Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ







Σχετική εικόνα





Το καλοκαίρι μπήκε για τα καλά.Μια εποχή κατάλληλη για αναψυχή και περιηγήσεις, ειδικά για να επισκευτεί κάποιος ένα μοναδικό σπήλαιο που βρίσκεται στην Πελοπόννησο, το Σπήλαιο των Λιμνών.

Η Ελλάδα εξαιτίας της σύστασης του εδάφους που αποτελείται κυρίως από ασβεστολιθικά πετρώματα βρίθει σπηλαίων. Υπάρχουν πάνω από 150000 καταγεγραμμένα σπήλαια στην ελληνική επικράτεια. Ένα όμως από όσα έχουν εξερευνηθεί και είναι επισκέψιμο, περιέχει 13 υπόγειες λίμνες! 
Το «Σπήλαιο των Λιμνών» βρίσκεται κοντά στο χωριό Καστριά του Δήμου Λευκασίου Αχαΐας, επί του επαρχιακού δρόμου Πατρών–Καλαβρύτων–Κλειτορίας–Τριπόλεως. Απέχει μόλις 17 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 9 χλμ. από την Κλειτορία. 


H πρώτη αποστολή για την εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1964 από κατοίκους της τότε Κοινότητας των Καστριών, με πρωτοβουλία του Βασίλη Τεμπέλη, και ολοκληρώθηκε το 1965 από τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύνδεσμο, με συμμετοχή Ελλήνων και ξένων σπηλαιολόγων.
Το 1981 άρχισαν από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (EOT) τα έργα ανάδειξης και το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα παραδόθηκε στο κοινό το 1990. Εν τω μεταξύ καθοριστική υπήρξε, κατά την εξερεύνηση και αξιοποίηση του σπηλαίου, η συμβολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με πρόεδρο την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου, στη μνήμη της οποίας είναι αφιερωμένη η πρώτη αίθουσα.
Τομή λιμναίου τμήματος
Το σπήλαιο αποτελεί τμήμα (1980 μ. μήκος) ενός υπόγειου ποταμού.Τον χειμώνα που λιώνουν τα χιόνια το σπήλαιο μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό με φυσικούς καταρράκτες. Κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα του σπηλαίου ξηραίνεται και αποκαλύπτονται πρωτότυπες δαντελωτές λιθωματικές λεκάνες και φράγματα ύψους μέχρι και 4μ. ενώ το υπόλοιπο σπήλαιο διατηρεί μόνιμα νερά στις 13 βαθμιδωτές γραφικές λίμνες. Το επισκέψιμο τμήμα είναι 500μέτρα.Ο επισκέπτης μπαίνει στο σπήλαιο από τεχνητή σήραγγα που καταλήγει κατευθείαν στον δεύτερο όροφο από σύνολο τριών. Η διάβαση των λιμνών γίνεται από υπερυψωμένες τεχνητές γέφυρες. Τα τοιχώματα του σπηλαίου είναι στολισμένα με θαυμάσια σταλακτιτικά συμπλέγματα, που προκαλούν τα μάτια και τη φαντασία να δημιουργήσει τις δικές της εικόνες, καθώς ο επισκέπτης περνά ανάμεσα σ' αυτό το πέτρινο δάσος το γεμάτο εκπλήξεις, βαδίζοντας επάνω σ' έναν ασφαλή διάδρομο. Στο τέλος αυτού του διαδρόμου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το «Κάστρο», έναν από τους πιο εντυπωσιακούς σχηματισμούς στο δάπεδο, που θυμίζει επάλξεις φρουρίου, ακόμη και «προτείχισμα» λίγα μέτρα πιο πριν. Προχωρώντας στο εσωτερικό, όλο και περισσότερο, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει την ιδιαίτερη μορφολογία ενός σπηλαίου που έχει διανοίγει κατά μήκος ρήγματος και γι' αυτό έχει μικρό πλάτος και πανύψηλη οροφή. Οι λιθωματικοί «καταρράκτες» είναι εδώ το πιο συνηθισμένο μοτίβο, αφού είναι φυσικό το νερό να «πετρώνει», έτσι όπως εκβάλλει ή μάλλον όπως εισβάλλει στο εσωτερικό του σπηλαίου, από διαφορετικά σημεία στα πλάγια και την οροφή. 
 Φεύγοντας από το Σπήλαιο των Λιμνών, μετά την  ολοκλήρωση της επίσκεψης,  μπορεί ο επισκέπτης  να βρεθεί σε μια άλλη μαγευτική τοποθεσία ,το Πλανητέρο που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το σπήλαιο. Μέσα σε ένα υπεραιωνόβιο πλατανοδάσος βρίσκονται οι πηγές του Αροάνιου ποταμού. Το νερό ξεπετάγεται κυριολεκτικά μέσα από τα βράχια για να πάρει με ορμή το δρόμο σχηματίζοντας σταδιακά την κοίτη του ποταμού. Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια πετρόχτιστη νεροτριβή,νερόμυλος και μια ταβέρνα που μπορεί κάποιος να απολαύσει κάτω από την παχιά σκιά των πλατανιών,φρεσκότατες πέστροφες και σολωμούς από το παρακείμενο ιχθυοτροφείο. 

Αποτέλεσμα εικόνας για πλανητέρο

Σας έδωσα λοιπόν μια ιδέα για μια οικονομική εκδρομή που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και αυθημερόν.

δείτε τα σχετικά βίντεο:

https://youtu.be/ZrF8AzJxF3k


https://youtu.be/cQ4T71qXhkw

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Τηλ.: 2692031001, 2692031633 
Fax: 2692031588 
E-mail: kastcave@otenet.gr 
http://www.kastriacave.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου