Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ











Ενώ εδώ έχουμε μεταβληθεί σε υπηκόους Αποικίας και περιμένουμε μοιρολατρικά να μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι, αναπολώντας την παλιά  ζωή  που χάσαμε και για την οποία δεν πράξαμε τίποτα, προκειμένου να τη διαφυλάξουμε, στη Γαλλία οι διαδηλώσεις και οι απεργίες συνεχίζονται αυξάνοντας τη έντασή τους. Οι Γάλλοι ξεσηκώθηκαν για το νέο εργασιακό νόμο που τους επιβλήθηκε σχεδόν πραξικοπηματικά και τον καταργούν στους δρόμους των Γαλλικών πόλεων μετατρέποντας την διαμαρτυρία σε κίνημα.  Η σύγκριση με την Ελλάδα αναπόφευκτη. Ο νόμος για τον οποίο ξεσηκώθηκαν οι Γάλλοι ισχύει στην Ελλάδα, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο!! Εδώ δεν άνοιξε μύτη!
Ας είναι καλά οι εργατοπατέρες και τα κομματόσκυλα που επαφίενται σε διαδηλώσεις- παρελάσεις του κομματικού στρατού που καμιά φορά υποκαθιστά την αστυνομία σε θέματα που αφορούν την περιφρούρηση και την καταστολή. Και επίσης  οι γνωστοί «αντιεξουσιαστές», που αναλαμβάνουν την σκυτάλη προκαλούν τάχα επεισόδια με την αστυνομία η οποία για να «προστατέψει» τους φιλήσυχους και ανύποπτους διαδηλωτές αρχίζει την υπερβολική χρήση χημικών. Σε χρόνο ρεκόρ διαλύεται η διαδήλωση και όλοι γυρίζουν ευχαριστημένοι στο σπίτι τους. Ο καθένας βέβαια για το δικό του λόγο. Και δώσε μνημόνια και δώσε εξαθλίωση.



Επανερχόμενος στη Γαλλία και διαβάζοντας τα δημοσιεύματα για το τι γίνεται εκεί, διαπιστώνω ότι η αντιπαράθεση θα φτάσει στα άκρα χωρίς να φαίνεται να υποχωρεί καμιά πλευρά.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι  ότι η Γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε να αντληθεί πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας ,τα οποία επαρκούν για 115 μέρες, αφού τις τελευταίες ημέρες το κίνημα των απεργών  έχει σκληρύνει τη στάση του με τον αποκλεισμό λιμανιών, διυλιστηρίων και αποθηκών καυσίμων, με στόχο να   παραλύσει ενεργειακά η χώρα δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του ποδοσφαιρικού Euro 2016.
Πριν 3 μέρες μπήκαν στο χορό των κινητοποιήσεων και οι εργαζόμενοι σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αν ακολουθήσουν και οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα πυρηνικά εργοστάσια τότε το ενεργειακό πρόβλημα της Γαλλία θα είναι τεράστιο αφού τα ¾ του ηλ. ρεύματος παράγεται από αυτά.
Χθες η αστυνομία κατάφερε να εκκενώσει τις εγκαταστάσεις από τους καταληψίες απεργούς.


total


Ο Πρόεδρος της Γαλλίας διεμήνυσε χθες –από την Ιαπωνία όπου βρίσκεται για την Σύνοδο των G 7- πως δεν πρόκειται να υποχωρήσει απέναντι στο κύμα κοινωνικής αγανάκτησης που έχει εξαπλωθεί στη Γαλλία. Υποστήριξε δε ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας  αποτελεί μια καλή μεταρρύθμιση.
Επίσης χθες, ο πρόεδρος της ένωσης βιομηχάνων Πιερ Γκατάζ καταδίκασε τις «αλήτικες μεθόδους» των «ανεύθυνων» και απηύθυνε κάλεσμα για «αντίσταση στον εκβιασμό» των συνδικάτων.
Τολμώ να προβλέψω ότι την αντίσταση στον εκβιασμό των «ανεύθυνων» θα την αναλάβουν οι ακροδεξιοί φασίστες που θα δράσουν δίπλα στην  γαλλική αστυνομία. Ήδη υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για δράση φασιστών έξω από κάποια αστυνομικά τμήματα.  Αν συμβεί και γενικευτεί αυτό τότε θα βρεθούμε σε πρωτοφανείς και ακραίες καταστάσεις.
Για την ιστορία, τις κινητοποιήσεις στην Γαλλία τις ξεκίνησαν το Φεβρουάριο οι φοιτητές των Πανεπιστημίων και οι μαθητές των Λυκείων που είδαν έγκαιρα ότι ο νέος εργασιακός νόμος τους καταδικάζει σε έναν εργασιακό μεσαίωνα και τους αφαιρεί τα όνειρα για ένα καλύτερο μέλλον ( σας θυμίζει κάτι αυτό;). Στη συνέχεια μπήκαν στο χορό σταδιακά τα 8 μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας.
Αυτή τη στιγμή ηγείται των κινητοποιήσεων ένας κομμουνιστής , πρώην μέλος του ΚΚ Γαλλίας και γ.γ. του  CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) Φιλίπ Μαρτίνεζ.


Ο ισπανογαλλικής καταγωγής  Μαρτίνεζ που εκλέχτηκε με ποσοστό 93%, είναι το πρόσωπο που έσωσε μέρος από την τιμή του συνδικαλιστικού κινήματος και φαντάζει ως μοναδικός συνδικαλιστής ηγέτης  που στέκεται απέναντι στη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού. Έχει επίσης απέναντι του όλα τα ΜΜΕ της Γαλλίας με εξαίρεση την «Humanite» την πρώην εφημερίδα του ΚΚ Γαλλίας η οποία φιλοξενεί άρθρα του Μαρτίνεζ.
Σύμφωνα με την έρευνα του Γαλλικού Ινστιτούτου Κοινής Γνώμης (IFOP) το 62% των Γάλλων θεωρεί το κίνημα δικαιολογημένο, παρά την «παράλυση» που έχει επιφέρει στη χώρα
Είναι νομίζω πολύ σημαντικό να παρακολουθεί κάποιος τις εξελίξεις στη Γαλλία,
στην οποία οι πολίτες αντιδρούν με τελείως διαφορετικό τρόπο από τον τρόπο που αντιδρούμε εμείς. Αναμένονται τα αποτελέσματα.


πηγή: the press project.gr/ hitandrun.gr/toperidiko.gr/vima.gr/






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου