Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ : ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΗΣ











Το πρωί, άνοιξα τον υπολογιστή για να ρίξω μια γρήγορη ματιά στο τι συμβαίνει στον κόσμο μέσα από το διαδίκτυο. Διαβάζοντας τα νέα που είναι δυστυχώς παλιά και άθλια, με τάση επιδείνωσης ,αισθάνθηκα την ανάγκη να γυρίσω την πλάτη στην «επικαιρότητα» και να γράψω δύο λόγια για ένα  μοναχικό ταξιδευτή , τον Νίκο Καββαδία. Ένα ποιητή της περίφημης γενιάς του '30 που  οι σύγχρονοί του ομότεχνοι, μάλλον υποτίμησαν.

Το έργο του είναι σχετικά μικρό. Αποτελείται από 60 περίπου ποιήματα που περιλαμβάνονται σε τρεις ποιητικές συλλογές ,τρία πεζά και μια συλλογή ποιημάτων και πεζογραφημάτων  που εκδόθηκαν σχετικά πρόσφατα (2005). Το ενδιαφέρον όμως του κοινού είναι αντιστρόφως ανάλογο. Ίσως έπαιξε ρόλο η μελοποίηση  των ποιημάτων του από γνωστούς συνθέτες. Ίσως  από την ανάγνωση των ποιημάτων δημιουργούνται εικόνες που ταξιδεύουν τον αναγνώστη σε μέρη εξωτικά και απαλλαγμένα από τα καθημερινά τετριμμένα. Ίσως υπάρχουν πάρα πολλοί μοναχικοί άνθρωποι που η μοίρα τους άφησε με ανεκπλήρωτους πόθους και δεν τους δόθηκε ούτε η ευκαιρία της μοναχικής φυγής.


 Ας αφήσουμε όμως να μιλήσουν, οι άνθρωποι που  γνώρισαν  τον Κεφαλλονίτη ποιητή που γεννήθηκε  και μεγάλωσε  στην εξωτική πόλη Χαρμπίν της Μαντζουρίας, πήγε σχολείο στο Αργοστόλι, φοίτησε στην Γαλλική Σχολή του Πειραιά και που η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε αντί να αποφοιτήσει από την Ιατρική Σχολή, μπαρκάρισε με τον "Αγ. Νικόλαο" για τις θάλασσες του κόσμου.

Από την εκπομπή της ΕΡΤ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, αφιέρωμα στο Νίκο Καββαδία.


ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ

Ποίηση

Μαραμπού 1933


 

Πούσι  1947 


Τραβέρσο  1975  




 Το ημερολόγιο ενός τιμονιέρη
 Αθησαύριστα πεζογραφήματα και ποιήματα, επιμέλεια Guy (Michel) Saunier. Αθήνα: Άγρα, 2005

Πεζογραφία

Βάρδια  1954


Λι       1987




Του πολέμου/ Στ' αλογό μου  1987

Το μικρό πεζό "Λι" γυρίστηκε σε κινηματογραφική ταινία το 1995 με τίτλο "Between the devil and the deep blue sea" (μπορείτε να την βρείτε στο you tube). Το διήγημα του Νίκου Καββαδία "Του πολέμου", που εξιστορεί την φιλοξενία ενός Έλληνα στρατιώτη από έναν Αρβανίτη κατά την διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου, γυρίστηκε  ταινία  σε σκηνοθεσία του Χρήστου Παληγιαννόπουλου.

η ταινία "του πολέμου", από το αρχείο της ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου