Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

ΠΕΘΑΝΕ Ο EDDY "THE CHIEF" CLEARWATER









Πέθανε χθες  σε νοσοκομείο του Σικάγο από καρδιακή ανεπάρκεια σε ηλικία 83 ετών ο βετεράνος μπλουζμαν,Eddy "The Chief" Clearwater, ταλαντούχος κιθαρίστας που ενθουσίασε το κοινό των μπλουζ με το λαμπρό τρόπο παιξίματος του πάνω στο μπλουζ-ροκ ιδίωμα.


Γεννήθηκε ως Edward Harrington στο Macon του Μισισιπή και ήρθε στο Σικάγο το 1950-όπως και πολλοί άλλοι θρύλοι των μπλουζ-  καθώς η σκηνή του ηλεκτρικού μπλουζ της πόλης ήταν ίσως το πιο καυτό σημείο της μουσικής εκείνη την εποχή.

Μέχρι το 1953, ο "Guitar Eddy", όπως ήταν αρχικά γνωστός, άρχισε να γίνεται διάσημος παίζοντας στα κλαμπ της νότιας και δυτικής πλευράς της πόλης. Έπαιξε μαζί με άλλους εμβληματικούς κιθαρίστες του ηλεκτρικού μπλουζ όπως  ο Magic Sam, ο Otis Rush και ο Freddie King.
Μεγάλη του επιρροή υπήρξε ο Chuck Berry του οποίου αρκετά τραγούδια τα έπαιζε στις ζωντανές εμφανίσεις του.Το 1958 ηχογράφησε πρώτο τραγούδι του,το "Hillbilly blues", με το ψευδώνυμο 
 Clearwater ( όνομα που του έδωσε ο μάνατζερ του και ντράμερ του Muddy Waters, Jump Jackson, ως λογοπαίγνιο στο όνομα του Muddy). Κάποια στιγμή άρχισε να εμφανίζεται στη σκηνή φορώντας στο κεφάλι του τη ινδιάνικη φτερωτή περικεφαλαία που φορούν οι Ινδιάνοι αρχηγοί των διαφόρων φυλών, τονίζοντας το ινδιάνικο αίμα Τσερόκι που έρεε στις φλέβες του. Από αυτό το γεγονός πήρε και το ψευδώνυμο "The Chief".

Το Clearwater εισήχθη στο Blues Hall of Fame το 2016. Η τελευταία του ηχογράφηση "Soul Funky" κυκλοφόρησε το 2014.

Ο βετεράνος μπλούζμαν δεν είχε αποσυρθεί παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε. Τελευταία του εμφάνιση ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο στο φημισμένο μπλουζ κλαμπ του Buddy Guy,  Buddy Guy’s Legends.

"Το Σικάγο έχασε έναν από τους θρυλικούς μουσικούς, τους πρωτοπόρους και τους πρεσβευτές μας στον κόσμο", .
"Ο Clearwater αφήνει πίσω του μια κληρονομιά που περιλαμβάνει 17 άλμπουμ, αμέτρητες παραστάσεις και μια ζωή τραγουδιών που έδωσαν φωνή στην ψυχή της πόλης που αγαπούσε. Οι σκέψεις μας είναι με την οικογένεια και τους φίλους του Eddy κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. "
δήλωσε ο δήμαρχος του Σικάγου Ραμ Εμανουέλ με το που έγινε γνωστ;ή η είδηση του θανάτου του Eddy Clearwater.

Ήδη προγραμματίζεται ένα μεγάλο αφιέρωμα για την επόμενη εβδομάδα που θα ενσωματωθεί στο Blues Festival  της πόλης που ξεκινά στις 9 Ιουνίου.




gettyimages 560678207 1 Chicago Bluesman Eddie The Chief Clearwater Has Died










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου