Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΟ ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΖ








Σήμερα θα ασχοληθώ με ένα θέμα που σύντομα θ’ απασχολήσει την παγκόσμια κοινότητα και ίσως αποτελέσει την αρχή μεγάλων εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη.

Πρόκειται για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας  από το Ηνωμένο Βασίλειο της Αγγλίας που θα διεξαχθεί σε οκτώ μέρες από σήμερα στις 18 Σεπτεμβρίου. Ήδη  η Αγγλική κυβέρνηση δείχνει αιφνιδιασμένη και ο Κάμερον πανικόβλητος ύστερα από τα τελευταία αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που φέρουν τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας με τους υποστηρικτές της ένωσης σχεδόν ισόπαλους, όταν πριν 6 μήνες η μεταξύ τους διαφορά ήταν 10-12 μονάδες υπέρ των δεύτερων.  Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ παρακολουθεί τις εξελίξεις από κοντά και έχει ζητήσει καθημερινή ενημέρωση.






Η Σκωτία αποτελεί το 10% του αγγλικού πληθυσμού και παράγει το 20% του ΑΕΠ της Αγγλίας. Το 1970 βρέθηκε πετρέλαιο στην Βόρεια Θάλασσα ,έξω από τις ανατολικές Σκωτσέζικες ακτές.

Η ανακάλυψη πετρελαίου έδωσε φτερά στο Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (S.N.P.) . Η εκστρατεία του SNP με σύνθημα «Το πετρέλαιο ανήκει στη Σκωτία» είχε τεράστιο αντίκτυπο, μετατρέποντας σχεδόν ακαριαία το περιθωριακό, μέχρι τότε, ρεύμα σε υπολογίσιμο κόμμα με λαϊκή απήχηση.

Να σημειωθεί ότι το κόμμα αυτό έχει ιδρυθεί το 1920 υπό την επίδραση  της εξέγερσης στην Ιρλανδία. Με ισχυρή ιδεολογική επιρροή από το ιρλανδικό Σιν Φέιν, είναι δε, ένα αυτονομιστικό κόμμα με αριστερή, σοσιαλιστική κατεύθυνση.  

Η διακυβέρνηση της Θάτσερ ενίσχυσε την τάση για αυτονομία. Η λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που σάρωσε την Σκωτία, είχε βαρύτατες επιπτώσεις στις βιομηχανικές περιοχές της Σκωτίας, ανοίγοντας ένα πολιτικό και πολιτιστικό ρήγμα με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν έπαψε να διευρύνεται μέχρι σήμερα.

Απέναντι στον αρπακτικό καπιταλισμό του Σίτυ, το SNP του χαρισματικού τοπικού πρωθυπουργού της Σκωτίας Αλεξ Σάλμοντ προωθεί μια τυπικά σοσιαλδημοκρατική πολιτική, εναρμονισμένη με τα πρότυπα των γειτονικών σκανδιναβικών χωρών. Πρόσφατες μελέτες, που δημοσίευσαν οι Financial Times, αναγνώριζαν ότι ένα ανεξάρτητο σκωτσέζικο κράτος, στηριγμένο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στις βιομηχανικές εξαγωγές, θα είχε μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από τη Γαλλία. Μια ανεξάρτητη Σκωτία θα ήταν πιο δίκαιη κοινωνία, διαμηνύει ο Σάλμοντ, απαιτώντας ταυτόχρονα την απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών βάσεων του Λονδίνου από την περιοχή. Το ίδιο μήνυμα μεταφέρουν σημαντικές προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών που ασπάζονται την υπόθεση της ανεξαρτησίας, όπως οι ηθοποιοί Σον Κόνερι και Αλαν Κάμινγκ, αλλά και η ποιήτρια Λιζ Λόκχιντ.

skwtia-to-pithano-nai-sto-dimopsifisma-apeilei-ti-bretaniki-lira

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι , η Σκωτία διατηρούσε πάντα μια ιδιαίτερη εθνική ταυτότητα, για την οποία οι πολίτες της είχαν ισχυρούς λόγους να αισθάνονται υπερήφανοι. Τον 18ο αιώνα, ο σκωτσέζικος Διαφωτισμός ανέδειξε μορφές παγκόσμιου διαμετρήματος, όπως ο «πατέρας» του οικονομικού φιλελευθερισμού Ανταμ Σμιθ, ο θεμελιωτής του βρετανικού εμπειρισμού Ντέιβιντ Χιουμ και ο εφευρέτης της εξελιγμένης ατμομηχανής, που θα πυροδοτούσε τη Βιομηχανική Επανάσταση, Τζέιμς Βατ. Στα μέσα του αιώνα, οι Σκωτσέζοι ήταν ενδεχομένως η πιο πολιτισμένη εθνότητα του κόσμου, με το ποσοστό των εγγραμμάτων να φτάνει το 75%.

Τι θα συμβεί αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας;
Νομίζω ότι ένα ντόμινο εξελίξεων θα παρασύρει και άλλα κράτη της Ευρώπης, όπως  το Βέλγιο , όπου ήδη υπάρχουν  ορατές αποσχιστικές τάσεις των Φλαμανδών , την Ιταλία (Λίγκα του Βορρά ) αλλά και την Ισπανία.

Ειδικά στην Ισπανία υπάρχουν πέντε εθνότητες. Οι πιο γνωστές που διεκδικούν την ανεξαρτησία τους είναι οι Βάσκοι και οι Καταλανοί.
Η τοπική κυβέρνηση της Καταλανίας σκοπεύει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα με το ερώτημα της ανεξαρτησίας και έχει πολλές πιθανότητες να το κερδίσει.
Σύντομα η συντηρητική κυβέρνηση του Ραχόι θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις αν αρνηθεί  την διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλανία.


Για όσους διαθέτουν καλή μνήμη θυμούνται ότι ο Ισπανός Σολάνα σαν Γ.Γ. του ΝΑΤΟ πρόσφερε το δικαίωμα της απόσχισης των Κροατών από την Γιουγκοσλαβία , φτάνοντας στο σημείο να ισοπεδώσει με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς την Σερβία.


Τι πλάκες σκαρώνει η Ιστορία , όταν έχει κέφια , σε αυτούς που την αγνοούν…

Υ.γ. Παρακολουθείστε από κοντά το θέμα. Ήδη οι διεθνείς "επαΐοντες" πολλοί γνωστοί στο Ελληνικό λαό ανέλαβαν δράση . Σήμερα τον χορό σέρνει το φιλαράκι και σύμβουλος του  Γ.Παπανδρέου Πωλ Γκρουγκμαν, από τις σελίδες των Ν.Υ.Τ. 
περισσότερα εδώ:




πηγές : πολλά από τα παραπάνω αντλήθηκαν από το αρθρο του Πέτρου Παπαδημητρίου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
 Οι φωτογραφίες είναι από το google.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου