Η Σύνοδος των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό γεγονός των ημερών και είναι ένα ακόμη βήμα προς την ολοκλήρωση του αμερικανικού σχεδίου που σκοπό έχει τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής από αυτούς, που εντάσσεται στο ευρύτερο γεωπολιτικό σχέδιο τους με στόχο την απομάκρυνση της ρώσικης επιρροής στην περιοχή των Βαλκανίων. Αυτός ο σχεδιασμός αναφέρεται κομψά με τον τίτλο ευρωπαϊκή (οικονομικά) και ευρωατλαντική (στρατιωτικά) ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων.
Είναι φανερό πλέον ότι αυτός ο σχεδιασμός ξεκινά από το 1991 με τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Έκτοτε έχουν διανυθεί πολλά μικρά αλλά σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση του επανασχεδιασμού της περιοχής που θα περιλαμβάνει μικρά κρατίδια προτεκτοράτα, αναθεώρηση της ιστορίας και περιορισμού του εθνικού χαρακτήρα κάθε χώρας. Είναι με άλλα λόγια η επαναφορά της γεωπολιτικής ισορροπίας που κατά τους Αμερικανούς είχε διαταραχθεί από την περίοδο του ψυχρού πολέμου και την εξάπλωση του κομμουνισμού την περίοδο 1945-1991.
Ο όρος "Δυτικά Βαλκάνια" είναι νεοπαγής και περιλαμβάνει τις εξής χώρες. Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σκόπια, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο. Μη ψάχνετε για βόρεια, ανατολικά και νότια Βαλκάνια. Επίσημα δεν υπάρχουν προς το παρόν. Όπως δεν υπάρχει παγιωμένος γεωγραφικός προσδιορισμός της Βαλκανικής. Θεωρώ ότι αυτός θα γίνει στο άμεσο μέλλον. Να θυμίσω μόνο το εξής. Με τον ιστορικά αυθαίρετο όρο Βαλκάνια εννοούμε τις Ευρωπαϊκές κτήσεις της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σε αυτές περιλαμβάνονται όσο και να φαντάζει περίεργο, η Ανατολική Θράκη και η Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Έχοντας αυτά υπόψη μας θα προχωρήσω σε μια ιστορική αναδρομή για να καταλήξω στην Σύνοδο του Λονδίνου και στα πολύ ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν σ΄αυτήν.
Το 1998, η Ε.Ε. στη σύνοδο της Βιέννης, συνέταξε μια " κοινή στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια" Την αμέσως επόμενη χρονιά το 1999 η Γερμανική προεδρία έθεσε τα Βαλκάνια ως θέμα υψηλής προτεραιότητας και έτσι γεννήθηκε η ιδέα για το Σύμφωνο Σταθερότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, με αντικείμενο τον εκδημοκρατισμό , την οικονομική ανάπτυξη , την συνεργασία και την ασφάλεια των νεοσύστατων χωρών των Βαλκανίων όπου το ΑΕΠ όλων αυτών μαζί δεν ξεπερνούσε αυτό του...Αμβούργου !Ακολούθησε μια μεγάλη εισροή κεφαλαίων από Ε.Ε. και ΗΠΑ με σκοπό την απόλυτη επιρροή τους στην περιοχή (βλ. αποικιοκρατία) και ταυτόχρονη απομόνωση του ρωσικού παράγοντα.
Όλα αυτά σε μια περιοχή πάρα πολύ ρευστή και εύθραυστη η οποία έπρεπε να σχεδιαστεί από την αρχή βάσει των αμερικανικών γεωπολιτικών σχεδιασμών. Βασικός παράγοντας σε αυτό το γεωπολιτικό παιγνίδι είναι η Ε.Ε. η οποία ουσιαστικά ελέγχεται από τις Η.Π.Α.
Το 2002 και ενώ όλες αυτές οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη η Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη πρόεδρος της Βουλής, κατά τη διάρκεια της προσφώνησης του επανεκλεγέντα Προέδρου της Δημοκρατίας, κάνει μια δημόσια δήλωση που τότε φάνταζε αινιγματική και εξωφρενική για τα δεδομένα της εποχής. Μια προειδοποίηση για το μέλλον που ήδη χαράσσονταν από τότε.
«ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΕ, ΚΥΡΙΕ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ, ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΘΑ ΠΡΟΩΘΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ, ΤΑ ΕΘΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΟΥΝ ΧΑΡΙΝ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΕΥΡΩΠΗ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΘΑ ΥΠΟΣΤΟΥΝ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ, ΑΛΛΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΤΩΣ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΚΙΜΑΣΘΕΙ, ΑΠΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΕΣ ΝΕΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ».
https://youtu.be/J7QBeaKTNX4
Το 2003 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. Εκεί τίθενται τα θεμέλια για την διαδικασία της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. αρχικά και έπειτα στο ΝΑΤΟ. (http://www.eu2003.gr/gr/articles/2003/6/23/3138/)
Τότε ο Κ. Σιμίτης πρωθυπουργός της Ελλάδας κάνει μια δήλωση που τότε μπορεί να ήταν ανώδυνη αλλά σήμερα , μετά τα όσα ακολούθησαν φαντάζει ανατριχιαστική:
Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθει το πρώτο εξάμηνο του 2003 στην Ελλάδα. Θα γίνει εδώ στη Θεσσαλονίκη, με αυτό τον τρόπο θα αναδείξουμε τη σχέση της βόρειας Ελλάδας και της Ελλάδας γενικά με τα Βαλκάνια και την περιοχή, θα ενισχύσουμε την αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής και θα σηματοδοτήσουμε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παίζει ρόλο στην περιοχή. Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη προσπάθεια να βελτιώσουμε την υποδομή. Η υποδομή όμως στη Θεσσαλονίκη είναι ήδη πολύ καλή και γι αυτό η προσπάθεια αυτή δεν είναι μεγάλη. Πάλι θα καταφέρουμε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη επίκεντρο της Ευρωπαϊκής δραστηριότητας.
Μια ίδια δήλωση έκανε και πριν 5 μήνες ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα σε μια συνέντευξη που παραχώρησε σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό. Σύμπτωση;
Το 2014 η Γερμανία αναλαμβάνει μια ακόμα πρωτοβουλία τη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου (Berlin proccess) όπου εντείνονται οι προσπάθειες να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα Βαλκάνια και να υλοποιηθούν οι αμερικάνικοι σχεδιασμοί για την περιοχή. Πλέον το εγχείρημα ονομάζεται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ευρωατλαντική ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων. Οι διαφορές που ταλανίζουν τα Δυτικά Βαλκάνια με τις γειτονικές χώρες πρέπει να λυθούν άμεσα.
Το 2015 η Ελλάδα δεν καλείται να συμμετάσχει στην Διαδικασία του Βερολίνου. Η κυβέρνηση Τσίπρα παίρνει το μήνυμα και διαβλέπει πίσω από τη «Διαδικασία του Βερολίνου» κίνητρα δημιουργίας μιας γερμανικής σφαίρας επιρροής σε μια περιοχή που ως πριν από μερικά χρόνια αποτελούσε προνομιακό χώρο, από πολιτικής και οικονομικής απόψεως, για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Τρεις εκκρεμότητες πρέπει να λυθούν και αφορούν άμεσα την Ελλάδα η οποία θα είναι απούσα.
Το όνομα των Σκοπίων με ότι αυτό συνεπάγεται, οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας (ζήτημα Τσάμηδων και οριοθέτηση ΑΟΖ) και η σταθεροποίηση του Κοσσόβου, που η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει.
Φτάνουμε λοιπόν στο σήμερα και στην Σύνοδο του Λονδίνου. Η κυβέρνηση Τσίπρα πανηγυρίζει που ο πρωθυπουργός θα παραστεί στη Σύνοδο. Έχει προηγηθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών και η επιθυμία διαλόγου με την Αλβανία για τις δήθεν διμερείς διαφορές.
Μετά το τέλος της Συνόδου ο πρωθυπουργός κάνει δηλώσεις που μοιάζουν με αυτές του Σιμίτη το 2003 αλλά περισσότερο με αυτές του Αμερικανού πρέσβη που ανέλυσε επιγραμματικά το σχεδιασμό που επιφυλάσσουν για την Βόρεια Ελλάδα. Περιέργως πάλι η Βόρεια Ελλάδα χωρίζεται από την υπόλοιπη Ελλάδα....(στο 1:49 του βίντεο που ακολουθεί)
Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις Τσίπρα που ουσιαστικά αναλύει τον αμερικανικό σχεδιασμό για την περιοχή. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι υπολογίσιμη δύναμη που μας λέει ο Αλέξης αλλά ένα άθλιο προτεκτοράτο που εκτελεί χωρίς αντίρρηση τις εντολές του μεγάλου αφεντικού.
https://www.youtube.com/watch?v=oOkzalwxwi8
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου