Πέμπτη 31 Μαΐου 2018

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΔΕΟΥΣΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ



Σχετική εικόνα







Κυκλοφορεί εδώ και λίγη ώρα από έγκριτα δημοσιογραφικά ιστολόγια η είδηση που φέρει την Εκκλησία των Σκοπίων να έχει καταργήσει το τίτλο που παράτυπα έφερε, "Εκκλησία της Μακεδονίας". Στο εξής θα ονομάζεται "Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας". Αυτό το γεγονός πλασάρεται από τους δημοσιογράφους ως θετικό σημάδι για την πορεία των συνολικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των Σκοπίων. Για όσους γνωρίζουν ελάχιστα τα εκκλησιαστικά ζητήματα η προσπάθεια διάπλασης της κοινής γνώμης με τέτοιου είδους προσέγγισης της είδησης φαντάζει λίαν επιεικώς ερασιτεχνική.
Εξηγώ αμέσως το γιατί. Η Εκκλησία των Σκοπίων ανήκει διοικητικά στο Πατριαρχείο της Κων/πολης και ουδεμία σχέση έχει με την Εκκλησία της Ελλάδος , η οποία είναι Αυτοκέφαλη. Δηλαδή δεν ανήκει διοικητικά στο Πατριαρχείο της Κων/πολης. Επίσης η Εκκλησία των Σκοπίων έχει χαρακτηριστεί από το Πατριαρχείο ως σχισματική και έχει αποπεμφθεί από τους κόλπους του από το 1958. Άλλωστε αν διαβάσει ό αναγνώστης προσεκτικά την είδηση θα διαπιστώσει ότι η εν λόγω -τυπικά παράνομη Εκκλησία των Σκοπίων- έστειλε επιστολή-αίτημα στον Πατριάρχη για επανένταξή της στους κόλπους του Πατριαρχείου της Κων/πολης. Έχει δε σημασία να αναγνωστεί με προσοχή η έγγραφη απάντηση του Πατριαρχείου το οποίο δια της Συνόδου του ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ στην Εκκλησία το πολιτικό όνομα που έχει δοθεί στο κρατίδιο ,ΠΓΔΜ, αλλά επιμένει να ονομάζει την εκκλησία , Εκκλησία των Σκοπίων. παρά τα όσα προσπαθούν να πλασάρουν οι δημοσιογράφοι της συμφοράς. Επίσης το Πατριαρχείο όχι μόνο δεν εντάσσει την Σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων άμεσα στους κόλπους του, αλλά θέτει και ΑΠΑΡΑΒΑΤΟΥΣ όρους προκειμένου να εξετάσει το αίτημά τους, που σημειωτέον προσυπογράφει και ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων. 

Διαβάστε:  

«Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, συνελθοῦσα σήμερον ὑπό τήν προεδρίαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἐξήτασε τό αἴτημα τῆς ἐν σχίσματι Ἐκκλησίας τῶν Σκοπίων, ὑποστηριζόμενον καί διά γράμματος τοῦ Πρωθυπουργοῦ τῆς FYROM Ἐξοχ. κ. Ζόραν Ζάεφ, περί ἀναλήψεως ὑπό τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου τῆς πρωτοβουλίας ἐπαναφορᾶς τῆς Ἐκκλησίας αὐτῆς εἰς τήν κανονικότητα ὑπό τό ὄνομα τῆς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀχριδῶν, καί ἀπεφάσισε νά ἐπιληφθῇ αὐτοῦ καί διενεργήσῃ τά δέοντα ὑπό τούς ἀπαραβάτους ὅρους τῶν ἱστορικοκανονικῶν ἁρμοδιοτήτων καί προνομίων τοῦ πρωτοθρόνου Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου.
 
Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 30ῇ Μαΐου 2018


 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου».


Η σημαντικότητα της είδησης όμως δεν βρίσκεται μόνο στις γραμμές της ανακοίνωσης. Για όσους δεν γνωρίζουν, η Εκκλησία της Ελλάδας αποτελείται από 81 Μητροπόλεις. Από αυτές, οι 36 ανήκουν στις λεγόμενες "Νέες Χώρες". " Νέες Χώρες" ονομάζονται οι περιοχές που ενσωματώθηκαν στην Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους. Δηλ. η Μακεδονία, η Θράκη, και η Ηπειρος. Οι Μητροπόλεις των "Νέων Χωρών" άνηκαν στο Πατριαρχείο της Κων/πολης και παραχωρήθηκαν διοικητικά στην Ελλάδα το 1928. Πνευματικά όμως εξακολουθούν να ανήκουν σε αυτό. 
Έχοντας κάποιος όλα αυτά κατά νου είναι εύκολο να καταλάβει το αυστηρό πνεύμα της ανακοίνωσης του Πατριαρχείου, αλλά και την άτακτη υποχώρηση της Εκκλησίας των Σκοπίων που κατάργησε τον τίτλο Εκκλησία της Μακεδονίας  υιοθετώντας ως νέο τίτλο, αυτόν της Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας. 

Μετά 60 χρόνων διαμάχης, η Εκκλησία των Σκοπιών ηττήθηκε και ζητά την επανένταξή της με ένα νέο όνομα που είναι αμφίβολο αν γίνει αποδεκτό.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου