερικανών που προσπάθησαν με όλα τα μέσα να επικυρωθεί η συμφωνία. Ο λόγος που απείχαν είναι ότι δεν συμφωνούν με τον όρο Βόρεια Μακεδονία. Θέλουν απλά, η χώρα τους να ονομάζεται  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Το όνομα της χώρας είναι για τους Σκοπιανούς πιο σημαντικό ακόμα και από την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. Με άλλα λόγια κράτησαν μια αδιάλλακτη στάση. Δεν τους φτάνει μόνο οτι τους χάρισαν την Μακεδονική εθνικότητα και την αναγνώριση της γλώσσας τους ως Μακεδονική θέλουν και η χώρα τους να ονομάζεται επίσημα Μακεδονία χωρίς κανέναν προσδιορισμό. Δηλαδή τα θέλουν ΟΛΑ. Αυτή η στάση ακύρωσε χθες την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία τόσα είχαν επενδύσει οι Αμερικανοί και η Ε.Ε. Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ δυσχερής για την Ελληνική πλευρά γιατί πλέον υπάρχει ορατός ο κίνδυνος οι παράγοντες που φλέγονται για τον στρατηγικό έλεγχο της περιοχής να ενδώσουν στις πιέσεις των Σκοπιανών και  η Συμφωνία να πάει σε επαναδιαπαγμάτευση που θα συμπεριλαμβάνει ότι ακριβώς ζητούν οι Σκοπιανοί. Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη δεν θα αφήσει δεν θα αφήσει αδιάφορους όλους όσους εμπλέκονται στην πολύ ρευστή και εύθραυστη περιοχή των λεγόμενων Δυτικών Βαλκανίων. Η ελληνική πλευρά φαίνεται εντελώς αδύναμη να παρακολουθήσει τα νέα δεδομένα και να προβλέψει τις δυσάρεστες εξελίξεις που έχουν αρχίσει να αχνοφαίνονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας ώστε να κάνει τους κατάλληλους χειρισμούς που απαιτούνται. Εγκλωβισμένη από τους μέχρι τώρα χειρισμούς της παραμένει στη σκιά των πρωτοβουλιών και των χειρισμών των Αμερικανών και της  Ε.Ε. οι οποίοι δεν δίστασαν την αποτυχία του δημοψηφίσματος να την ονομάσουν επιτυχία. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας των Δυτικών Βαλκανίων. Η επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών για την εκτίμηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος των Σκοπίων σκιαγραφεί όλα τα παραπάνω.


"Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί." ( από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου των Εξωτερικών)
ΑΝΑΝΕΩΣΗ: 3/10/2018 ώρα 00:30

Εικοσιτέσσερις ώρες αφότου ανάρτησα το παραπάνω άρθρο  ήρθε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας που χαρακτήρησε άκυρο το δημοψήφισμα αλλά και την Συμφωνία των Πρεσπών.


Στις 30 Σεπτεμβρίου η Δημοκρατία της Μακεδονίας διεξήγαγε δημοψήφισμα επί της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία προβλέπει αλλαγή του ονόματος της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία. Η προσέλευση του 36,8% των ψηφοφόρων σημαίνει ότι το δημοψήφισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί έγκυρο (η προσέλευση θα πρέπει να ανέρχεται στο 50% τουλάχιστον).
Πρόκειται για καθαρή ένδειξη του ότι οι Μακεδόνες ψηφοφόροι επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τις λύσεις που επιβάλλονται στα Σκόπια και την Αθήνα έξωθεν - με πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ και και κρατών-μελών της E.E. να συμμετέχουν αυτοπροσώπως σε αυτήν την μεγάλης κλίμακας καμπάνια προπαγάνδας, παρεμβαίνοντας ανεμπόδιστα στις εσωτερικές υποθέσεις αυτού του βαλκανικού κράτους.
Παρά το γεγονός ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Μακεδονίας δεν ψήφισε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος χαιρετίστηκαν αυτομάτως από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., καθώς και της Ουάσιγκτον. Η επιθυμία εξασφάλισης και επιτάχυνσης της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ παρά τη θέληση του λαού της Μακεδονίας είναι εμφανής.
Η δική μας θέση αρχής παραμείνει η ίδια: Μία μακροπρόθεσμη λύση μπορεί να προκύψει μόνο από συμφωνία των δύο μερών μεταξύ τους, χωρίς εξωτερική παρεμβολή και μόνο εντός του πλαισίου του νόμου και με ευρεία λαϊκή υποστήριξη.
Η Συμφωνία των Πρεσπών προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια. Είναι ασύμβατη με το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της Μακεδονίας, όπως επανειλημμένα τονίστηκε από τον Μακεδόνα πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ακόμη και από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του θέματος. Σημειώνουμε το γεγονός ότι, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του Ψηφίσματος 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα αποτελέσματα των συνομιλιών μεταξύ Σκοπίων και Αθηνών θα κριθούν από το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ελλάδα είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας των Δυτικών Βαλκανίων".. Ποιες χώρες στα Δυτικά Βαλκάνια είναι πιο δυνατες απο την Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι ο αδύναμος κρίκος γιατί έχει απωλέσει προ πολλού την εθνική της κυριαρχία και η πολιτική ηγεσία είναι υπάλληλοι των Αμερικανών και της Ε.Ε. Δεν έχουν αυτόβουλη πολιτική αλλά εκτελούν εντολές.Έχουν μετατραπεί σε πολιτικό προσωπικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ποια χώρα δλδ των Δυτικών Βαλκανίων έχει αυτόβουλη πολιτική και δεν εκτελεί εντολές Αμερικανών, Ρώσων ή της Ε.Ε? Λές την έχουμε χάσει προ πολλού,αλήθεια πότε την είχαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή