Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.














Εξαιτίας της εντεινόμενης έντασης στα Ελληνοτουρκικά  αποφάσισα να γράψω μερικές γραμμές μέσω των οποίων θα μπορέσει ο αναγνώστης να έχει μια καθαρή εικόνα για το ποιος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την Άμυνα της χώρας σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους. Το κείμενο που ακολουθεί δεν έχει σκοπό να κρίνει αλλά να βοηθήσει σε όποιον το διαβάσει να κατανοήσει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι πίσω από οποιαδήποτε ενέργεια που γίνεται τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο και αφορά την Εθνική Άμυνα. Θεωρώ ότι αρκετοί από εσάς θα βρείτε ενδιαφέροντα  αυτά που θα διαβάσετε παρακάτω.



Σύμφωνα λοιπόν με το ισχύον Σύνταγμα (άρθρο 45), αρχηγός των ΕΔ είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας (ΠτΔ), ο οποίος απονέμει και τους βαθμούς σε όσους υπηρετούν σε αυτές. Επίσης, το ίδιο άρθρο ορίζει ότι την διοίκηση των ΕΔ ασκεί η κυβέρνηση, όπως νόμος ορίζει.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο νόμος στον οποίο παραπέμπει το Σύνταγμα είναι ο  2292/95 (ΦΕΚ Α’35). Σε αυτόν ορίζονται οι
αρμοδιότητες της κυβέρνησης επί των ΕΔ, καθώς και τα όργανα μέσω των
οποίων ασκούνται αυτές και επιτυγχάνεται ο έλεγχος και η διοίκησή τους.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι:
Η ευθύνη για την άμυνα της χώρας ανήκει στην κυβέρνηση.Ασκεί την διοίκηση των ΕΔ μέσω του Υπουργού Εθνικής Άμυνας(ΥΕΘΑ), ο οποίος δρα στα πλαίσια του νόμου και των αποφάσεων τουΥπουργικού Συμβουλίου και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών καιΆμυνας.Το ΚΥΣΕΑ ορίζεται ως το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων σεζητήματα που αφορούν την Εθνική Άμυνα της χώρας.
'Οπως διαπιστώνετε αρχικά το Σύνταγμα και οι Νόμοι που ψήφισαν οι πολιτικοί μας είναι ξεκάθαροι. Η κυβέρνηση έχει την ευθύνη της άμυνας της χώρας . Αρχηγός δε των Ενόπλων δυνάμεων είναι ....ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ένας θεσμός που όλοι υποστηρίζουν ότι έχει έναν διακοσμητικό ρόλο. 
Θα έχετε ακούσει πολλές φορές τη λέξη ΚΥΣΕΑ  στα μμε όταν γίνονται κρίσεις αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και έκτακτα γεγονότα που αφορούν την Άμυνα καιτην Ασφάλεια της Χώρας.
Τι είναι το ΚΥΣΕΑ;  Διαβάζουμε λοιπόν από την επίσημη σελίδα του Πρωθυπουργού στο διαδίκτυο:

Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας

Στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και μετέχουν οι Υπουργοί α) Εξωτερικών, β) Εθνικής Άμυνας, γ) Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.
Το ΚΥΣΕΑ:
  • Διαμορφώνει την πολιτική εθνικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας της χώρας.
  • Αποφασίζει για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και για θέματα δημόσιας τάξης που σχετίζονται με την εξωτερική και αμυντική πολιτική.
  • Αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίνει τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, καθώς και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, έρευνας, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.
  • Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει για την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.
  • Αποφασίζει την κήρυξη και άρση μέτρων και σταδίων συναγερμού για τη μερική ή γενική κινητοποίηση της χώρας και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και αναθέτει αρμοδιότητες, σχετικά με τα παραπάνω, για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ή επεισοδίων.
  • Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την κήρυξη και άρση γενικής ή μερικής επιστράτευσης και την κήρυξη πολέμου.
  • Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων.
  • Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στη δοκιμή εφαρμογής των σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.
  • Ύστερα από πρόταση του ανά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιλέγει, τοποθετεί, μεταθέτει, προάγει και αποστρατεύει τα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.
  • Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Όπως θα διαπιστώσετε ό μοναδικός στρατιωτικός που υπάρχει σε αυτό το ανώτατο συμβούλιο είναι ο Α/ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μέχρι το 2017 δεν είχε ούτε το δικαίωμα ψήφου!
Με άλλα λόγια ο ρόλος του ήταν συμβουλευτικός και φυσικά δεν αποφασίζει ποιους θα έχει συνεργάτες  στο Γενικό Επιτελείο. Για την ιστορία θα πω ότι ο Αρχηγός απέκτησε ψήφο όχι μέσω νόμου αλλά διαμέσου μιας ...υπουργικής απόφασης. Αυτό και μόνο το γεγονός περιγράφει το πόσο υπολογίσιμο πρόσωπο είναι ο εκάστοτε Αρχηγός από τους πολιτικούς  της χώρας.
Συνοψίζοντας για να μη κουράσω και ίσως εκνευρίσω περισσότερο θα αναφέρω την σημερινή σύνθεση του ΚΥΣΕΑ . Τους  ανθρώπους που θα καλεστούν να πάρουν κρισιμότατες αποφάσεις στην κλιμακούμενη ελληνοτουρκική κρίση.
Πρόεδρος ΚΥΣΕΑ: Κυριάκος Μητσοτάκης  
Μέλη          ΚΥΣΕΑ:  Νίκος  Δένδιας, Μιχάλης  Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, 
Γιάννης Πλακιωτάκης και ο Α/ΓΕΕΘΑ.
Θεωρώ να σας φάνηκαν χρήσιμα και διαφωτιστικά όλα τα παραπάνω. Καλό μήνα.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από τις παρακάτω διευθύνσεις:






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου