Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

B.B. KING : ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ







Σήμερα ο BB King κλείνει τα 89 χρόνια ζωής. 
Γεννημένος στην Indianola Mississippi , είναι ο πιο αναγνωρίσιμος μουσικός των  blues παγκοσμίως.
Αν θελήσει κάποιος να περιγράψει τον  B B King με μία πρόταση μπορεί να πει ότι είναι ο άνθρωπος που πήρε τα  blues από τα στενά όρια της μαύρης κοινότητας της Αμερικής και τα γνώρισε σε όλο τον κόσμο. Θεωρείται ένας από τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες του κόσμου.




Την πρώτη κιθάρα την απέκτησε μάλλον από τον θείο του και γνωστό μπλουζμαν  Bukka White, ο οποίος ευθύνεται κατά κάποιο λόγο για τις περίφημες τρίλιες που έχει το παίξιμο του B B King. Ο White  έπαιζε σλάιντ  και ο BB King μάταια προσπαθούσε να παίξει με αυτό τον τρόπο. Έτσι προσπάθησε με τις τρίλιες να προσεγγίσει τον ήχο του Bukha White. To αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ο χαρακτηριστικός   μοναδικός  ήχος του B.B. King.

H LUCILLE


              



Ένα βράδυ που έπαιζε σε ένα μπαρ, δύο θαμώνες ήρθαν στα χέρια για μια γυναίκα. Ο καυγάς επεκτάθηκε με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει το βαρέλι με τα ξύλα που χρησίμευε για να ζεσταίνει το χώρο και να αρπάξει φωτιά ο χώρος. Όλοι πετάχτηκαν έξω για να σωθούν μαζί και ο B B King. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ διαπίστωσε ότι είχε ξεχάσει την κιθάρα του στο φλεγόμενο μαγαζί. Χωρίς δεύτερη σκέψη μπήκε μέσα στις φλόγες και έσωσε την κιθάρα του. Κρατώντας στο χέρι την κιθάρα ρώτησε τους παρευρισκόμενους την αιτία του καβγά που λίγο έλειψε να του στοιχίσει την ζωή προκειμένου να σώσει την κιθάρα του. Του είπαν ότι ο καβγάς έγινε για μια γυναίκα που την έλεγαν  Lucille . Εκτοτε την κιθάρα του την αποκαλούσε με αυτό το όνομα. Η Lucille είναι μια Gibson EC-355.Στα 80στα του γενέθλια η Gibson κατασκεύασε 80 κιθάρες με την επωνυμία «80th birthday of Lucille». Την πρωτότυπη την δώρισε στον B.B. King που από τότε παίζει μ’αυτή.




 Ο ΗΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ

Ο Β.Β. Κing ενσωμάτωσε στο παίξιμο του στοιχεία από το παίξιμο 
του Bukka White, αλλά και
των Charlie Christian, Django Reinhardt, Blind Lemon Jefferson, T-Bone Walker.
Έτσι ο ήχος του έχει ενοποιήσει πολλά στοιχεία jazz , swing, pop, blues , jump blues.
Αυτός είναι και ο λόγος που είχε και τόση μεγάλη απήχηση σε όλους τους μουσικούς. Από τον Clapton και τον ΗHendrix, μέχρι τον Slash και τους U2.
O John Landis στους Blues Brothers 2000 κάνει έμμεση αναφορά στην επίδραση του B.B. King στην μουσική ,βάζοντας τον να ηγείται του κινηματογραφικού μουσικού σχήματος των Gators Boys.






ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ









 Ο ΒΒ Κing είναι από τους πιο συναυλιακούς καλλιτέχνες. Μέχρι τα 70 του έδινε 252-300 το χρόνο σε όλο τον κόσμο !!! Έχει ζήσει μια ζωή στο δρόμο, γεγονός που του στοίχισε δύο διαζύγια. Έχει εμφανιστεί παραπάνω από 15000 φορές!!
Το 2006 σε ηλικία 82 χρονών έκανε την αποχαιρετιστήρια παγκόσμια τουρνέ. Μαζί του έπαιξε και ο Gary Moore. Στο Μοντρέ της Ελβετίας όπου ανακηρύχτηκε και επίτιμος δημότης, δήλωσε ότι είναι η τελευταία φορά που παίζει στο ομώνυμο τζαζ φεστιβάλ. Τότε τζαμάρισε με όλους όσους εμφανίζονταν μαζί του!!!
Την ίδια χρονιά παίζοντας 6!φορές στην Βραζιλία ρωτήθηκε από ένα δημοσιογράφο αν είναι όντως η τελευταία χρονιά που κάνει συναυλίες . Η απάντηση του ήταν η έξης:
"ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες είναι ένας άνθρωπος από την Σκωτία με το όνομα Σον Κόνερι. Πολλοί θα τον ξέρετε σαν τον James Bond 007. Έπαιξε σε μια ταινία με τον τίτλο Never Say Never Again".
Πράγματι συνεχίζει να εμφανίζεται μέχρι σήμερα.
 


 ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

Στην πολύχρονη καρριέρα του έχει ηχογραφήσει 43 στούντιο αλμπουμ,16 live αλμπουμ και 138 singles.
Κατά την γνώμη μου ξεχωρίζουν τα εξής:





ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ 

Ο B.B. KING έχει αναγνωριστεί και τιμηθεί για την προσφορά του απο Πανεπιστήμια, πόλεις, και την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Μεταξύ άλλων έχει ανακηρυχθεί επίτιμος διδάκτορας μουσικής στο Πανεπιστήμιο του Yale το 1977.  Με το National medal of Arts,το Presitential  medal of Freedom. Έχει τιμηθεί απο την Σουηδική Ακαδημία της Μουσικής με το Polar Music Prize. Έχει βραβευτεί με 16 Grammy και είναι μέλος του Blues Hall of Fame και του Rock'n'Roll Hall of Fame.


 ΕΝΑ ΒΡΑΔΥ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΥΤΤΟ

Το καλοκαίρι του 1982 ήρθε για πρώτη φορά στην Αθήνα. Έπαιξε στο Λυκαβηττό με μια πολυμελή μπάντα που αποτελούνταν πέρα από κλασικών οργάνων μιας μπλουζ μπάντας ,και από μια ομάδα πνευστών. Ο Β.Β. Κing ως παλαιάς κοπής εκτελεστής παρουσιάστηκε με μια jump blues ορχήστρα. Η ξαφνική καλοκαιρινή καταιγίδα λίγο πριν την έναρξη της συναυλίας παραλίγο να την ματαιώσει. Ευτυχώς σταθήκαμε τυχεροί και απολαύσαμε μια πολύ καλή εμφάνιση του Β.Β.Κing, μετέδωσε ζωντανά και η ΕΡΤ. Τα εισιτήρια είχαν εξαντληθεί και ο κόσμος κρέμονταν σαν τσαμπιά από τους γύρω βράχους. Είχα την τύχη να συναντηθώ μαζί του για λίγα λεπτά μετά το τέλος της συναυλίας λίγο πριν αποχωρήσει με την λιμουζίνα που τον περίμενε. Εντυπωσιάστηκα με την εγκαρδιότητα και την απλότητα που με δέχτηκε αν και τον περίμεναν για να φύγει. Μέχρι τότε είχα άλλη εντύπωση για τους μεγάλους καλλιτέχνες που άλλαξε μετά την ολιγόλεπτη συνάντηση,και επιβεβαιώθηκε σε αντίστοιχες τα επόμενα χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου