Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018

NASA: ΔΥΟ ΒΗΜΑΤΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ







This low-angle self-portrait of NASA's Curiosity Mars rover shows the vehicle at the site from which it reached down to drill in
αυτοφωτογράφηση του ερευνητικού οχήματος  Curiosity Rover (πηγή NASA)







Δεν βρήκαμε εξωγήινους στον Άρη αλλά κάναμε δυο μικρά βήματα προς την αναζήτηση ζωής στον κόκκινο πλανήτη. Με αυτή την πρόταση η NASA  προλόγισε την ανακοίνωσή της για τα νέα επιστημονικά ευρήματα που προέρχονται από τον πλανήτη Άρη.


Αναλυτικά:

Το διαστημικό ερευνητικό όχημα  Curiosity Rover(*) (ελευθ. μτφ φιλοπερίεργος περιπλανώμενος)  της NASA, έχει βρει νέα στοιχεία που διατηρούνται σε βράχους στον Άρη, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο πλανήτης θα μπορούσε να υποστηρίξει την αρχαία ζωή, καθώς και νέα στοιχεία στην ατμόσφαιρα του Άρη που σχετίζονται με την αναζήτηση της τρέχουσας ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη. Παρόλο που δεν είναι απαραίτητα στοιχεία για την ίδια τη ζωή, αυτά τα ευρήματα είναι ένα καλό σημάδι για τις μελλοντικές αποστολές που διερευνούν την επιφάνεια του πλανήτη και την υποβρύχια.

Τα νέα ευρήματα - "σκληρά" οργανικά μόρια σε ιζηματογενή πετρώματα τριών δισεκατομμυρίων ετών, κοντά στην επιφάνεια, καθώς και εποχιακές διακυμάνσεις των επιπέδων μεθανίου στην ατμόσφαιρα, δημοσιεύονται στην σημερινή έκδοση  του περιοδικού Science.

Τα οργανικά μόρια περιέχουν άνθρακα και υδρογόνο και επίσης μπορεί να περιλαμβάνουν οξυγόνο, άζωτο και άλλα στοιχεία. Ενώ συνήθως συνδέονται με τη ζωή, όμως τα οργανικά μόρια μπορούν επίσης να δημιουργηθούν με μη βιολογικές διεργασίες και δεν είναι απαραίτητα δείκτες της ζωής.

"Με αυτά τα νέα ευρήματα, ο Άρης μας λέει να παραμείνουμε στην πορεία και να συνεχίσουμε να ψάχνουμε στοιχεία για τη ζωή", δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, συνεργαζόμενος διευθυντής της Διεύθυνσης Αποστολή Επιστημών στο Κεντρικό Γραφείο της NASA στην Ουάσινγκτον. "Είμαι βέβαιος ότι οι τρέχουσες και προγραμματισμένες αποστολές μας θα ξεκλειδώσουν ακόμα πιο εκπληκτικές ανακαλύψεις στον Κόκκινο Πλανήτη".

"Το Curiosity δεν έχει καθορίσει την πηγή των οργανικών μορίων", δήλωσε ο Jen Eigenbrode του Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt, Maryland, ο οποίος είναι επικεφαλής συγγραφέας ενός από τα δύο νέα επιστημονικά άρθρα. "Είτε κατέχει ιστορικό αρχαίας ζωής, που ήταν πρωταρχικό συστατικό για να τροφοδοτήσει πιθανή ζωή, είτε υπήρχε απουσία ζωής, η οργανική ύλη των υλικών του Αρειανού ( Martian) κατέχει χημικές ενδείξεις για τις πλανητικές συνθήκες και διαδικασίες".

Αν και η επιφάνεια του Άρη σήμερα είναι αφιλόξενη, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στο μακρινό παρελθόν το κλίμα του Αρη επέτρεψε στο υγρό νερό - ένα ουσιαστικό συστατικό για τη ζωή όπως το γνωρίζουμε - να συγκεντρωθεί στην επιφάνεια. Τα στοιχεία από το  Curiosity αποκαλύπτουν ότι πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, μια λίμνη νερού μέσα στον κρατήρα Gale κρατούσε όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των χημικών δομικών στοιχείων και των πηγών ενέργειας.

"Η επιφάνεια του Άρη είναι εκτεθειμένη στην ακτινοβολία από το διάστημα. Και η ακτινοβολία όσο και οι σκληρές χημικές ουσίες διασπούν οργανική ύλη ", δήλωσε ο Eigenbrode. "Η εύρεση αρχαίων οργανικών μορίων στα ιζήματα των πέντε πρώτων εκατοστών της κορφής του βράχου της εποχής που  ο Άρης μπορεί να ήταν κατοικήσιμος, μας επιτρέπει να μάθουμε την ιστορία των οργανικών μορίων στον Άρη και με μελλοντικές αποστολές που θα προχωρήσουν  τρυπώντας τον βράχο βαθύτερα".

Εποχιακές Εκπομπές Μεθανίου

Στη δεύτερη εργασία, οι επιστήμονες περιγράφουν την ανακάλυψη των εποχιακών μεταβολών του μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη κατά τη διάρκεια περίπου τριών ετών του Άρη, που αντιστοιχούν σε σχεδόν έξι  γήινα χρόνια στη Γη. Αυτή η μεταβολή ανιχνεύθηκε στο τμήμα του  Curiosity που ονομάζεται S.A.M. (Curiosity’s Sample Analysis at Mars ) 

Η χημεία  του ύδατος-πετρωμάτων μπορεί να έχει δημιουργήσει το μεθάνιο, αλλά οι επιστήμονες δεν μπορούν να αποκλείσουν τη δυνατότητα βιολογικής προέλευσης. Το μεθάνιο είχε προηγουμένως ανιχνευθεί στην ατμόσφαιρα του Άρη σε μεγάλες, απρόβλεπτες ποσότητες. Αυτό το νέο αποτέλεσμα δείχνει ότι τα χαμηλά επίπεδα μεθανίου μέσα στον Κρατήρα Gale επανέρχονται επανειλημμένα στους ζεστούς, καλοκαιρινούς μήνες και πέφτουν το χειμώνα κάθε χρόνο.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει κάτι επαναλαμβανόμενο στην ιστορία του μεθανίου, έτσι μας προσφέρει μια λαβή για την κατανόησή της περιοδικότητας", δήλωσε ο Chris Webster του Εργαστηρίου Jet Propulsion (JPL) της NASA στην Pasadena της Καλιφόρνια, επικεφαλής συγγραφέας της δεύτερης εργασίας . "Όλα αυτά είναι δυνατά λόγω της μακροζωίας του Curiosity. Η μακρά διάρκεια μας επέτρεψε να δούμε τα μοτίβα σε αυτή την εποχιακή« αναπνοή ».»

Εύρεση οργανικών μορίων

Για τον εντοπισμό οργανικών υλικών στο έδαφος του Άρη, το Curiosity διατρυπά  ιζηματογενή πετρώματα γνωστά ως mudstone (πέτρες από λάσπη) από τέσσερις περιοχές στον κρατήρα Gale. Αυτό το πέτρωμα σχηματίστηκε σταδιακά πριν από δισεκατομμύρια χρόνια από λάσπη που συσσωρεύτηκε στο βάθος της αρχαίας λίμνης. Τα δείγματα των πετρωμάτων αναλύθηκαν από το SAM, το οποίο χρησιμοποιεί ένα φούρνο για τη θέρμανση των δειγμάτων (πάνω από 900 βαθμούς Φαρενάιτ ή 500 βαθμούς Κελσίου) για να απελευθερώσει οργανικά μόρια από το κονιοποιημένο βράχο.

Το SAM μετρούσε τα μικρά οργανικά μόρια που έβγαιναν από το δείγμα λάσπης - θραύσματα μεγαλύτερων οργανικών μορίων που δεν εξατμίζονται εύκολα. Ορισμένα από αυτά τα θραύσματα περιέχουν θείο (S), το οποίο θα μπορούσε να τα βοηθήσει, να  διατηρηθούν με τον ίδιο τρόπο που το θείο χρησιμοποιείται για να καταστήσει τα ελαστικά των αυτοκινήτων πιο ανθεκτικά, σύμφωνα με το Eigenbrode.

Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης συγκεντρώσεις οργανικού άνθρακα (C) της τάξεως των 10 ppm. Αυτό είναι κοντά στην ποσότητα που παρατηρήθηκε στους μετεωρίτες του Άρη και περίπου 100 φορές μεγαλύτερη από τις προηγούμενες ανιχνεύσεις οργανικού άνθρακα στην επιφάνεια του Άρη. Ορισμένα από τα μόρια που ταυτοποιήθηκαν περιλαμβάνουν θειοφένια, βενζόλιο, τολουόλιο και μικρές αλυσίδες άνθρακα, όπως προπάνιο ή βουτένιο.

Το 2013, η SAM ανίχνευσε ορισμένα οργανικά μόρια που περιέχουν χλώριο σε βράχους στο βαθύτερο σημείο του κρατήρα. Αυτή η νέα ανακάλυψη βασίζεται στην απογραφή των μορίων που ανιχνεύονται στα αρχαία ιζήματα της λίμνης στον Άρη και βοηθάει να εξηγεί γιατί διατηρήθηκαν.Η ανακάλυψη μεθανίου στην ατμόσφαιρα και ο αρχαίος άνθρακας που διατηρείται στην επιφάνεια του πλανήτη,δίνουν στους επιστήμονες την πεπειθηση ότι το rover της NASA και το rover ExoMars της ESA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος) θα βρουν ακόμη περισσότερα οργανικά υλικά τόσο στην επιφάνεια όσο και στην ρηχή υπόγεια επιφάνεια.

Τα αποτελέσματα αυτά  πληροφορούν τους επιστήμονες που εργάζονται για να βρουν απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ζωής στον Άρη.

"Υπάρχουν σημάδια ζωής στον Άρη", δήλωσε ο Michael Meyer, επικεφαλής επιστήμονας για το Πρόγραμμα Εξερεύνησης του Άρη της NASA, στο κεντρικό γραφείο της NASA. "Δεν ξέρουμε, αλλά αυτά τα αποτελέσματα μας λένε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο."
πηγή : NASA



(*) πληροφορίες για το Curiosity εδώ:https://el.wikipedia.org/wiki/Curiosity


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου