Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

ΚΑΘΑΡΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

ΠΟΥ ΘΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΟΥΜΕ ΦΕΤΟΣ;









Πριν περίπου 10 μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας η πανευρωπαϊκή έρευνα που αφορούσε την ποιότητα των «υδάτων κολύμβησης».
Η Ελλάδα λοιπόν βρέθηκε στην 5η θέση με το 93% των υδάτων καθαρό!

Πριν τρείς μέρες κυκλοφόρησε, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή στο διαδίκτυο, τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας  του ΠΑΚΟΕ, για τις παραλίες της Αττικής. Με έκπληξη διαπιστώνει κάποιος ότι σχεδόν οι μισές παραλίες(47%) είναι ακατάλληλες για κολύμβηση!!
Βλ.σχετικό δημοσίευμα: http://www.pakoe.gr/?p=3376

Αναρωτιέμαι λοιπόν  πως είναι δυνατόν  με 93% καθαρές παραλίες πανελλαδικά σύμφωνα με την Ε.Ε. ,οι παραλίες της Αττικής να είναι καθαρές μόνο κατά το 53%,σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ. Τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει τέτοια απόκλιση;
Το σίγουρο είναι ότι στην ευρωπαϊκή έρευνα περιλαμβάνονται οι λίμνες και τα ποτάμια ,γι αυτό υπάρχει στην λίστα και το Λουξεμβούργο το οποίο δεν βρέχεται από θάλασσα.Αλλά πάλι δεν δικαιολογείται τέτοια απόκλιση.
Άλλο ένα που μου κάνει εντύπωση στη λίστα του ΠΑΚΟΕ είναι ότι η διαφοροποίηση της είναι μικρή με τις λίστες του παρελθόντος


Τέλος μου κάνει εντύπωση που κανένα ΜΜΕ δεν έχει τέτοιους προβληματισμούς παρά δημοσιεύει την ετήσια έρευνα σαν  θέσφατο τονίζοντας πιασάρικα σημεία  της,όπως τα ποσοστά  καθαρότητας,τα μπλε σημαιάκια τα οποία έχουν να κάνουν με τις παροχές υπηρεσιών στην παραλία και όχι με το βαθμό καθαρότητας του νερού,ένας τέλος πάντων αχταρμάς για να γεμίσει η σελίδα και να πουληθεί κάνα φύλλο παραπάνω ή να δεχτεί κάποια κλικ η ιστοσελίδα. Το σκηνικό συμπληρώνει η απαραίτητη φωτογραφία καλλίπυγου δεσποινίδος που δροσίζεται σε κάποια ακτή.
Σε λίγα χρόνια βέβαια όλα τα παραπάνω θα μοιάζουν αστεία γιατί από την μια τα χημικά που ετοιμάζονται να ρίξουν ΝΔ της Κρήτης καθώς και η ιδιωτικοποίηση των παραλιών από την άλλη θα καταστήσουν τα "μπάνια του λαού" μακρινή ανάμνηση.


ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ) ΑΡΘΡΟΥ:

Ένας καλός φίλος μου έστειλε τον σύνδεσμο του πιο επίσημου φορέα που υπάρχει στην Ελλάδα με αντικείμενο την ποιότητα των νερών.Πρόκειται για την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (ΕΓΥ).
Ρίξτε μια ματιά εδώ και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:





Γιώργο ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια σου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου