Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

CHARLIE 'BIRD" PARKER










     Σαν σήμερα το 1955 έφυγε από την ζωή ένας από τους σημαντικότερους σαξοφωνίστες της jazz ο CharliebirdParker. Υπήρξε μαζί με τον Dizzy Gillespie ο διαμορφωτής του μουσικού ιδιώματος της Jazz , Be-bop την δεκαετία του 1940.
Η προσωπικότητα και ο τρόπος ζωής του Charlie Parker, που χαρακτηρίζονταν από μια αντισυμβατικότητα που ξέφευγε από την εικόνα του διασκεδαστή και του «καθώς πρέπει» έγινε πρότυπο  των Hipsters το ΄40 και της γενιάς του Beat το ΄50.


     Στην εφηβική του ηλικία νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο ύστερα από ένα τροχαίο ατύχημα. Εκεί εθίστηκε στην μορφίνη και αργότερα στην ηρωίνη που έγινε η αιτία να οδηγηθεί πρόωρα στο θάνατο σε ηλικία μόλις 34 ετών. Αν και η αιτία του θανάτου του ήταν η πνευμονία  σε συνδυασμό με αιμορραγία λόγω έλκους, είχε προχωρημένη κίρρωση του ήπατος και αδυνατισμένη καρδιά. Χαρακτηριστική είναι η έκθεση αυτοψίας του ιατροδικαστή που αναφέρει ότι η ηλικία του νεκρού είναι μεταξύ 50-60 ετών!
     Το μουσικό του στυλ είναι ένας συνδυασμός από σύνθετες μουσικές φράσεις που δεν περιορίζονται στη jazz αλλά δημιουργεί ένα μείγμα και από άλλα μουσικά είδη όπως τα blues, τη Latin και τη κλασική μουσική.
Η άριστη τεχνική του και ο προσωπικός του ήχος επηρέασε όλους τους μετέπειτα μουσικούς της jazz  που έγινε γι’ αυτούς μια από της βασικότερες επιδράσεις τους.
Πέρα από την συνεργασία με τον Dizzy Gillespie που αποτυπώθηκε σε κλασικές ηχογραφήσεις ,όπως το άλμπουμ Bird and Diz, συνεργάστηκε με πολύ μεγάλους μουσικούς όπως ο Miles Davis, Thelonious Monk, Charlie Christian κ.α.
    Ο Miles Davis δήλωσε κάποτε. Μπορεί όποιος θέλει ναπει την ιστορία της Jazz με τέσσερις λέξεις : Louis Armstrong Charlie Parker.

Image result for charlie bird parker    


 Ο Clint Eastwood ,λάτρης της τζαζ ,σκηνοθέτησε μια  εξαιρετική ταινία με θέμα την βιογραφία του Charlie Parker . Ο τίτλος της είναι :  Bird.


Εδώ μερικά χαρακτηριστικά δείγματα της μουσικής του:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου