Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

ΠΟΣΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ BEATLES ; ( ΜΕΡΟΣ 2ο τελευταίο)








Οι Beatles με τον George Martin

    Το πρώτο παγκόσμιο μουσικό φαινόμενο του 20ου αιώνα –μπορεί να πει κάποιος – ήταν οι Beatles. Θα μπορούσαν να διαφωνήσουν πολλοί , αντιπαραθέτοντας τον Elvis, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν ευσταθεί για τους παρακάτω λόγους.
    Ο Elvis κατά την πενταετία 56-61 είχε μεγάλη απήχηση στην Αμερική στην Αγγλία και σε χώρες που υπήρχαν Αμερικανικές  Βάσεις, αφού ακούγονταν από τις ραδιοφωνικές εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών των βάσεων, οι οποίοι έπαιζαν την μουσική  ροκ΄ν΄ρολ για να διασκεδάζουν οι Αμερικανοί  στρατιώτες. Ο Elvis, σε αντίθεση με τους Beatles, δεν εμφανίστηκε πουθενά ζωντανά εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Επίσης "χάνεται" από το μουσικό προσκήνιο μεταξύ του 1958 και 1960, λόγω υποχρεωτικών στρατιωτικών υποχρεώσεων. Από το 1961 ως το 1968 συμμετέχει σε κινηματογραφικές ταινίες γιατί "κάποιοι" είχαν αποφασίσει να στραφεί προς το κινηματογράφο.Επίσης οι ζωντανές εμφανίσεις του περιορίζονται ως επί το πλείστον στα καζίνο του Λας Βέγκας.
Φυσικά είναι ο αδιαμφισβήτητος «βασιλιάς» που έστρωσε το δρόμο στους επόμενους . 
  

Λίγα λόγια για το φαινόμενο Beatles.

    Πίσω λοιπόν από ένα φαινόμενο σαν αυτό των Beatles υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που συνέβαλλε καθοριστικά ώστε το μεγάλο ταλέντο των τεσσάρων νεαρών από το Λίβερπουλ να απογειωθεί και να γίνει από τα πιο σημαντικά μουσικά συγκροτήματα που άλλαξαν την μουσική του 20ου αιώνα αλλά και να δημιουργήσει την ποπ κουλτούρα και τον τρόπο ζωής της δεκαετίας του ΄60. Με αυτό περίπου τον τρόπο η μουσική έμπνευση μετατρέπεται κατόπιν κατάλληλης επεξεργασίας σε ένα ελκυστικό προϊόν της λεγόμενης μουσικής βιομηχανίας που αρκετές φορές όπως στην περίπτωση των «Σκαθαριών» ξέφυγε από τα στενά μουσικά όρια και επεκτάθηκε ακόμα και στην αλλαγή του τρόπου σκέψης της τότε νεολαίας.


 GEORGE MARTIN

   Αλλά ας επιστρέψουμε στο καθαρά μουσικό μέρος του φαινομένου που είναι τα τραγούδια και κατ’ επέκταση οι δίσκοι των Beatles. Πίσω από όλη αυτή την δημιουργία κρύβεται ένας άνθρωπος που πολλοί τον ονομάζουν «5ο Beatle». Πρόκειται για τον άνθρωπο που ήταν παραγωγός σε όλες τις δισκογραφικές τους δουλειές, τον GEORGE MARTIN.


   Ο Sir George Henry Martin  (γεννημένος 3 Γενάρη 1926) είναι  παραγωγός δίσκων, ενορχηστρωτής, συνθέτης, μαέστρος, μηχανικός ήχου και μουσικός. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς δίσκων, με ρεκόρ όλων των εποχών:  30 νούμερο ένα επιτυχίες στην το Ηνωμένο Βασίλειο και 23 νούμερο ένα επιτυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με μια καριέρα,  πάνω από έξι δεκαετίες, ο Martin έχει εργαστεί στη μουσική, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και σε ζωντανές εμφανίσεις. Έχει, επίσης, διατελέσει ανώτερο διευθυντικό στέλεχος  σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης.
Σε αναγνώριση των υπηρεσιών του για τη μουσική βιομηχανία και το λαϊκό πολιτισμό, έλαβε τον τίτλο του  ιππότη το 1996.



Η συνεργασία με τους Beatles.




    Το Φλεβάρη του 62 ο δαιμόνιος manager των Beatles , Brian Epstein συναντά τονMartin, που ήταν στέλεχος της ΕΜΙ  και του ζήτησε να ακούσει ένα demo με την δουλειά των Beatles, που μόλις είχε απορριφθεί  από την εταιρεία δίσκων  Decca  ως τίποτα το αξιόλογο και χωρίς καμία προοπτική. 
   Πράγματι ο Martin άκουσε την κασέτα και το μόνο που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν τα φωνητικά των Lennon McCartney.
Η δεύτερη συνάντηση έγινε το Μάη του 62 όπου ο Martin πείστηκε από τον ενθουσιασμό και την επιμονή του Epstein και έκανε συμβόλαιο με τους άγνωστους Beatles χωρίς να τους έχει γνωρίσει ούτε να τους έχει παρακολουθήσει να παίζουν ζωντανά!
Βέβαια το επιχειρηματικό ρίσκο που αναλάμβανε ήταν μικρό αφού τα χρήματα που θα κέρδιζε το συγκρότημα από την πώληση κάθε δίσκου ήταν μόλις μια….πέννα !!! (1 λίρα= 100 πέννες).

    Η μουσική  εμπειρία του Martin βοήθησε το πρωτόλειο ταλέντο των Beatles να δομήσει και να ολοκληρώσει το ήχο τους. Τα περισσότερα  ορχηστρικά μέρη των κομματιών των Beatles είναι γραμμένα και πολλές φορές παιγμένα από τον ίδιο σε συνεργασία με την μπάντα.
Δικιά του ήταν η  ιδέα να βάλει κουαρτέτο εγχόρδων στο τραγούδι Yesterday παρά την απροθυμία του McCartney . Στο Penny Lane βάζει τον McCartney να σφυρίξει την μελωδία που φαντάζεται και την αποτυπώνει σε παρτιτούρα  για πίκολο τρομπέτα που θα την παίξει ένας τρομπετίστας με σπουδές κλασσικής μουσικής(ο David Mason).Στο Eleanor Rigby πρόσθεσε μια συνοδεία εγχόρδων που παίζει μια μελωδία που εμπνεύστηκε από τα η μουσική της ταινίας «Ψυχώ».
Στο “Im a Walrus” ενσωματώνει μια πρωτότυπη και ιδιόρρυθμη σύνθεση από χάλκινα πνευστά, βιολιά και βιολοντσέλα μαζί με ένα φωνητικό σύνολο.
Στο “In my Life” παίζει μια επιταχυνόμενη μπαρόκ μελωδία στο πιάνο.

 
Αυτά είναι λίγα μόνο δείγματα της δουλειάς του Martin,που βρίσκεται κρυμμένη στα τραγούδια των Beatles.
 
Ο πέμπτος  Beatle.

    Έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για το πόσο καθοριστική ήταν η συνεισφορά του George Martin στο κτίσιμο του φαινομένου των Beatles. Πολλοί τον αναφέρουν ως τον 5ο Beatle. Άλλοι τον επικρίνουν λέγοντας ότι είχε πολλά οφέλη από την συνεργασία με τα «σκαθάρια» και είναι υπερτιμημένη η συνεισφορά του.  
Ο Lennon  ήταν ένας από αυτούς που υποτιμούσαν την συνεισφορά του Martin στους Beatles. Όποτε του δινόταν η ευκαιρία έκανα πικρόχολα σχόλια για τον πρώην παραγωγό και συνεργάτη του. Το πιο χαρακτηριστικό αναφέρεται σε μια επιστολή προς τον McCartney. Γράφει σ’αυτή: « Πολύς κόσμος με ρωτά τι πραγματικά έκανε ο George Martin για εμάς (σ.σ για τους Beatles) και εγώ τους απαντώ: «τι κάνει τώρα;» εννοώντας προφανώς ότι δεν βγάζει κάποια σπουδαία μουσική ή παραγωγή.
Ο ίδιος ο Martin έχει αποστασιοποιηθεί από τον τίτλο του 5ου Beatle, δηλώνοντας ότι ο βοηθός και roadie Neil Aspinall θα ήταν πιο άξιους του εν λόγω τίτλου.

οι BEATLES με τον Neil Aspinall

    Διαβάζοντας τα παραπάνω μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του με την ασφαλή μάτια της λογικής, αφού μιλάμε για μια ιστορία που διαδραματίστηκε σχεδόν μισό αιώνα πριν.
Το μόνο που μπορώ να προσθέσω , κρίνοντας από τα αποτελέσματα, είναι ότι κανείς από τα μέλη των Beatles ,όταν το συγκρότημα διαλύθηκε, δεν ηχογράφησε, στην σόλο πλέον καριέρα του, μουσική εφάμιλλη με αυτή που ηχογράφησε σαν μέλος του συγκροτήματος των σκαθαριών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου