Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΚΙΘΑΡΑ ΜΟΥ BUDDY #16






Image result for buddy guy rolling stones





Σήμερα θα μιλήσω για ένα μια μοναδική μουσική συνεύρεση που καταγράφηκε από την κάμερα του σκηνοθέτη Martin Scorsese και αποτελεί κατά τη γνώμη μου μια από τις σημαντικότερες και πιο αποκαλυπτικές στιγμές στην ιστορία του ροκ. Θα παρακολουθήσετε ένα απόσπασμα από την ταινία Shine A Light του 2006 όπου ο σκηνοθέτης κινηματογράφησε τους Rolling Stones επί σκηνής. Οι Rolling Stones αποτελούν για μένα το σημαντικότερο ροκ συγκρότημα. Θα μπορούσα να γράψω πάρα πολλά για αυτό αλλά δεν θέλω να κουράσω. Ξεκίνησαν το 1963 ως μια τριάδα νεαρών που τους ένωνε το πάθος για τα ηλεκτρικά μπλουζ του Σικάγο.Μαζί τους ενώθηκαν άλλοι τρεις μουσικοί ο ένας εκ των οποίων παρέμεινε πάντα στη σκιά. Σε μια εποχή όπου κυριαρχούσε η καθαρή και εύπεπτη μουσική των Beatles. Οι Stones αμετανόητοι εραστές των μπλουζ κατάφεραν να αναβιώσουν αυτό το μουσικό ιδίωμα και να το φέρουν πάλι στο προσκήνιο γνωρίζοντας το στο ευρύ κοινό των λευκών. Ήταν αυτοί που έβγαλαν το μπλουζ από τα περιορισμένα όρια των μαύρων υποβαθμισμένων κοινοτήτων.
Σήμερα οι Stones είναι το μια από τις πιο προσοδοφόρες μουσικές επιχειρήσεις  και το δίδυμο Jagger- Richards είναι από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα της μουσικής σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Μουσικά ποτέ δεν ξέφυγαν από τα μπλουζ και μέσω της μουσικής των ειδώλων τους ( Muddy Waters, Robert Johnson, Howlin Wolf, Jimmy Reed, Chuck Berry, Bo Diddley κ.α.) της οποίας δανείστηκαν κάθε νότα κατάφεραν να γράψουν πολλά εμβληματικά τραγούδια της ροκ μουσικής και να κτίσουν μια αυτοκρατορία.
Η πραγματική μπλουζ σκηνή και οι μεγάλοι δάσκαλοι δεν γνώρισαν ποτέ τη δόξα των Stones ούτε φυσικά και τις χρηματικές απολαβές από το πολύτιμο υλικό τους.
Το 2006 λοιπόν έρχεται μια στιγμή που οι Stones καλούν στη σκηνή για να παίξει μαζί τους ο Buddy Guy. O Buddy Guy είναι αυτή τη στιγμή ένας ζωντανός μύθος και ένα από τους ελάχιστους επιζώντες του ηλεκτρικού μπλουζ. Παρόλο που είναι ένας από τους πιο επιδραστικούς κιθαρίστες των τελευταίων 60 χρόνων δεν γνώρισε ποτέ ποτέ την φήμη όσων τον αντέγραψαν.
Μέσα σε λιγότερο από 7 λεπτά διαδραματίζονται μπροστά στην κάμερα του Σκορσέζε σκηνές που νομίζω ότι ούτε ο πιο ευφάνταστος σκηνοθέτης θα μπορούσε να συλλάβει.
Ας δούμε λοιπόν τι συμβαίνει .


Οι Stones καλούν στη σκηνή τον Buddy Guy ο οποίος παρουσιάζεται χαμογελαστός και άνετος κρατώντας την κιθάρα του το ίδιο άνετοι είναι και αυτοί. Αποφασίζουν να παίξουν ένα κλασικό κομμάτι του μεγάλου δάσκαλου και ειδώλου των Stones, Muddy Waters.

Από τις πρώτες νότες αρχίζεις να καταλαβαίνεις ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο Jagger είναι ο πρώτος που το αντιλαμβάνεται και αρχίζει να χάνει την αυτοπεποίθησή του. Απέναντι του δεν έχει απλά τον Buddy Guy αλλά τα μπλουζ. Τα μπλουζ που το κοιτάνε με ένα σκοτεινό χαμογελαστό βλέμμα και μια κιθάρα που μαστιγώνει αλύπητα. Ο Jagger προσπαθεί να τραγουδήσει και κάποια στιγμή προφέρει τη θέση μπροστά στο μικρόφωνο για να τραγουδήσει ο Buddy. Είναι μια στιγμή αποκάλυψης . Η φωνή του Buddy εξαφανίζει από τη σκηνή τον Jagger. O Buddy άνετος και χαμογελαστός στρέφεται προς τον Richards όπου μάταια προσπαθεί να τον ακολουθήσει. Οι νότες δυνατές καθαρές μαστιγώνουν τον Richards. Όσο προχωράει το τραγούδι τόσο πιο πολύ καταβαραθρώνεται αυτή η μεγάλη μπάντα. Είναι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ του αυθεντικού και του αντίγραφου.
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγαλειώδη δίκη που το πρώτο λόγο έχουν οι νότες και οι ματιές. Έρχεται η αποδοχή για το ποιος είναι ο καλύτερος, αλλά ο Buddy Guy δεν δείχνει έλεος και ο καταιγισμός συνεχίζεται.Στο τέλος του τραγουδιού βλέπεις τα ανακουφισμένα βλέμματα των Stones.Δεν πρέπει να έχουν νιώσει ποτέ, πιο άβολα επί σκηνής . Το μεγαλύτερο ξεβράκωμα στην ιστορία του ροκ μόλις έχει τελειώσει. 
Η κίνηση του Richards στο τέλος τα λέει όλα.

Θα μου πείτε γιατί θεωρώ τότε τους Stones τόσο μεγάλο συγκρότημα. Θα σας πω αμέσως. Σε μια συνέντευξη του Keith Richards το 20ο8 στο περιοδικό Rolling Stone, αναφέρθηκε σε αυτό το περιστατικό. Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου οτι ο Buddy Guy έμοιαζε σαν να ήθελε να τους "σκοτώσει" και ότι αυτό το Jam δεν έμοιαζε να είναι πολύ φιλικό, ο Richards απάντησε,ότι αυτή η σκηνή ήταν η πιο δυνατή της ταινίας. Όταν τον είδε πάνω στη σκηνή κατάλαβε οτι η νύχτα θα ήταν μεγάλη. Όλοι στη σκηνή θέλησαν εκείνη τη στιγμή να απομακρυνθούν από μπροστά του. Συνεχίζοντας το σχολιασμό του εξήγησε γιατί στο τέλος χάρισε την κιθάρα του στον Buddy Guy, είπε: "Ήταν μια πράξη σε ένδειξη σεβασμού προς τον Buddy Guy , τον  Myddy Waters και όλα αυτά τα παιδιά που με ανάβουν"


Δείτε το βίντεο:




  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου