Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

GOOD VIBRATIONS



ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ












Στην δυτική ακτή   της Αμερικής βρίσκεται η Καλιφόρνια.HOLYWOOD,LOS ANGELES,SAN FRANCISCO,MONTEREY,MALIBOU,BAJA,SAN QUENTIN,είναι κάποιες από τις διάσημες τοποθεσίες της πολιτείας.Το κλίμα της περιοχής είναι ίδιο με της Ελλάδας. O Ειρηνικός που βρέχει τις ακτές της δημιουργεί τα μεγάλα κύματα που οι καλιφορνέζοι προσπαθούν να τιθασεύουν  πλέοντας πάνω σ' αυτά με την βοήθεια μιας μικρής σανίδας.Το" άθλημα" αυτό που λέγεται  SURFING, είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής μαζί με τις σεισμικές δονήσεις που προέρχονται από την μεγάλη τάφρο του Αγίου Ανδρέα η οποία καταλαμβάνει το ανατολικό άκρο του λεγόμενου "δακτυλιδιού της φωτιάς"(ring of fire),το οποίο περικλείει τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Η συνεχής λιακάδα,η γαλάζια θέα του ωκεανού,η οικονομική ανάπτυξη αποτυπώθηκε στον τρόπο ζωής των νέων,ο όποιος δεν είχε καμία σχέση με αυτόν του καταθλιπτικού LIVERPOOL.Τα μεγάλα γυαλιστερά αυτοκίνητα,το surfin,τα beach party,τα πολύχρωμα πουκάμισα,τα polo μπλουζάκια,έγιναν το σήμα κατατεθέν του λεγόμενου Αμερικάνικου ονείρου Αν στα παραπάνω  ανακατέψουμε το ροκ&ρολ με ολίγη ροκαμπιλλυ,μεξικάνικες μελωδίες, και... ρεμπέτικες κλίμακες έχουμε το SURF ROCK ή SURF MUSIC.


Πρωτοπόρος του είδους για να μην πω γεννήτορας είναι  ο DICK DALE.

O DALE είναι ένας αριστερόχειρας κιθαρίστας που παίζει με κιθάρα για δεξιόχειρες και με τις χορδές  ανάποδα. Επίσης είναι αυτός που δημιούργησε το λεγόμενο "υγρό" ήχο ,με την χρήση reverb στους  ενισχυτές της fender,ο όποιος 


σε συνδυασμό με τον ήχο του σαξοφώνου που πρόσθεσε στο κλασσικό σχήμα του ροκ γκρουπ(2 κιθάρες μπάσο,ντραμς)δημιούργησε τον ήχο του  surf rock.
Το 1960 λοιπόν ,έχουμε το πρώτο ηχογραφημένο 45αρι του surf ,από τον DICK DALE &THE DEL TONES :LET'S GO TRIPPIN.


Το φιλμάκι που ακολουθεί είναι ενδεικτικό για το τι πρόκειται να ακολουθήσει ειδικά στην δυτική ακτή η οποία είναι ίσως η πιο απελευθερωμένη πλευρά της Αμερικής,εκείνη την εποχή. Άρα η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο γίνεται για λόγους  ιστορικούς και όχι οφθαλμολογικούς..



 

Μια μέρα ένας θαυμαστής του, ρώτησε τον Dale  αν μπορεί να παίξει ένα τραγούδι σε μια μόνο χορδή. Ο DALE έπαιξε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ορχηστρικά τραγούδια στην ιστορία του ροκ


το ξανάφερε στη επικαιρότητα ο TARAΝΤINO με την ταινία pulp fiction




πρόκειται για ένα παλιό ρεμπέτικο του 1927,που το ηχογράφησε στην Αμερική ο Νικ Ρουμπανης ,διασκευαζοντας το, για jazz Ορχήστρα το 1941.

και τώρα το αυθεντικό




Το 1961 τα αδέλφια  BRIAN DENNIS&CARL WILSON,μαζί με τον εξάδελφο τους MIKE LOVE και τον φιλο τους AL JARDINE δημιούργησαν στην Καλιφόρνια το καλύτερο αμερικάνικο surf group της εποχήςτους,όνομα& πράγμα)BEACH BOYS.Oι μελωδίες των beach boys κόντραραν στα ίσα την μουσική των beatles και ήταν η απάντηση της Αμερικής στην βρετανική εισβολή.Είναι δε το αμερικάνικο συγκρότημα με τα περισσότερα #1 τραγούδια.Αυτό που αποκαθήλωσε τους Beatles από την κορφή των charts και έγινε η εικόνα του αμερικάνικου ονείρου.Κατά την άποψη μου το 1966 έγραψαν το καλύτερο τραγούδι τους ,που ξεχωρίζει για την συνθετική και φωνητική αρτιότητα του.Ο τίτλος του έχει παραμείνει σαν μια από τις πιο cool εκφράσεις της ροκ κουλτούρας.Πρόκειται για το τραγούδι GOOD VIBRATIONS
THE BEACH BOYS



ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ ΚΛΑΣΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ


ΠΡΩΤΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΤΗ ΑΓΓΛΙΑ (1964)


Ένα αντιπροσωπευτικό βίντεο από την surf εποχή



Άλλο ένα ιστορικό συγκρότημα είναι οι VENTURES οι οποίοι έχουν γράψει απίστευτα ορχηστρικά κομμάτια
 όπως αυτά που παραθέτω





 


οι BEL-AIRS


OI ASTRONAUTS


THE CONTINENTALS


ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ FSSSBOOINNG


H ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ

katikaei
 ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ

ΤΟΛΗΣ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΑΞΟΦΩΝΟ

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ  ΚΟΝΤΡΑ ΜΠΑΣΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΒΟΥΤΣΑΣ  ΣΟΛΟ ΚΙΘΑΡΑ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΕΓΚΑΣ  ΡΥΘΜΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ

 Τέλος θέλω να αναφερθώ για λίγο στην FENDER μια εταιρεία μουσικών  οργάνων και ενισχυτών. Η εταιρεία ιδρύθηκε στην Καλιφόρνια από τον ηλεκτρολόγο Clarence Leonidas "Leo" Fender 
ο οποίος έφτιαξε φτηνές ηλεκτρικές κιθάρες με πολύ καλό ήχο ώστε να είναι προσιτές σε νέους και ερασιτέχνες μουσικούς .Ο Fender και οι κιθάρες του είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο που ίσως να γράψω κάτι αργοτερα.Εδω όμως θα αναρτήσω ένα εξαιρετικό βίντεο γύρω από την κιθάρα και την σχέση της με το σερφ ροκ,την Καλιφορνια,μιας και ο ήχος της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο κτίσιμο ενός από τους πιο αναγνωρίσιμους ήχους του ροκ ,που είναι το surf.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου