Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

ΤΟΥ ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ








Ο Αγ. Γεώργιος θεωρείται ως ένας από τους πιο δημοφιλείς αγίους του Χριστιανισμού. Για αυτό η μνήμη του εορτάζεται:  από την Ορθόδοξη,  Καθολική , Αγγλικανική , Λουθηριανική και την Αρμένικη Εκκλησία. Από την υμνογραφία της Ορθόδοξης Εκκλησίας κοσμείται με τα επίθετα «ο μαργαρίτης ο πολύτιμος», «ο αριστεύς ο θείος», «ο λέων ο ένδοξος», «ο αστήρ ο πολύφωτος», «του Χριστού οπλίτης», «της ουρανίου στρατιάς ο συνόμιλος». Είναι ο προστάτης Άγιος  του Στρατού Ξηράς και του Πεζικού. Για το λόγο αυτό οι πολεμικές σημαίες φέρουν την εικόνα του. Είναι επίσης προστάτης Άγιος της Αγγλίας και των Προσκόπων.




Ένας τόσο σημαντικός Άγιος δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει εξέχουσα θέση στην Ελληνική Λαϊκή Παράδοση. Μια Παράδοση που με μαεστρία έχει παντρέψει (όπως έχω ξαναγράψει) τον Παλιό κόσμο με τον Νέο. Παραθέτω
Το σύνδεσμο που περιέχει ένα εξαιρετικό κείμενο-ομιλία και το αφιερώνω σε όσους και όσες γιορτάζουν με τις καλύτερες ευχές μου για υγεία και ευτυχία (http://www.patris.gr/articles/132773?PHPSESSID=#.VTh949Ltmko)


Κάνοντας μια μικρή, αλλά απαραίτητη παρένθεση θέλω ν’ αναφέρω ότι σαν σήμερα ανήμερα του θανάτου του Αγίου του οποίου γιορτάσουμε την μνήμη του πέθανε και άλλος ένας μεγάλος Πολεμιστής και «άγιος» ο Γεώργιος Καραϊσκάκης πληροφορίες για όποιον επιθυμεί εδώ:


Το τραγούδι του Αη Γιώργη




Έθιμα στην γιορτή του Αγ.Γεωργίου :




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου