Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

ΜΙΑ ΜΑΓΙΚΗ ΓΩΝΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΤΟ ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ








Σήμερα θα σας γνωρίσω ένα διαφορετικό Αρχαιολογικό χώρο που αξίζει να επισκεφτείτε αν ο δρόμος σας φέρει στη Θεσπρωτία. Πρόκειται για το Νεκρομαντείο της Εφύρας , πάνω από τον ποταμό Αχέροντα ,όπου κατά την αρχαιότητα πιστεύονταν ότι ήταν οι Πύλες  του Αδη. Κάνοντας μια παρένθεση ,θα πω οτι μια εκδρομή στην περιοχή είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα γιατί συνδυάζει πολλά ετερόκλιτα στοιχεία που θα κεντρίσουν την προσοχή σας.
Εκτός του Νεκρομαντείου μπορεί κάποιος


ΠΗΓΕΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
να επισκεφτεί
τις πηγές του Αχέροντα και να κολυμπήσει στα πεντακάθαρα, μα παγωμένα νερά,περιτριγυρισμένος από τα σκιερά απόκρημνα βράχια του φαραγγιού, να κάνει rafting, ή μια μικρή κρουαζιέρα από τις εκβολές του ποταμού μέχρι το Νεκρομαντείο. Επίσης μπορεί να επισκεφτεί τα χωριά του Σουλίου,που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τις πηγές του Αχέροντα. Ανεβαίνοντας τα βουνά του Σουλίου και φτάνοντας στα ερειπωμένα χωριά θα καταλάβει, γιατί εκεί, οι άνθρωποι γεννιόντουσαν περήφανοι και ανυπότακτοι.Επίσης σε όποιον αρέσει η πεζοπορία υπάρχουν εύκολες διαδρομές που ακολουθούν την κοίτη του ποταμού και φτάνουν μέχρι το Σούλι.




ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ  ΘΕΑ - ΣΟΥΛΙ








Αχέροντας - Acherontas river
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΑΔΗ



ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ ΕΦΥΡΑΣ (ΑΧΕΡΟΝΤΑ)
Αλλά ας ξαναγυρίσουμε στο Νεκρομαντείο. Εκτός του αρχαιολογικού ενδιαφέροντος , υπάρχει και κάτι τεχνολογικό που κάνει τον χώρο μοναδικό στον κόσμο. Πρόκειται για τον υπόγειο θάλαμο του μαντείου που λειτουργεί σαν ανηχοϊκός θάλαμος και είναι ο αρχαιότερος του κόσμου. Δηλαδή η ηχομόνωση είναι τέτοια που καθιστά τον χώρο από τους  ησυχότερους του κόσμου!!! Είναι ο χώρος που ο επισκέπτης έρχονταν σε επαφή με τους νεκρούς.
Ο Παναγιώτης Καραμπατζάκης και ο Βασίλης Ζαφρανάς, υποψήφιοι διδάκτορες στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και επιστημονικοί συνεργάτες του Εργαστηρίου Αρχιτεκτονικής και Ακουστικής Τεχνολογίας του πανεπιστημίου, ξεκίνησαν το 1997 να διερευνούν τις ακουστικές ιδιότητες της υπόγειας κρύπτης του νεκρομαντείου του Αχέροντα
Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι το νεκρομαντείο του Αχέροντα είναι ένας κλειστός χώρος με χαρακτηριστικά ακουστικής ανοιχτού χώρου, ενώ τα 15 τόξα αυξάνουν την εσωτερική επιφάνεια του χώρου δημιουργώντας σημαντική απόσβεση του ήχου.

Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ΥΠΟΓΕΙΟΣ ΘΑΛΑΜΟΣ
«Χρησιμοποιήσαμε όργανα που δεν ήμασταν βέβαιοι ότι μπορούσαν να μετρήσουν σωστά τόσο ακραίες συνθήκες ακουστικής. Χρειάστηκαν πολλές μετρήσεις και πολλά διαφορετικά και εξελιγμένα τεχνολογικά μέσα για να επιβεβαιώσουμε αυτό που είχαμε παρατηρήσει από την αρχή: ότι δηλαδή η υπόγεια κρύπτη του νεκρομαντείου είναι ένας κλειστός χώρος με ιδιαίτερα χαμηλό θόρυβο», δήλωσε ο Π. Καραμπατζάκης.

Η κατασκευή του χώρου με αυτά τα χαρακτηριστικά και την απόλυτη ησυχία, μόνο τυχαία δεν ήταν. Στόχος των αρχαίων κατασκευαστών ήταν να δημιουργούν στον επισκέπτη έντονα ψυχοακουστικά φαινόμενα και να αποπροσανατολίζουν τις αισθήσεις δίνοντάς του την ψευδαίσθηση της επαφής με τον Κάτω Κόσμο.

Μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί την επίδραση ενός τέτοιου χώρου στον ψυχισμό του ανθρώπου, αν σκεφτεί ότι σε ανηχοϊκό θάλαμο, (απολύτως μονωμένο), στην Μινεσότα, που κατέχει το ρεκόρ Γκίνες, ως το πιο ήσυχο μέρος της Γης, ο μέγιστος χρόνος παραμονής ανθρώπου είναι μόλις 33 λεπτά.

 Παρακολουθείστε το ντοκιμαντέρ που ακολουθεί που μεταξύ άλλων περιγράφει, τι συμβαίνει στον άνθρωπο  κατά την παραμονή του στον παραπάνω θάλαμο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου